Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui ylimääräiseen kokoukseen eilen torstaina käymään läpi hallituksen koronalinjauksia sekä mahdollisten poikkeusolojen julistamista.
Kaupungin perusopetuksessa valmistaudutaan jo siirtämään yläkoulut etäopetukseen hiihtolomaviikon jälkeen. Etäopetukseen siirrytään, mikäli maan hallitus toteaa ensi viikolla koko maahan poikkeusolot ja määrää yläkoulut etäopetukseen 8.-28.3.2021 väliseksi ajaksi.
Kouluilta tullaan viestimään Wilman kautta koteihin ja kertomaan opetusjärjestelyistä mahdollisen etäopetuksen aikana. Oppilaille varataan jo huomenna kouluilta mukaan oppikirjat ja muut tarvikkeet etäopetuksen toteuttamiseksi. Ruokailujärjestelyistä tullaan tiedottamaan maanantaina 8.3.
Kaupunki valmistautuu myös siihen, että yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voidaan keskeyttää 8.3. alkaen. Kaupunki odottaa kuitenkin vielä tarkempaa määrittelyä siitä, mitä kaikkea harrastustoimintaa valtion linjaus mahdollisten poikkeusolojen aikana koskee ja kuka kokonaisuudesta tekee päätökset. Selvityksessä on muun muassa se, koskeeko linjaus kategorisesti kaikkea ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa vai voidaanko jotain harrastustoimintaa sallia turvallisuusohjeet sekä kokoontumisrajoitus huomioiden. Tältä osin tarkka linjaus tullaan tekemään kaupungin ylimääräisessä poikkeusolojen johtoryhmässä 4.3.2021.
Suositukset toimenpiteistä koronaepidemian torjunnassa ovat Jyväskylässä jo laajasti käytössä
Poikkeusolojen johtoryhmä kävi läpi myös maan hallituksen antamat kuntia koskevat suositukset koronaepidemian torjunnassa tasolla 2.
Maan hallitus suositteli, että kiihtymisvaiheen alueilla, joihin Jyväskyläkin kuuluu, otetaan käyttöön laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus, suojataan riskiryhmiä, siirrytään korkeakoulujen osalta etäopetukseen, rajoitetaan julkisten tilojen käyttöä, keskeytetään aikuisten ryhmäharrastustoiminta, rajoitetaan julkisten tilojen käyttöä sekä henkilöliikenteen matkustajamääriä sekä annetaan suositus välttää yli 6 hengen yksityistilaisuuksia.
Jyväskylä totesi, että kaupungissa on jo voimassa laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus. Myös riskiryhmien suojaaminen on huomioitu laajasti riskiryhmien palveluissa.
Toisen asteen ja korkeakoulujen etäopetussuositusta on voimassa siten, että lähiopetusta voidaan järjestää porrastetusti hybridimallilla. Opetukseen voi hybridimallissa osallistua enintään 25 % oppilaitoksen opiskelijoista. Mahdollinen lähiopetus tulee toteuttaa koronaohjeita noudattaen ja maskeja käyttäen. Etäopetuksen tilannetta tullaan arviomaan uudelleen, mikäli poikkeusolot todetaan ja yläkoulut siirtyvät etäopetukseen.

Aikuisten ryhmäharrastukset on jo liikunnan osalta keskeytetty kaupungin tiloissa ja vastaava suositus on voimassa myös yksityisissä tiloissa. Kategorista koko kaupungin laajuista aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämispäätöstä ei nykytilanteessa valmistella ennen kuin päätökset mahdollisesta poikkeusoloista on tehty ja määrittely harrastustoiminnan rajoitusten osalta on tarkentunut. Tilannetta kuitenkin arvioidaan päivätasolla tautitilanteen mukaan.
Uimahalleja ei avatakaan – yksityistilaisuuksien osallistujamäärää koskevaa suositusta kiristetään
Poikkeusolojen johtoryhmä totesi julkisten tilojen osalta, että maanantaina tehdyt lievennykset julkisten tilojen käytöstä palautetaan voimaan. Näin ollen uimahallit, Jyväskylä Sinfonia ja kaupunginteatteri pidetään suljettuina maaliskuun ajan. Kirjastot ja Jyväskylän kaupungin museot saavat edelleen toimia rajoitetuin palveluin ja turvallisuusohjeita noudattaen. Niiden aukioloa tarkastellaan kuitenkin tautitilanteen mukaisesti.
Henkilöstöliikenteen matkustajamäärä ei Jyväskylässä ole nykyisessä tautitilanteessa perusteltua rajoittaa. Yksityistilaisuuksia koskevaa suositusta kiristetään kuitenkin 10 osallistujasta 6 henkilöön. Esimerkkejä yksityisistä tilaisuuksista ovat syntymäpäiväjuhlat ja yksityiset illanvietot.
Jyväskylän kaupunki seuraa tautitilannetta ja valtiohallinnon linjauksia tiiviisti ja poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu seuraavaan kokoukseen ensi maanantaina.