Vuoden 2019 palokuntanuorisotyöntekijäksi on valittu ensihoitaja Elina Tirkkonen Korpilahdelta. Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä-palkinto myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta ja menestyksekkäästä viimeaikaisesta työstä nuorisotoiminnan hyväksi. Valinnasta vastaa SPEKin valtakunnallinen nuorisotyötoimikunta.
Elina tunnetaan palokuntanuorten parissa tehdystä työstä Korpilahdella ja viime syksystä saakka myös Muuramessa.
-Paloinsinööri Mika Kuivalainen kyseli korpilahtelaisia apuun, jotta nuorisotoimintaan saataisiin myös Muurameen. Nyt siellä toimii junnujen ryhmä, jossa on mukana 20 osallistujaa. Enemmänkin olisi tulossa, mutta laadukas opetus kärsii liian suuresta ryhmästä, Elina kertoo.
Hän toivoo, että muutaman vuoden kuluttua junnujen ohjaajat löytyvät Muuramesta viime syksynä toiminnan aloittaneista nuorista.
Elinan työn tulokset näkyvät nuorten toiminnan kasvuna. Korpilahdella junnujen määrä on kolminkertaistunut. Hän toimii myös Keski-Suomen Pelastusalan liiton nuorisotyötoimikunnan puheenjohtajana ja nuorisotyön ohjaajana
-Oma palokuntaharrastus alkoi 18 vuotta sitten Korpilahden VPK:n naisosastossa ja silloin alkoi myös minijunnujen kouluttaminen. Mielestäni junnujen kouluttaminen on satsausta tulevaisuuteen. Sellaisissa palokunnissa on hälytysosastossa paljon porukkaa, joissa huolehditaan myös nuorten kouluttamisesta.
Elina toimii ensihoitajana yksityisellä palveluntuottajalla pohjoisessa Keski-Suomessa Saarijärvellä.
-Olin iloisesti yllättynyt tunnustuksesta. Mielestäni on hienoa, että perustason työtä arvostetaan ja palkinnot osuvat muuallekin kuin pääkaupunkiseudulle, Elina sanoo.
Palokuntanuoret eivät ole jääneet ilman toimintaa korona-aikanakaan.
-Olen laittanut erilaisia tehtäviä whatsappin kautta. Nuoret ovat tunnistaneet erilaisia letkuja sekä pelastustoimen yksikköjä eli mitä autoja kuvissa on ja mistä päin Suomea ne tulevat. SPEK:llä on koulutusvideoita ja myös niitä olen nyt käyttänyt hyödyksi.
Nuorisotyöntekijän nimeämisen tarkoituksena on edistää palokuntanuorisotyötä Suomessa, kohottaa palokuntanuorisotyön arvostusta sekä kiittää aktiivisesta toiminnasta.
Maarit Nurminen