Tikkalassa asuva Hanna Tiihonen on työskennellyt jäljitystiimissä kokoaikaisesti elokuun lopusta saakka. Keväällä hän osallistui jäljitystyöhön silloin kun tarvittiin, varahenkilönä.
-Jäljitystiimissä meitä työskentelee täysipäiväisesti pieni tiivis porukka. Meidät on irrotettu omasta päätyöstämme eri terveysasemilta tähän tehtävään. Meidän apunamme on useampi hoitaja varalla. He jatkavat jäljitystyötä arkisin kahden henkilön voimin oman työpäivänsä päälle kello 16-22 välisen ajan. Kolme varahenkilöä hoitaa jäljittämistä lauantaisin ja sunnuntaisin aamusta iltakymmeneen. Lisäksi on vielä hälytysryhmä, josta voidaan hälyttää töihin hoitajia lyhyellä varoitusajalla esimerkiksi joukkoaltistumistilanteissa, Hanna kertoo.
Aamulla ensimmäiseksi tarkistetaan, onko tullut uusia positiivisia testituloksia. Julkisen terveydenhuollon lisäksi testituloksia voi tulla yksityiseltä puolelta tai muualta maasta.
– Yksityiseltä puolelta positiiviset testitulokset ilmoitetaan suoraan yleensä tartuntatautilääkärille, joka ilmoittaa ne meille ja siitä alkaa jäljitys. Positiivisia tuloksia ilmoittavat myös ulkopaikkakuntien terveydenhuoltoviranomaiset silloin, kun positiivisen tuloksen saanut henkilö asuu Jyväskylässä. Samoin meiltä menee ilmoitus ulkopaikkakuntalaisten positiivisista tuloksista ja karanteeneista heidän omien kaupunkiensa terveydenhuoltoviranomaisille.
Jäljittäjä soittaa ensin sairastuneelle.
-Me kysymme hyvin tarkasti milloin oireet alkoivat, kellonaikaa myöten. Tarkkaa aikaa kysytään siksi, että jäljitys aloitetaan oireisen henkilön kohdalla 24 tuntia ennen oireiden alkua. Jos taas henkilö on ollut oireeton, jäljitys alkaa 48 tuntia ennen testipäivää. Myös oireet ja nykyvointi selvitetään. Näiden tietojen ja päivien perusteella määritämme sairastuneelle eristysajan ja altistuneelle karanteeniajan. Sairastuneelta kysellään myös todella tarkasti kaikki tapaamiset, työpaikan/koulun tai oppilaitoksen tiedot, kokoukset, ravintolakäynnit, juhlat, tai päiväkodissa olemiset, ketä perheeseen kuuluu tai onko sairastuneella kämppäkavereita ja niin edelleen. Henkilön tulisi muistaa missä hän on mahdollisesti liikkunut, ja ketä tavannut yhtä tai kahta vuorokautta ennen oireiden alkua. Usein saamme kaikki tiedot yhdellä soitolla. Joskus sovimme sairastuneen kanssa, että soitamme esimerkiksi tunnin päästä uudelleen, jotta hän ehtii miettiä rauhassa kaikki mahdolliset kontaktit.
Altistumiseen riittää yli 15 minuutin kontakti sairastuneeseen tai alle 2 metrin päässä oleminen. Kun jäljittäjät saavat sairastuneen kanssa olleiden ihmisten nimet, seuraavaksi selvitetään heidän puhelinnumeronsa.
-Osan voimme saada sairastuneelta ja loput numerotiedustelusta, oppilaitoksista tai vaikkapa työnantajalta. Tämän jälkeen kysymys on tiiviistä puhelinrumbasta, kun kaikki kontaktit soitetaan läpi ja asetetaan karanteeniin. Yhden positiivisen jäljiltä altistuneita voi tulla kaikkea yhden tai satojen välillä. Puhelut ovat usein pitkiä, sairastuneelle selvitetään mitä tarkoittaa eristys ja altistuneelle selvitetään mitä tarkoittaa karanteeni. Lähetämme koronavilkku-koodit sairastuneille ja varaamme aikoja koronanäytteenottoon. Lisäksi selvitämme jokaisen kohdalla, kuinka ruokahuolto toimii, kun kauppaan ei saa mennä. Selvitämme myös muun avun ja henkisen tuen tarpeen. Teemme tiivistä yhteistyötä tulkkien, sairaalan, infektiovastaanoton ja lukemattomien muiden viranomaisten ja yhteistyötahojen kanssa.
Jäljittäjät soittavat eristykseen asetetuille sairastuneille vointisoittoja muutaman kerran eristyksen aikana.
-Tarvittaessa ohjaamme heidät infektiovastaanotolle tai sairaalan päivystykseen, mikäli vointi menee huonoksi. Keromme Kelan tartuntatautipäivärahasta, kuuntelemme huolet, murheet, ilot ja surut tautiin liittyen.
Hanna sanoo, että ihmiset suhtautuvat puheluun melko neutraalisti.
-Harva ryhtyy kiukuttelemaan siitä, että joutuu karanteeniin. Ihmiset ottavat asian yleensä hyvin rauhallisesti.
Hanna sanoo tykkäävänä jäljitystyöstä ”kuin hullu puurosta”.
-Työ on todella vaihtelevaa ja tässä on oppinut todella kuuntelemaan, mitä ihmiset sanovat. Jäljitystyössä saa ja joutuu käyttämään välillä mielikuvitusta, että yhteystiedot löytyvät ja tartuntaketjut selviävät. Ehkä se on salapoliisityön luonne, joka tässä viehättää, Hanna miettii.
Usein jäljittävät joutuvat tekemään pidempää päivää kuin mitä vuorolistassa lukee.
-Tällä hetkellä, kun tauti on ollut kiihtymisvaiheessa, on varallaolo käytännössä aktiivityötä, koska jäljitettäviä on niin paljon. Siksi toivon, että ihmiset noudattaisivat suosituksia maskin käytöstä ja muistaisivat turvavälit ja erityisesti toivon että eristys- ja karanteeniohjeita noudatetaan. Tällä hetkellä pienilläkin asioilla on merkitystä.