Jyväskylän kaupunki ryhtyy jakamaan kasvomaskeja vähävaraisille asukkailleen maanantaina 17.8. klo 14 alkaen.

Jyväskylän kaupunki on varautunut tukemaan vähävaraisia asukkaita ja perheitä kasvomaskien hankkimisessa ja jakaa kasvomaskeja vähävaraisille asukkailleen. Muutoin asukkaat kustantavat ja hankkivat maskit itse. Korpilahdella maskeja voi hakea terveysasemalta.

Koronatartuntojen määrän kasvaessa, Suomen hallitus ja THL ovat antaneet viime viikolla suosituksen kasvomaskien käyttämisestä muun muassa joukkoliikenteessä, koronatesteissä käytäessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Lisäksi Jyväskylän kaupunki suosittelee maskien käyttämistä joukkotapahtumissa, joissa on mukana useilta eri paikkakunnalta saapuneita ihmisiä eikä turvavälien säilyttämistä voida muuten varmistaa. Maskeja suositellaan käyttöön yli 15-vuotiaille.

Alkuvaiheessa Jyväskylässä jakelussa on kertakäyttömaskeja, mutta myöhemmin siirrytään jakamaan kangasmaskeja, kunhan niiden toimitus saapuu.

Maskien tarpeen määrä arvioidaan yhdessä asukkaan kanssa: esimerkiksi, jos asukas kulkee linja-autolla opiskelemaan tai töihin viitenä päivänä viikossa, kertakäyttömaskien tarve on noin 15 maskia viikossa. Maskeja saa kerrallaan kahden viikon tarvetta varten. Maskien mukana asukas saa maskin kuvallisen käyttöohjeen.

Kasvomaskeja annetaan jakelupisteissä niille asukkaille, jotka niitä kysyvät, ja jotka kokevat, etteivät voi maskeja itse hankkia taloudellisen tilanteensa vuoksi.
– Asukkaan henkilötietoja tai varallisuutta ei kysytä, eikä tarkisteta, vaan asukkaan oma kokemus tilanteesta riittää, selvittää sosiaalipalveluiden palvelujohtajan sijaisena toimiva palvelupäällikkö Päivi Junnilainen.

Kaupunki muistattaa myös, että maskien noutajan tulee olla terveenä.