Jyväskylän kaupunki tiivistää turva- ja varotoimia väestön ja työntekijöiden suojelemiseksi koronavirustartunnalta. Samalla kaupunki ohjeistaa, miten väestön tulee toimia karanteeni- tai eristystilanteessa.
– Keski-Suomessa sairastuneet 6 potilasta ovat kaikki Jyväskylän asukkaita. Heidän vointinsa on tällä hetkellä hyvä. Tartunnalle altistuneisiin on oltu yhteydessä ja heidät asetettu kotikaranteeniin terveydenhuollon ammattilaisten taholta, kertoo kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

THL:n tietojen ja muiden maiden tautikehityksen perusteella voidaan arvioida, että tartunnan saaneiden sekä tartunnalle altistuneiden määrä tulee lähipäivinä ja -viikkoina kasvamaan. Kaupunki tekee tällä hetkellä laajaa yhteistyötä, jotta asukkaita voidaan suojata tartunnoilta.

– Terveydenhuollossa valmius on korkea ja muut palvelut ovat miettineet, miten terveyspalveluita tuetaan tilanteen hoitamisessa. Esimerkiksi sosiaalipalveluissa on jo nostettu ylös yhteinen puhelinpäivystys, jonka kautta kotikaranteenissa olevat saavat tarvittaessa apuja kotiin, Koivisto toteaa.
Kaupunki turvaa erityisesti heikossa asemassa olevien asukkaiden tilannetta kieltämällä vierailut ikäihmisten asumisyksiköissä kokonaan. Myös vierailut vammaispalveluiden asumisyksiköissä sekä kaupunginsairaalan osastoilla ovat rajoitettuja ja vierailijoita, joilla on selkeitä flunssaoireita, voidaan käännyttää takaisin kotiin. Asiakkaille ohjeistus on tiukka. Jos on oireita, pysytään kotona.
Kaupunki tiukentaa edelleen omia matkustusohjeita eikä ota vierailijaryhmiä vastaan
Kaupunki linjasi, että jokainen kaupungin työntekijä, joka saapuu ulkomailta, ilmoittaa tilanteesta esimiehelleen ja jää omatoimisesti viikoksi kotikaranteeniin. Kaupungin henkilökunta ei toistaiseksi matkusta töiden takia ulkomaille. Myös työmatkustamista kotimaassa rajoitetaan.
Kaikki koulujen oppilaiden ja työntekijöiden ulkomaille suuntautuvat matkat perutaan kevätlukukaudelta. Kotimaan matkojen osalta koulut peruvat myös luokkaretket, kisamatkat ja leirikoulut.
Kaupunki ei toistaiseksi ota vastaan ulkomaisia vierailijaryhmiä. Kotimaisten ryhmien vierailut pyritään yhdessä järjestävän tahon kanssa siirtämään. Kaupunki varautuu myös etätöiden lisäämiseen ja testaa parhaillaan etäyhteyksien sujuvuutta eri palveluissa.

Kaupungin omat yleisölle järjestämät tilaisuudet ja tapahtumat siirretään myöhempään ajankohtaan. Kaupunki peruu mm. kaikki kaupungin syntymäpäiväviikon 16.-22.3. tapahtumat.
Maan hallitus antoi juuri suosituksen siitä, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun asti. Kaupungin osalta tämä tarkoittaa myös mm. Kaupunginteatterin ja Jyväskylä Sinfonian esitysten perumista tästä päivästä lähtien. Tarkat ohjeet lipun lunastaneille annetaan tulevan viikon aikana. Myös Jyväskylän Paviljonkiin suunnitellut yli 500 hengen tapahtumat perutaan.

Kaupunki seuraa, miten muut palveluntuottajat kaupungin alueella noudattavat hallituksen suositusta tilaisuuksien perumisesta. Asukkaiden tulee hakea tietoa muiden palveluntuottajien tapahtumista heidän tiedotuskanavistaan.

Jyväskyläläinen: Mitä voit tehdä estääksesi tartunnan ja suojataksesi muita?
Jos sinut on määrätty karanteeniin tai eristykseen, noudata sitä yksiselitteisesti. Et voi mennä karanteenissa kauppaan tai kouluun etkä voi pyytää kavereita kylään. Jos tarvitset apua kotiin, pyydä sitä kaupungilta.
Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, sillä viruksen hävittäminen on tehokkainta saippuan ja käsidesin avulla. Huolellinen käsihygienia on myös keino suojata läheisiäsi pöpöjen kulkemiselta. Pese kädet huolellisesti saippualla ja runsaalla vedellä heti sisälle tullessasi.
Pysy flunssaisena kotona. Äläkä yski muita päin. Yski esimerkiksi nenäliinaan tai omaan hihaan. Heitä käytetyt nenäliinat välittömästi roskiin.
Älä vie edes lievästi sairasta lasta kyläilemään isovanhempien luo äläkä pyydä heitä hoitamaan sairasta lasta.
Jos epäilet läheiselläsi koronavirustartuntaa, kehota tätä soittamaan heti terveysasemien keskitettyyn neuvontanumeroon tai sairaalan päivystykseen. Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaat, jotka epäilevät koronavirustartuntaa tai haluavat kysyä tautiin liittyvissä asioissa, voivat soittaa jatkossa terveysasemien keskitettyyn puhelinneuvontaan numeroon 014 266 0133. Numerosta vastataan arkisin ma-to klo 8–16 ja perjantaisin klo 9–16. Muina aikoina soitetaan päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117.

Jyväskylän kaupungin karanteeniohjeet verkossa
Jyväskylän kaupunki julkaisi tänään ohjeet karanteeniin tai eristykseen joutuneille asukkailleen. Säännöt ovat yksiselitteiset. Karanteeniin tai eristykseen määrätyn henkilön pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.
Toki edelleen voi olla tilanteita, joissa perheessä on myös jäseniä, jotka eivät ole karanteenissa tai eristyksessä. Heidän osaltaan suositellaan varovaisuutta, mutta kategorisesti kiellot eivät koske heitä.
Karanteenin aikana saa ulkoilla, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin 2 metrin välimatka vastaantuleviin ihmisiin. Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, ei karanteenin aikana saa mennä.

Ruoka- tai apteekkiostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi sukulaisilta tai naapureilta. Voitte sopia heidän kanssaan ostosten jättämisestä asunnon ulkopuolelle. Jyväskyläläisillä kaupoilla on myös käytössä erilaisia kotiinkuljetuspalveluita. Jos karanteenissa tai eristyksissä oleva asukas käyttää kauppapalvelua, velvollisuutena on maksaa ostokset etukäteen ja sopia niiden jättämisestä asunnon ulkopuolelle. Myös apteekeilla on käytössä verkkokauppapalveluita.

Jos ruokahuollon tai apteekkipalveluiden järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden tai läheisten toimesta tai jos perheen vanhemmat ovat sairastuneet ja tarvitset apua lasten hoidossa, tulee ottaa yhteyttä Jyväskylän kaupungin keskitettyyn palvelunumeroon ja pyytää apua tilanteen hoitamiseen.
Kaupunki opastaa karanteenissa olevia numerossa arkisin kello 8-16 numerossa 014 266 0550. (Yhteydenotot mielellään arkiaikoina). Muina aikoina apua saa sosiaalipäivystyksen kautta p. 014 266 0149.
Jos eristyksen tai karanteenin aikana on terveyteen liittyvää kysyttävää tai asukkaan tai läheisten terveydentila muuttuu, tulee ole yhteydessä hoitaneeseen lääkäriin saatujen ohjeiden mukaisesti.

Terveydenhuollon neuvontanumerot ennallaan
Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaita neuvotaan koronavirukseen liittyvissä terveydellisissä asioissa arkisin ma-to klo 8-16 ja pe klo 9-16 keskitetyssä neuvontanumerossa 014 266 0133. Virka-ajan ulkopuolella tulee soittaa päivystysnumeroon 116 117.

Jyväskylän kaupungin verkkosivut: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

Jyväskylän kaupungin karanteeniohjeet: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona