Jyväskylän kaupunginhallitus kokoontui heikentyneen koronatilanteen vuoksi ylimääräiseen kokoukseen ja päätti tartuntatautilain 58 §:n nojalla sulkea Jyväskylän kaupungin perusopetuksen koulujen 7.-9. luokkien opetuksen 1.2.2021–7.2.2021. Päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että yläkoululaiset ovat ensi viikon ajan etäopetuksessa. Etäopetus ei koske erityisen tuen tarpeessa olevia oppilaita.
Kaupunginhallitus perusteli päätöstään sillä, että tartunnat ja karanteenit kohdistuvat tällä hetkellä erityisesti yläkouluikäisiin oppilaisiin. Koronatilanteen pahentuessa tartuntariski kouluympäristössä kasvaa ja opetuksen järjestäjän sekä terveydenhuollon ohjeistamin toimin tartuntoja ei voida välttämättä estää.
Perusopetuslain 20 a § määrää, että mikäli opetusta ei tartuntatautilain 58 §:n nojalla annettavan päätöksen perusteella voida järjestää turvallisesti lähiopetuksena koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa, voidaan opetuksessa siirtyä opetuksen järjestäjän päätöksellä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin.
Poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana voidaan opetusta järjestää etäyhteyksiä hyödyntäen osittain tai kokonaan muuna kuin lähiopetuksena. Opetuksen järjestäjä voi tehdä päätöksen vain tilanteessa, jossa se on välttämätöntä, eikä opetuksen järjestämisessä pystytä noudattamaan tartuntatautiviranomaisen päätökseen sisältyvää ohjeistusta opetustilojen turvallisesta käyttämisestä tai kun opetustilat joudutaan sulkemaan osittain tai kokonaan tartuntatautilain nojalla.

Jyväskylän koronatilanne heikkenee nopeaa vauhtia. Eilen lauantaina uusia tartuntoja ilmeni 53. Viikon tartuntamäärä sunnuntaiaamuun mennessä on noin 240. Ilmaantuvuusluku 14 vuorokaudelta on 160 tartuntaa 100 000 asukasta kohti. Positiivisten näytteiden osuus otetuista testeistä on jo yli 7,3%.
Eilen karanteeniin tai eristykseen asetettiin jälleen yli 500 ihmistä. Jo aiemmin kuluneella viikolla karanteeniin on asetettu yli 1000 ihmistä. Jyväskylä katsoo nyt siirtyneensä taudin leviämisvaiheeseen, sillä terveydenhuollon kantokyky on vaarantumassa. Terveydenhuollon jäljitystyö on tällä hetkellä erittäin ruuhkautunut ja karanteenien asettaminen on vaarassa hidastua. Jäljitystyön vahvistaminen tarkoittaa sitä, että terveydenhuollon peruspalveluita ajetaan alas ja henkilöstöä siirretään tukemaan jäljitystyötä.
Tartuntojen laajuutta kuvaa se, että karanteeneja kohdistuu tällä hetkellä yli 10 koululle. Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnassa uusia tartuntoja on ilmennyt kuluneella viikolla mm. jalkapallossa, koripallossa, jääkiekossa, jääpallossa, kuntosalitoiminnassa ja vesipallossa. Altistumiset ovat joukkuetoiminnassa olleet laajoja.
– Tartuntoja ilmenee nyt jatkuvasti eri puolilla Jyväskylää ja tartuntojen määrä jatkaa voimakasta kasvua asetettujen karanteenien ulkopuolella. Tartuntojen suurista määristä johtuen jäljitys on hidasta ja lasten ja nuorten sekä harrastustoiminnan kohdalla asetettavat karanteenit ovat laajoja, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kuvaa.
Sairaalahoidon tarpeen kasvua ei vielä ole nähtävillä, sillä tartuntamäärät lähtivät nousuun vasta viikko sitten ja tartuntoja ilmenee nyt erityisesti lapsilla ja nuorilla.
– Pelko on, että tauti lähtee leviämään ikääntyvämpään väestöön. Sen jälkeen on selvää, että näillä tartuntamäärillä sairaalahoidon tarve kasvaa jyrkästi, Käsmä kertaa.
Kaupunki valmistautuu ottamaan käyttöön leviämisvaiheen voimakkaat rajoitukset vielä tämän päivän aikana.
Kaupunginhallitus on koolla kello 12 pidettävässä ylimääräisessä kokouksessa. Kokouksessa arvioidaan mm. yläkoulujen opetuksen siirtoa etäopetukseen. Kaupunginhallituksen käsiteltyä asiaa, sitä käsitellään kello 13 myös ylimääräisessä sivistyslautakunnan kokouksessa. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkoa pohditaan kello 15 kokoontuvassa kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä.
Mikäli rajoitustoimintoja tehdään, niistä tiedotetaan iltapäivän aikana. Samalla koteihin annetaan ohjeet, miten mahdollisessa etäopetuksessa toimitaan.

Uutinen päivittyy.