-Ei sitä tunnetta voi oikein sanoin kuvailla, Aapo Salonen kommentoi fiiliksiään, kun pääsy Taideyliopiston teatterikorkeakouluun varmistui pari viikkoa sitten. Kyllä siinä kävi linjat kuumana, kun onnitteluja sateli.
-Meillä oli jo tapaaminen Helsingissä ja pääsin vähän tutustumaan opettajiin ja opiskelijatovereihin. Siellä asia alkoi tuntua todelliselta.
Koko toukokuu kului pääsykokeissa ja niihin valmistautumisessa. Teatterikorkeakouluun oli noin 1200, joista 12 pääsi opiskelemaan. Karsintaa tehtiin neljässä eri vaiheessa.
-Ensimmäinen vaihe tehtiin koronan vuoksi videon välityksellä. Näyttelimme videolle annetun tekstin ja niiden perusteella tehtiin ensimmäinen karsinta. Seuraavassa vaiheessa näyttelimme saman tekstin, mutta näyttämöllä. Toisessa vaiheessa hakijoita karsittiin pääsykokeiden aikanakin. Kolmas vaihe sisälsi tanssia ja laulua. Viimeisimmissä kokeissa myös kirjoitettiin itse tekstiä annetun raamin sisällä. Täytyy sanoa, että hakuprosessi oli aika rankka.

Aapon tie kohti korkeakoulua aukesi kotikonnuilla Korpilahdella kansalaisopiston nuorten ilmaisutaidon ryhmässä. Hän muistelee, että Korpilahden teatterin lavalla ensiesiintyminen oli vuonna 2014, kun ilmaisutaidon ryhmä esitti Pientä merenneitoa. Viimeisin kotiteatterin esitys oli puolestaan Korpilahden teatterin Sydänkohtauksia – näin tehtiin Kummisetä-elokuva vuonna 2018.
-Ainakin yhdeksässä produktiossa olen Korpilahdella ollut mukana.
Tie vei Huoneteatteriin, Naissaaren Näyttämölle sekä Kansannäyttämölle. Viime talven Aapo opiskeli Limingan kansanopiston teatterilinjalla.
-Korpilahtelainen Hiski Toikkanen opiskeli samassa paikassa. Esitimme keväällä Limingan kunnalle, että voisimme tehdä Anna-Leena Härkösen Häräntappoaseen Limingassa. Saimme pienen rahoituksen ja kesä kuluu täällä. Näytelmän ensi-ilta on 10.7.

Aapo odottaa syksyä mielenkiinnolla.
-Minulla ei ole kovin tarkkaa mielikuvaa siitä, mitä teatterikorkeassa oikeasti tehdään ja mitä kaikkea siellä oikeasti on luvassa. Aihealueita toki tiedän, mutta en sen enempää. On hienoa päästä käsiksi työhön ja saada työkaluja taiteilijana toimimiseen, Saimme tapaamisessa ohjeeksi hankkia kesän aikana kunnolliset juoksukengät, sillä päivät alkavat juoksulenkeillä.
Aapon haaveena on työskennellä laitosteattereissa.
-Kyllä urahaaveet tässä vaiheessa sinne suuntaan kallistuvat. Tämä ehtii tietysti vielä moneen kertaan muuttua, mutta tällä hetkellä suuret näyttämöt ja produktiot tuntuvat houkuttelevilta.