Jyväskylässä on todettu tänään yhteensä 10 uutta koronatartuntaa; kaupunki tiedotti aiemmin kuudesta tartunnasta ja myöhään iltapäivällä neljästä. Sanomalehti Keskisuomalainen kertoi aiemmin tänään, että kaupungissa alkuviikon tartuntaryppäät ja joukkoaltistumiset ovat tapahtuneet rakennustyömailla. Kaupunki tiedotti iltapäivällä, että altistumisia on tapahtunut myös yökerhossa ja pikaruokaravintolassa.

Tartuntaketjujen selvitystyössä on selvinnyt, että taudille on voinut altistua, jos on käynyt Escape-yökerhossa 27.8. tai 28.8. kello 23–04 tai Kauppakadun McDonald´sissa 1.9. kello 16–16.30. Mahdollisten altistuneiden on syytä seurata mahdollisia oireita ja hakeutua tarvittaessa herkästi koronavirustestaukseen vähäistenkin oireiden johdosta.

Samoin on syytä tehdä niiden, jotka ovat matkustaneet 25.8.20 kello 19.25 Helsingistä Jyväskylään lähteneellä Onnibussin vuorolla.

Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä koolle huomenna

Kaupunki käynnistää parhaillaan keskustelun Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kanssa siitä, mitä rajoitustoimenpiteitä kaupunki voi alueellaan ottaa käyttöön. Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu huomenna ja ilmoittaa mahdollisista rajoitustoimenpiteistä kokouksen jälkeen.

Jos oirehdit, ota yhteyttä terveydenhuoltoon

Mikäli saa hengitystieinfektio- tai suolisto-oireita, on oltava yhteydessä omaan terveysasemaan tai tehtävä oirearvio Omaolo.fi-sivustolla. Vaihtoehtoisesti voi soittaa myös neuvontanumeroon 014 266 0133 (ma–pe klo 8–16 ja la–su klo 9–15 ja muina aikoina numeroon 116 117). Siellä arvioidaan näytteenoton tarpeellisuus ja ohjataan asiakas näytteenottoon.

On kuitenkin muistettava, että ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon vain yhtä kanavaa pitkin, sillä saman asian hoitaminen useaa väylää pitkin sitoo niiden työvoimaa, ruuhkauttaa palveluita ja vie turhaan resursseja muutenkin vaikeassa tilanteessa.

Pysy omaehtoisessa karanteenissa, kunnes saat vapauttavan testituloksen

Nyt on tärkeää, että jokainen kantaa oman vastuunsa siitä, ettei koronavirustauti leviä. Tämä koskee myös näytteenottoon liittyviä tilanteita. THL suosittelee kasvomaskin käyttöä esimerkiksi koronavirustestiin meneville ja sieltä palaaville. Pysyttele kotona omaehtoisessa karanteenissa, kun odotat pääsyä testiin ja kun odotat testin tulosta.