Juttusarja: Korpilahti 150 – Suomi 100

Hilma Hermannintytär Riihilahti syntyi Putkilahden Riilahdessa vuonna 1868. Hänestä tuli Ylä-Painaan emäntä sekä arvostettu ja suosittu puhuja. Muun muassa Martti Korpilahti ihannoi Hilma Painajan henkisyyttä ja sivistyneisyyttä kirjoittaen siitä pitkän tekstin sanomalehteen vuonna 1927.

Lehden lukija Irma-Asta Seppälä otti yhteyttä toimitukseen ja kertoi, että hänellä on hallussaan kopioita Hilman kirjallisesta tuotannosta, kuten puheita ja muita tekstejä.
Yksi merkittävä tapaus Hilman elämässä oli presidentti Kaarlo Juho Ståhlbergin ja hänen rouvansa Ester Ståhlbergin kohtaaminen heidän vieraillessaan Korpilahdella. Seppälällä on hallussaan kopiot Hilman muistiinpanoista vuodelta 1923. Näin Hilma Painaja kirjoittaa:
”Muistelma vuonna 1923 yksituhat yhdeksänsataa kaksikymmentäkolme. Kesä tuli myöhään ja oli sateinen ja kylmä. Kevät touvot siitä syystä viipyi myöhään tekemätä.
Historiallinen tapaus!
Heinäkuun alkupäivinä Jyväskylässä ilmestyvä sanomalehti Keskisuomalainen ilmoitti lukijoilleen, että Suomen tasavallan presitentti Ståhlberg matkustaa silloin heinäkuun 19 päivänä Korpilahden läpi Jämsästä Jyväskylään seurassaan puolisonsa Ester Ståhberg ja atjutanttinsa ja toisella autolla Hämeen läänin maaherra von Essen hänkin rouvansa ja kahden tyttärensä kanssa. Kello 10 epp. oli määrä saapua korkeain vieraiten Korpilahden kirkolle Herman Niittysen taloon ja viipyä yksi tunti. Viestit kertoi, että vastaanotto piti olla juhlallinen. Pitäjän torvisoitto ja laulukuoro vastaan ottamassa ja kaikki rakennukset liputettu ja poikkeustalo köynnöksin kaunistettu ynnä kilomeetri Jämsään päin juhlaporttia vähän matkan päähän maantielle.
Presitentin vastaanotti Niittysellä suojeluskunnan paikallispäällikkö Jalmari Riikonen kauniin sanoin.
Tätä juhlahetkä oli Ylä-Painajan väkikin menossa katsoon, että etes vilahduksella näkisi oman kansallisen ja vielä ensimmäisen Presitenttinsä. Mutta sate esti, ja kun väjissä oli 3me vanhaa yli 70 vuotiasta pisti ajatus päähäni nähdä vilahdukselta korkeat vieraat.
Menin puutarhaani leikkasin parhaat valkoruusut pärekoriin ja jokainen talonmies ja nainen otti suuret ruusun oksat käteensä, yhteensä 12 hengeä ja oli aikomuksemme ne heittää hiljaisuudessa auton alle tielle, auton jossa istuisi metiän oma Suomalainen ja ensimmäinen tasalvallan kansalaisten itsensä valitsema Päämies puolisoineen.
Nyt ototimme maantien vierellä autoja mies paljastetuin päin ja ruusut kätessä naiset samoin ja kun auto tuli kohallemme hiljensi se vauhtiaan kunnes seisoi kokonaan ja ne auton alle aijotut ruusut saimme antaa kunnioitetuille vieraille autoon.
Wiimeksi juoksin minäkin kukkineni auton luo ja pitin puheen Presitentille ja presitenskalle.
Olimme niin hämmästyneinä kaikki, että itkimme siitä suuresta ystävyydestä kun autonsa seisauttivat kohdallemme. Kaikki olimme hämmästyneitä tapauksesta ja kuten jo edellä sanoin oli meillä kaikilla ilon kyyneleet.
Kauvan seisoimme paikallamma kuunnellen auton hyrinää jo vei pois toivotut korkeat vieraat, vieraat joista jäi niin kaunis muisto.
Kirj. Hilma Painaja puh.pitäjä

Henkilöt kanssani oli rouva Josefina Fennander, Toini Rekola, Eve Rekola, Wiljo Rekola, Justiina Kemppainen, Wille Kemppainen, Huugo Heinänen, Miina Hinkkanen, Wihtor Hietamäki, Iida Wäinen, (etunimi puuttuu tekstistä) Helminen.

Painaja 4. päivä elokuuta 1923. Tähän saakka on ollut satetta ja kylmää kesää. 13 p vasten yöllä vei perut halla, ja koko viikko satetta ja kylmää. Rukiit on joutumatta suviviljat huonoja. 22. päivän perästä lukien tapahtumasta josta etellä olen kirjoittanut sain presitenska Ståhlbergilta kirjeen, jossa hän pyydää lähettämään kirjoitettuna puhettani itselle. Ilolla täytin pyyntönsä.”
Hilma Painaja

Ester Ståhlberg kirjoitti Hilmalle näin:
”Painaan talon emännälle!
Kiitos kauniista sanoistanne minulle silloin tiellä kulkiessamme ohitse. Oli vahinko, etten tiennyt mitään odottaa enkä tiennyt kuka olette. Se meni kaikki niin pian ohitse kuin unennäkö. Mutta jos tahtoisitte lähettää minulle kirjoitettuna sen minkä sanoitte, olisin siitä iloinen.
Ottakaa vastaan ystävällinen tervehdykseni ja lähettäkää se eteenpäin kaikille niille monille, jotka osoittivat meille ystävällisyyttä matkallamme.
Teitä muistaen
Ester Ståhlberg
Kultaranta 7.8.23