Kausi-influenssarokotteista on pulaa koko maassa.
-Korpilahdella pystymme järjestämään rokotukset asiakkaille, jotka ovat jo aiemmin varanneet rokotusajan itselleen. Tällä hetkellä emme pysty tilaamaan rokotteita tavarantoimittajalta emmekä valitettavasti ole saaneet tietoa siitä, onko rokotteita myöhemmin saatavilla lisää, johtava lääkäri Aleksi Hietanen Korpilahden terveysasemalta kertoo.

Koronatilanne on pysynyt edelleen aisoissa Korpilahdella.
-Influenssa tarttuu pisara- ja kosketustartuntana koronavirusinfektion tapaan, joten huolellinen käsihygienia, turvavälien pitäminen ja muut varotoimet toimivat molempien tautien ennaltaehkäisyssä tehokkaasti.
Kausi-influenssarokotteiden kysyntä on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen suurta todennäköisesti koronavirusepidemiasta johtuen. Tämä on johtanut rokotteiden saatavuusongelmiin koko Suomessa. Yksityisistä apteekeista rokotteet ovat enimmäkseen loppuneet, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveydenhuoltoon hankkimia rokotteita on vielä jäljellä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on linjannut, että koska sairaala-apteekin rokotteita on jäljellä enää rajallinen määrä, joudutaan influenssarokotteet suuntaamaan perussairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään ja heidän lähipiiriinsä kuuluville. Terveydenhuollon henkilöstö pyritään rokottamaan tartuntatautilain edellytysten mukaisesti.

– Tällä hetkellä turvaamme influenssarokotteet ensisijaisesti jo aikansa varanneille. Rokotteet kohdennetaan sairautensa tai hoidon vuoksi riskiryhmässä oleville sekä erityisessä riskissä olevien lähipiirille. Muille ei voida enää rokotetta tarjota – ellei annoksia sitten tule jossain vaiheessa lisää, valottaa kehittäjäsairaanhoitaja Johanna Pekkilä terveysasemien tilannetta.

– Rokotteen haluavien nimiä otetaan marraskuun loppuun asti jonokirjalle ylös myöhempää yhteydenottoa varten, joka tapahtuu todennäköisesti vasta tammikuussa – jos rokotteita on jäljellä, Johanna Pekkilä arvioi.

Osastonhoitaja Hannele Virenius kertoo, että neuvoloissa rokotetaan raskaana olevat naiset ja pikkulapset, jotka sairauden tai hoidon vuoksi kuuluvat THL:n määrittelemään riskiryhmään sekä molempien ryhmiin lähipiiriin kuuluvat. Lisäksi rokotetaan alle puolivuotiaiden vauvojen lähipiiriin kuuluvat henkilöt. Ensimmäisen kerran rokotetut lapset saavat tehosteannoksen suunnitelman mukaisesti.

Neuvoloista tähän mennessä ajan varanneille soitetaan ja perutaan heidän aikansa, paitsi jos ajan varannut kuuluu johonkin edellä mainittuun riskiryhmään. Lauantaisten rokotuspäivien asiakkaat siirretään arkiviikkojen ilta-ajoille. Aikoja voi varata neuvoloiden puhelinpalvelun numerosta 014 266 0141 (ma–to klo 8–16, pe 8–14).

Kouluterveydenhuollossa rokotetaan koululaiset ja huoltajat, jos he kuuluvat sairauden tai hoidon vuoksi THL:n määrittelemään riskiryhmään. Kouluterveydenhuollon osalta tiedustelut oman koulun terveydenhoitajalle. Vastaanotolle saa tulla oppilaan mukana vain yksi huoltaja.

Opiskeluterveydenhuollossa rokotetaan sote-alan harjoitteluun menevät ja sairauden tai hoidon vuoksi THL:n määrittelemään riskiryhmään kuuluvat opiskelijat.