Sairaanhoitaja Tuija Jylhä laittaa Kirsti Perälän hiuksia ojennukseen.


Korpilahti-lehden Arkipäivä Korpilahdella -juttusarjassa seurataan arkista elämää erilaisten ihmisten silmin. Mitä tapahtuu Korpihovissa tammikuisena torstaipäivänä?

Tuija Jylhä on aloittanut työpäivänsä Korpihovissa aamuseitsemältä. Tuija on yksi neljästä Korpilahden kotihoidon sairaanhoitajasta. Aamulla on ollut jo muutamia asiakaskäyntejä ja puoli yhdeksän jälkeen KK-Monifysion Kristiina Kytönen saapuu tuomaan kotihoidon asiakkaiden hoitosukkia.
Kotihoidon sairaanhoitajat tekevät työtä arkipäivisin. Kotikäynneillä he muun muassa seuraavat asiakkaiden terveydentilaa, ottavat näyttävät ja vastaavat lääkehuollosta. Lääkedosetit ovat pitkälti historiaa; lääkkeet tulevat annosjakeluna pusseissa suoraan apteekista. Sairaanhoitajat hoitavat lääkärikonsultaatiot ja keskustelevat lähihoitajien kanssa asiakkaiden voinnista. Jos lähihoitaja on huomannut erityistä, sairaanhoitaja käy asiakkaan luona. Iltapäivät painottuvat usein tietokoneella tehtäviin töihin.
-Yksikään työpäivä ei ole samanlainen. Omaa päivää pystyy jonkin verran itse rytmittämään, Tuija kertoo. Tämä on hänen ensimmäinen pestinsä kotihoidossa.
Tuija tiesi jo pikkutyttönä, että hänestä tulee hoitaja. Valokuva-albumista löytyy kuva noin kuusivuotiaasta tytöstä sairaanhoitajan asu päällä.
-Olen tehnyt hoitotyötä vuodesta 1995 lähtien. Ensin lähihoitajana ja myöhemmin opiskelin sairaanhoitajaksi. Olen työskennellyt muun muassa terveysasemalla, ambulanssissa ja yksityispuolen hoivalaitoksessa. Tulin tänne katsomaan, olisiko tämä mun hommaa. Hyvin olen viihtynyt. Sairaanhoitaja tekee työtään yksin, mutta työssä on koko tiimi takana.
Kahvihuoneeseen saapuu työkaveri, sairaanhoitaja Tuula Lahti. Hänellä on tehtävä, johon tarvitsee myös Tuijaa avukseen. Sairaanhoitajat sopivat hoitavansa asian iltapäivän puolella.
Korpihovi on Korpilahden veteraanien asuntosäätiön rakennuttama talo. Jyväskylän kaupunki on vuokrannut talon asunnoista kymmenen ja vuokraa niitä edelleen vanhuksille. Asunnon Korpihovista voi saada, jos vanhus tarvitsee esteettömän tai lähempänä palveluita olevan asunnon. Korpihovin asukkaaksi voi hakea sekä veteraanisäätiön että kaupungin Oiva-keskuksen kautta.
Kirsti Perälä asuu kaupungin vuokraamassa asunnossa. Hän jakaa soluasunnon toisen asukkaan kanssa.
-Asun täällä toiseen otteeseen, Kirsti Perälä sanoo ja osoittaa jalkaansa. Jalka leikattiin viime syksynä ja sen jälkeen hän on asunut Korpihovissa.
-Pienemmän siteen saan jalkaan jo itsekin. Ensin en saanut. Jalka turpoaa vieläkin paljon.
Kotitalo on Saakoskella. Kirsti haaveilee, josko keväällä pääsisi sinne viikoksi. Olisi paljon hommaa, mikä pitäisi tehdä ennen kuin talon voi laittaa myyntiin. Enää hän ei siellä pärjää.
-Pitäisi kerätä omia ja Reinon vaatteita jätesäkkeihin. Ja onhan siellä vielä äidinkin vaatteita.
Sekä puoliso että äiti ovat nukkuneet pois muutamia vuosia sitten.
-En minä sitä taloa pysty hoitamaan. Siellä on puolitoista hehtaaria maatakin.
Kirsti on viihtynyt Korpihovissa. Ohjelmaa on monenmoista, eikä ruuanlaitostakaan tarvitse huolehtia. Hissillä pääsee alakertaan rollaattorin kanssa.
Aika kuluu alakerrassa, televisiota katsellen, lukien ja ulkoillen.
-Seitsemältä lähden yleensä kömpimään täältä pesästä. Alakerrassa käyn katsomassa, jos on jotakin yhteistä ohjelmaa. Televisiosta katson uutiset ja mitä nyt sattuu olemaan. Välillä lähden ulos. Teen sellaisia pieniä kierroksia tässä lähellä. Nukuttaa paremmin, kun käy ulkona.
Torstaiaamuna harmitti, kun kamera on kotona Saakoskella.
-Oli kaunis aamurusko. Koko taivaanranta loisti.
Korpihovissa toimii kaupungin kuntouttava päiväkeskus keskiviikosta perjantaihin. Kuntouttavaan päivätoimintaan haetaan tekemällä hakemus Oiva-keskukseen. Muina aikoina tila on esimerkiksi Korpihovin asukkaiden käytössä.
Torstaina pelattiin kurlinkia. Päiväkeskusohjaaja Minna Kuukkanen neuvoo, miten pyörylän saa liikkeelle. Osallistujat muodostavat sinisten ja punaisten joukkueet. Peli saatiin lahjoituksena Korpilahden Lions Clubilta viime vuoden lopulla.
Työntekijät avustavat, jotta jokainen pääsee osallistumaan. Kierros kierrokselta suoritukset paranevat, olemukset vertyvät ja innostus lisääntyy. Viimeiselle kierrokselle lähdetään tasapistein. Kierros on jännitysnäytelmä, jonka punaiset lopulta voittavat yhdellä pisteellä.
-Kurlingissa asiakkaille tulee esimerkiksi ylösnousuja tuolista. Sitä samaa teemme tuolijumpassa, mutta tässä se tulee pelin ohella, Minna sanoo.
Pelilliset tuokiot ovat Minnan mukaan suosittuja kuntouttavan päivätoiminnan ryhmissä. Ryhmät kokoontuvat keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Toimintoja suunnitellaan ryhmäläisten mukaan. Päiväkeskuksessa käy esiintyjiä, kuten Matti Iistamo, joka käy vapaaehtoisena laulattamassa väkeä.
Kuntouttavaan päivätoimintaan osallistuu väkeä pitkin Korpilahtea.
-Täällä näkee monesti merkittäviä kohtaamisia, kun nähdään tuttuja ihmisiä omalta kylältä.
Kurling-pelin jälkeen Minna lukee uutisia Keskisuomalaisesta ja sitten on lounaan aika. Iltapäivän ohjelmassa on vielä alueseurakunnan hartaus.
Tuija Jylhä katselee, miten lounaalle asettuminen sujuu.
Tuija ei ole ainoa hoitotyöntekijä perheessään; mies on myös sairaanhoitaja ja tytär on valmistunut lähihoitajaksi. Hoitotyön mainetta ja heikentynyttä houkuttelevuutta kuvaa, ettei Tuijankaan tytär tiedä, jääkö alalle.
-On surullista, ettei hoitoalalle enää hakeuduta yhtä aktiivisesti kuin aikaisemmin. Monesti alasta uutisoidaan vain negatiivisia asioita, mikä ei ole koko totuus. Jokaisessa työpaikassa on kiire joskus. Se on työelämän realiteetti. Omassa työssä esimerkiksi akuutit tapaukset leväyttää työpäivän suunnitelmat, mutta työkaverit auttavat kyllä.
Työyhteisö saakin Tuijalta vuolaita kehuja.
-Täällä oli todella hyvä vastaanotto. Ehkä paras, jonka olen missään työpaikassa saanut.
Kirsti Perälän huoneessa on hiljaista.
-Hyvä täällä on olla.
Tuija lähtee töistä kolmen aikoihin. Perjantaina on sairaanhoitajan viikon viimeinen työpäivä.
Lähihoitajien työvuoro vaihtuu ja iltavuoron tekijät ovat saapuneet töihin. Vaikka hoitajilla joskus kiirettä pitääkin, arkinen torstai Korpihovissa jatkuu rauhaisissa tunnelmissa.
Maarit Nurminen