Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä todettujen koronavirustartuntojen joukossa on myös Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijöitä.
Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ilmoittamien koronavirustartuntojen joukossa on myös yksittäisiä Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijöitä. Suurin osa tartunnalle altistuneista henkilöistä on kaupungin tiedossa ja heidät on määrätty karanteeniin.
Kaupunginsairaalassa karanteeniin on asetettu lähes 50 työntekijää. Asiakkaissa, potilaissa ja tartunnan saaneiden lähipiireissä on lisäksi useita kymmeniä altistuneita. Heihin ollaan parhaillaan yhteydessä ja annetaan ohjeita pysyä kotona karanteenin ajan. Osalla altistuneella on oireita, mutta niiden aiheuttajaa vielä selvitetään. Kaikkien altistuneiden vointia seurataan aktiivisesti.
Lisäksi kaupungin terveysasemilla on asioinut henkilöitä, jotka ovat sairastaneet tietämättään koronavirusta. Tästä johtuen henkilöstöä on asetettu karanteeniin yksittäisillä asemilla.

– Karanteeniin asetettujen määrä kuvaa sitä, miksi pyrimme suojaamaan työntekijöitämme ja asiakkaitamme tartunnoilta. Yksittäinen tartunta tarkoittaa nopeasti ison henkilöstö- ja potilasmäärän altistumista ja määräämistä karanteeniin. Meille se tarkoittaa samalla isoa henkilöstövajausta normaalissa toiminnassamme. Parhaillaan lisäämmekin hengityssuojainten käyttöä infektiopotilaiden hoidossa sekä muistuttelemme potilaita, että vastaanotoille tullaan hallitusti puhelimessa sovitun vastaanottoajan kautta, kertoo vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Suojaa terveyspalveluiden henkilökuntaa, saavu infektiovastaanotoille aina puhelimessa saamiesi ohjeiden mukaisesti.
Suurin osa tartunnan saavista tulee sairastamaan koronaviruksen lieväoireisena kotonaan. Tuolloin kotihoito-ohjeet ovat samat, kuin tällä hetkellä liikkuvissa flunssatartunnoissa: lepoa, paljon nestettä sekä tarvittaessa kotiapteekista löytyvää särkylääkettä. Terveysasemalle ei lievissä tapauksissa tarvitse soittaa, vaan voi sairastaa kotonaan ja seurata itse omaa vointiaan.

Jos vointi on huonompi, Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveysasemille perustetaan potilaiden hoitamiseksi käyttöön erillisiä, muista vastaanotoista eristettyjä infektiovastaanottoja, joissa hoidetaan voimakkaammista hengitystieoireista kärsiviä potilaita. Koronanäytteitä vastaanotoilla ei oteta, sillä lieväoireisia ei enää testata. Sairaalahoitoa vaativat potilaan hoidetaan Keski-Suomen keskussairaalassa.
Vastaanotoille tullaan aina puhelimessa varattavan vastaanottoajan perusteella. Terveysasemalla on lisäksi erilliset opasteet vastaanotoille saapumiseen.
– On tärkeää, että vastaanotoille tullaan hallitusti puhelimessa varattavan ajan perusteella. Näin voidaan antaa selkeät ohjeet saapumiselle ja suojata työntekijämme sekä muut terveysaseman asukkaat mahdollisilta virustartunnoilta, toteaa avosairaanhoidon palvelupäällikkö Anu Mutka.

Neuvontaa ja hoidontarpeen arviointia korona-asioissa tehdään Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaiden osalta terveysasemien keskitetyssä puhelinneuvonnassa numerossa 014 266 0133. Numerosta vastataan arkisin ma-pe klo 8–16. Muina aikoina soitetaan päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117.

Suun terveydenhuollon palvelut muistuttavat myös pysymään kotona, mikäli oireita on
Suun terveydenhuoltoon tulee nyt paljon kyselyitä siitä, hoidetaanko ei-kiireellisiä käyntejä tai esimerkiksi lasten hammastarkastuksia. Suun terveydenhuollosta kerrotaan, että osa kiireettömistä ajoista perutaan ja asianomaisiin otetaan yhteyttä hammashoitoloista. Ei-kiireelliseen hammashoitoon ei pidä tulla, jos potilaalla on flunssan oireita. Varotoimella halutaan suojella muita potilaita ja hoitohenkilökuntaa sekä välttää tartunnan leviäminen.
– Hammashoitoloiden odotustiloissa voi terveysasemien lailla olla ikäihmisiä ja riskiryhmiin perussairauden vuoksi kuuluvia asiakkaita, joille virus voi aiheuttaa vakavia oireita. Samalla haluamme suojella henkilökuntaamme mahdollisilta tartunnoilta, suun terveydenhuollon palvelupäällikkö Elina Tuppurainen muistuttaa.

Miten suojelen läheisiäni koronatartunnalta?
Kaupunki on ohjeistanut, ettei kaupungin asumisyksiköihin päästetä tällä hetkellä vierailijoita.
– Tavoite on yksiselitteisesti se, ettei suurimmassa riskissä olevien luo kulkeudu huomaamatta viruksia esimerkiksi taudin alkuvaiheessa, jolloin oireet ovat vielä lieviä tai jopa huomaamattomia, vastaava lääkäri Ilkka Käsmä muistuttaa.
Asukkaille paras suojautumiskeino on edelleen hyvä käsihygienia. Flunssaisena tulee pysyä kotona ja yskiminen tulee tehdä nenäliinaan tai hihaan.
– Asukkaat ovat ottaneet terveysviranomaisten ohjeet hienosti vastaan. Hyvä käsihygienia näkyy tällä hetkellä esimerkiksi normaalia vähäisempänä influenssatartuntojen määränä ja se taas vapauttaa meillä hoitohenkilöstöä hoitamaan muita potilaita. Paniikkiin ei ole mitään syytä, terveyspalveluissa on sairastumisistakin huolimatta hyvä valmius hoitaa potilaita. Jokainen tartunta, joka nyt vältetään, on kuitenkin osoitus asukkaidemme hienosta valmistautumisesta tilanteeseen ja ymmärryksestä pysyä kotona, jos itse on kipeänä. Siitä jo tässä kohdassa iso kiitos asukkaillemme. Torjuntaa tehdään nyt yhdessä, Ilkka Käsmä kiittää.