JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN TIEDOTE: Palaako läheisesi tai tuttavasi ulkomailta Jyväskylään tai seudulle näinä päivinä

Onko sinun läheisesi, ystäväsi tai naapurisi palaamassa tänään tai lähipäivinä ulkomailta kotiin? Voisitko sinä opastaa häntä hygieniassa ja karanteeniin liittyvissä asioissa?

Suomen hallitus on linjannut, että ulkomailta palaavat suomalaiset ohjataan matkoilta palattuaan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että ulkomailta palattua tulee pysyä omassa kodissaan, pysyä poissa työpaikalta sekä hoitaa esimerkiksi kauppa-asiat läheisten avulla tai hyödyntämällä kauppojen kotiinkuljetuspalveluita.

Hallitus valmistelee parhaillaan Uudenmaan eristämisen yhteydessä myös ulkomailta palaaville lisämääräyksiä, liittyen karanteeniin ja kotipaikkakunnalle kulkemiseen. Näitä tietoja voi seurata esimerkiksi ulkoministeriön sivuilta

https://um.fi/etusivu

Poikkeusoloissa on äärimmäisen tärkeää, että viranomaisten ohjeita ja rajoituksia noudatetaan sekä toteutetaan karanteenista olevia määräyksiä.
– Suurin osa Keski-Suomessa todetuista koronavirustartunnoista on liittynyt tavalla tai toisella matkailuun. Siksi on tärkeää, että matkan jälkeen pysytään kaksi viikkoa kotona ja seurataan, tuleeko kotiin palattua oireita. Näin hidastetaan epidemian syntymistä ja suojataan muita ihmisiä tartunnalta, toteaa Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Jyväskylän kaupunki vetoaa tiedon jakamisessa myös muihin asukkaisiinsa.

– Kaupunki toivoo, että jokainen, jolla on puhelin-, some- tai muita yhteyksiä ulkomailta tuleviin, kertoo heille, kuinka Suomeen palattua on toimittava. Ohjeita noudattamalla turvaamme läheisiämme sekä terveydenhuollon kriittisissä tehtävissä työskentelevien terveyden ja mahdollisuuden auttaa heitä, jotka ovat todella avun ja hoidon tarpeessa, Ilkka Käsmä toteaa.

Sairaslomaa ei kirjoiteta – työpaikoilla tulee olla ohjeet, miten karanteenin aikana palkanmaksu toteutetaan
Jyväskylän terveyspalveluiden neuvontanumeroon tulee paljon kyselyitä siitä, kirjoitetaanko ulkomailta palanneelle sairaslomatodistus suositellun karanteenin ajaksi. Terveysasemilla sellaisia ei kuitenkaan voida kirjoittaa, sillä karanteenin taustalla ei ole sairaus. Karanteenissa on kyse varotoimenpiteestä, jolla rajataan mahdollisen tartunnan leviämistä esimerkiksi työpaikoille.

Ohje onkin, että ulkomailta palannut on puhelimella yhteydessä työnantajaansa ja sopii työnantajan kanssa karanteenikäytännöistä ja palkanmaksusta.

Suojaa itsesi – suojaat myös muita!
Jos ulkomailta palattuasi epäilet tartuntaa, pysyttele kotona, lepää, äläkä tartuta muita. Suurin osa tartunnan saaneista sairastavat taudin lievänä, tavallisen flunssan tavoin. Jos sinulla on lievän hengitystieinfektion eli flunssan oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, voit jäädä rauhassa kotiin lepäämään ja sairastamaan.

Jos oireet pahenevat, soita terveyspalveluiden neuvontanumeroon. Älä lähde omatoimisesti terveysasemalle, ettet altista muita ihmisiä mahdolliselle tartunnalle.

Neuvontanumero Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaille

◾p. 014 266 0133

◾ma-pe klo 8-16

◾muina aikoina keskitetyn päivystyksen neuvontanumero 116 117

Valtakunnallinen puhelinneuvontanumero

◾p. 0295 535 535

◾arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15

Neuvonnasta saa yleistä koronavirustietoa. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.