Jyväskylän koronatartuntojen taustalla ei ole muutonvirus. Kaupunki sai tänään lopulliset laboratoriotulokset Mehiläisen kautta. Sama tulos saatiin eilen THL:n pikanäytteistä. Terveydenhuollossa ollaan erittäin helpottuneita tuloksesta.

– Kyllä voi sanoa, että tämä on pitkästä aikaa erittäin hyvä uutinen. Koronaa sairastavia ihmisiä on meillä ennätyksellinen määrä eri puolilla kaupunkia. Jos kyse olisi ollut muuntoviruksesta, olisi ollut selvää, että se olisi aiheuttanut runsaasti lisätartuntoja perhepiirissä ja asuinkunnissa. Riski siitä, että se olisi levinnyt jossain kohtaa myös karanteenien ulkopuolelle, olisi kasvanut. Nyt on kuitenkin toivoa siitä, että tämä pysähtyy asetettujen karanteenien sisälle, Käsmä kertaa.

Asetetut karanteenit ovat Jyväskylässä laajat. Kuntosalilta toissa viikolla liikkeelle lähteneen tartuntaketjun lähipiirin karanteenit ovat jo pääosin purkautuneet. Sen sijaan baarista liikkeelle lähteneiden tartuntojen sekä lasten ja nuorten harrastuksissa levinneiden ja kouluihin siirtyneiden tartuntojen aiheuttamissa karanteeneissa on tällä hetkellä yli 1400 ihmistä.

– Käytännössä neljän seinän sisällä on nyt prosentti jyväskyläläisistä. Se on valtava määrä ihmisiä ja varmasti jo koettelee monen asukkaan hyvinvointia ja jaksamista, Käsmä toteaa.

Jyväskylä totesi viikonloppuna olevansa koronan leviämisvaiheessa. Viikko on alkanut kuitenkin nyt kohtuullisen rauhallisesti. Eilen tartuntoja todettiin Jyväskylässä 19. Tänään uusia tartuntoja on ilmennyt 13.

Uusia tartuntoja tullaan vielä viikon aikana saamaan karanteenien sisältä, mutta kaupunki toivoo, että määrä vähenee, jotta kovat rajoitukset voidaan purkaa.

– Jos tartuntoja ilmenee kotikaranteeniin määrättyjen asukkaidemme keskuudesta, tartuntamäärät vähenevät hiljalleen ja lopulta sammuvat. Se tarkoittaa sitä, että yläkoulujen etäopetusta ei tarvitse tämän viikon jälkeen jatkaa ja alle 18-vuotiaiden harrastukset sekä kirjastot ja museot päästään avaamaan kahden viikon jälkeen. Siihen ilman muuta tähtäämme, kaupunginjohtaja Timo Koivisto toteaa.