Jyväskylä on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen – kaupunki vetoaa asukkaisiin ohjeiden noudattamiseksi

Jyväskylässä todettiin viime viikolla 159 uutta koronatartuntaa, kun aiemmalla viikolla niitä oli 84 ja sitä edeltävällä viikolla 74. Määrä on toiseksi korkein yhden viikon aikana raportoitu tartuntamäärä Jyväskylässä.

Eniten tartuntoja ilmeni 26-50-vuotiailla (72 tartuntaa) ja 16-25-vuotiailla (54 tartuntaa). Ilmaantuvuusluku 14 vuorokaudessa on 158,2 tartuntaa 100 000 asukasta kohti. Viikolla 30 otettiin yhteensä 2635 koronanäytettä, joista positiivisia oli 6 prosenttia. Tartunnanlähde oli selvillä vain enää hieman alle 50 prosentissa tapauksista. Sairaalahoidon tarve on hienoisessa kasvussa.

Poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin, että kaupunki on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen.

Samalla todettiin, että vaikka kaupunki täyttää leviämisvaiheen kriteerit, ei muutoksia kaupungin palveluihin tehdä, sillä rokotukset etenevät kaupungissa kaikissa ikäryhmissä vauhdilla ja rokotteiden ansiosta sairaalahoidon kasvu on ollut maltillista.

Tartuntojen määrä on kuitenkin saatava laskemaan, sillä perusterveydenhuollossa jäljitystyö on ruuhkautunut ja rokotusten pyöriessä täydellä teholla, kiireetön hoito on vaarantumassa. Kaupunki vetoaakin voimakkaasti asukkaisiin, että viime viikolla annetut suositukset otetaan tosissaan.

– Maskisuositus on otettava vakavasti ja turvavälejä tulee noudattaa. Omia menoja ja esimerkiksi osallistumisia joukkotapaamisiin tulee tarkastella kriittisesti, jotta laajoja altistuksia ei pääse syntymään ja tartuntaketjut saadaan katkaistua. Päiväkotiin, opetukseen tai työpaikalle ei saa tulla, jos on pieniäkin oireita vaan kipeänä tulee yksiselitteisesti pysyä kotona ja mennä koronatestiin, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä muistutti.

Verkkoon altistumissivu

Poikkeusolojen johtoryhmässä käytiin läpi koronaviestinnän toteutus syksyllä 2021. Koulu- ja päiväkotialtistusten osalta linjattiin, että jatkossa niistä ei lähetetä enää erillisiä mediatiedotteita, vaan altistumiset julkaistaan ajantasaisesti kaupungin verkkosivuilla. Muilta osin tiedotuskäytäntö säilyy nykyisellään, eli altistuneille tieto tulee jatkossakin terveydenhuollon jäljitysyksiköltä, joka antaa henkilökohtaiset ohjeet karanteenin ajaksi. Lisäksi kyseisen koulun tai päiväkodin vanhemmille tiedotetaan tilanteesta Wilma- tai Tieto-Eduviesteillä.

Julkisissa tiloissa tai esimerkiksi ravintoloissa tapahtuneista altistuksista tiedotetaan jatkossakin aina silloin kun tartunnanjäljitys ei muuten saa selvyyttä, ketä tiloissa on ollut yhtä aikaa tartunnan saaneen kanssa. Tällöin tiedotuksella voidaan altistumistieto välittää samoissa tiloissa olleille henkilöille. Näistä lähtee erillinen mediatiedote ja tiedot päivitetään myös kaupungin verkkosivuille.

Lisäksi kaupunki tiedottaa mahdollisista laajoista karanteeneista mm. omissa ikääntyneiden asumisyksiköissään sekä kaupunginsairaalan osastoilla. Kaikki altistumistiedot päivitetään sivuille www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/altistumiset

Jyväskylässä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat