Kuluneen viikonlopun aikana Jyväskylän terveydenhuollossa tehdyissä koronatesteissä ilmeni neljä uutta koronatartuntaa. Tartunnoista yksi liittyi vanhaan tartuntaketjuun. Kaksi tartunnoista oli niin sanotusti uusia eli ne eivät liittyneet aiempiin tartuntaketjuihin. Yhden testeissä käyneen kotikunta oli muu kuin Jyväskylä, joten sitä ei ilmoiteta THL:n tilastoissa Jyväskylän lukuihin. Laajoja karanteeneja ei Jyväskylään tartuntoihin liittyen jouduttu asettamaan. Maanantaiaamuna ei ole ilmoitettu uusista tartunnoista.

Kokonaisuutena Jyväskylän koronatilanne on rauhallinen. Aiemmin asetettuja karanteeneja puretaan vähitellen. Koronaan liittyvien turvaohjeiden noudattaminen näkyy katukuvassa suojamaskeina ja turvaväleinä.

− Viikko sitten tartuntatilastot näyttivät lähtevän merkittävään nousuun ja Jyväskylässä asetettiin useita satoja ihmisiä karanteeniin. Karanteeniin asetetut on testattu ja viikonlopun jälkeen näyttää siltä, ettei uusia tartuntoja ole ilmentynyt siinä määrin, kuin huolena oli. Viikon takainen säikähdys näkyy selvästi nyt myös asukkaiden käytöksessä. Turvallisuuteen liittyviä suosituksia noudatetaan nyt hyvin eri tavalla kuin viikko sitten. Tästä haluan esittää kiitokseni asukkaille, ihmisten käytös on edelleen merkittävin tekijä uusien tartuntojen ennaltaehkäisyssä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kiittää.

Myönteistä on, että koronatestien tulosten analysointi on nopeutunut aiemmasta, ja nyt tulokset tulevat kaikista laboratoriotesteistä saadaan alle kahdessa vuorokaudessa. Testiin pääsee käytännössä samana päivänä eikä jonoja näytteenottoon tällä hetkellä ole.

Kaupunki jatkaa palvelujaan riskiryhmiä suojellen ja tiedottaa viipymättä, jos uusia tartuntaryppäitä ilmenee tai suuria ihmisryhmiä koskevia karanteeneja täytyy asettaa.

Jos yli viiden tartunnan päivittäisiä tartuntaryppäitä ei ilmene, kaupunki ei tiedota tartuntatilanteesta erikseen, vaan päivittäiset tartuntaluvut ilmoitetaan THL:n tilastojen kautta. Tiedot ovat nähtävissä kaupungin verkkosivulla osoitteessa https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona.

THL päivittää arkisin tilannekatsaussivua ja päivittäin koronakarttaa, ja ne löytyvät osoitteesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta.