Jyväskylä edelleen koronan leviämisvaiheessa, vaikka tartuntojen määrä on selkeässä laskussa.

Jyväskylä on edelleen koronan leviämisvaiheessa. Uusia tartuntoja todettiin viime viikolla 123 kappaletta, kun edeltävällä viikolla niitä oli noin 240. Jyväskylän koronatartuntojen kahden viikon ilmaantuvuusluku kohosi peräti 229,8 tartuntaan 100 000 asukasta kohden. Näytteenotossa käydään nyt aktiivisesti ja ihmisiä ohjataan näytteenottoon myös yksityisille sopimuskumppaneille.

Koronanäytteistä positiivisia oli viime viikolla 3,3%. Jäljityksessä tartunnan lähde saatiin selville 78% tapauksista. Sairaalahoidon tarve ei Jyväskylässä ole kääntynyt merkittävään kasvuun. Poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin Jyväskylän kuitenkin olevan edelleen koronan leviämisvaiheessa.

Viime viikon osalta eniten tartuntoja (44) saatiin perheiden sisällä. Perheen sisällä saatu tartunta tarkoittaa tilastoinnissa sitä, että joku perheenjäsen on saanut karanteenissa ollessaan jatkotartunnan tautia samassa perheessä sairastavalta läheiseltään. Kavereiden, vapaa-ajan ja harrastustoiminnan kautta saatiin 32 tartuntaa. Sen lisäksi tartuntoja saatiin mm. kouluissa (12) ja työpaikoilla (4). Tuntemattomaksi tartunnan lähde jäi 29 tapauksessa.

Alle 12-vuotiailla todettiin 25 uutta tartuntaa, yläkouluikäisillä vain 2. Eniten tartuntoja oli edelleen 16-25-vuotiailla, joilla tartuntoja todettiin 43.

Työikäisten eli 25-50-vuotiaiden ikäryhmässä tartuntoja oli 37. Kasvua näkyi myös 51-65-vuotiaiden joukossa, jossa tartuntoja ilmeni 15 kappaletta. Aiemmilla viikoilla kyseisessä ikäryhmässä on ollut vain yksittäisiä tartuntoja. Yli 65-vuotiailla tartuntoja ilmeni 1.

– Työikäisten tulee kiinnittää huomiota maskien käyttöön vapaa-ajalla sekä työpaikoilla. Maskeja tulee käyttää myös työkavereiden kanssa keskusteltaessa ja tauot tulee järjestää porrastetusti siten, että taukotilassa voidaan pitää turvavälit ja pitkiä altistumisaikoja ilman maskeja ei pääse muodostumaan, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä muistutti.

Koronatilannetta seurataan Jyväskylässä päivittäin. Erityisesti seurataan kouluilla olevien karanteenien tilannetta yläkoululaisten palattua lähiopetukseen. Seuraavan kerran poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu perjantaina 12.2. ja käy läpi alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastusten rajoituksia. Arviointia tehdään mm. sillä perusteella, miten ja missä ikäryhmissä tartuntoja näyttää ilmenevän.

Kaikki Jyväskylässä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat