JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN TIEDOTE. Jyväskylässä korkein määrä uusia tartuntoja huhtikuun alun jälkeen – altistuneita pelätään olevan jopa satoja.

THL ilmoitti tänään, että Jyväskylässä on 2 uutta koronatartuntaa. THL:n tilastoissa eivät vielä näy tälle aamulle ilmoitetut 8 uutta tartuntaa. Tartuntojen määrä Jyväskylässä on korkein viime huhtikuun alun jälkeen. Altistuneita arvioidaan olevan jopa satoja. Kaupungin terveydenhuolto jäljittää parhaillaan tartunnalle altistuneita ja asettaa heitä karanteeniin.

– Terveydenhuollon jäljityshoitajat selvittävät, kenen kanssa tartunnan saaneet ovat olleet kontaktissa ja arvioivat aina yksilökohtaisesti, onko altistumista tapahtunut. Jokaiselle tartunnalle altistuneelle henkilölle soitetaan terveydenhuollosta ja annetaan tarkat ohjeet mahdollisen karanteenin ajaksi, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoo.

Korkeita tartuntamääriä selittävät yksittäiset tartunnat kahdessa eri työyhteisössä. Oireettomina tartuntaa kantaneet henkilöt ehtivät altistaa työyhteisöjensä jäseniä ja loppuviikon aikana tehdyistä testauksista on aamuun mennessä ilmoitettu jo 8 uutta tartuntaa. Tartunnalle altistuneet on asetettu karanteeniin.

– On todennäköistä, että lisää positiivisia tuloksia saadaan lähipäivien aikana. Terveydenhuollon näkökulmasta erityisen huolestuttavaa on se, että nyt positiivisen tuloksen saaneet henkilöt olivat testeissä käydessään hyvin lieväoireisia. Onkin kysymysmerkki, kuinka paljon täysin oireettomia taudinkantajia tällä hetkellä on väestössä, Ilkka Käsmä toteaa.

Tartuntaryppäiden lisäksi Jyväskylässä on todettu yksittäisiä tartuntatapauksia, joiden alkuperä ei ole tiedossa. Parhaillaan terveydenhuolto selvittää laajoja altistumisia kahdessa 22.8. järjestetyssä yksityisessä iltatapahtumassa. Tilaisuuksissa tartunnalle on altistunut jopa 100 asukasta. Heidät on määrätty karanteeniin ja koronatesteihin tartuntaketjujen katkaisemiseksi.

Terveydenhuollon tiedossa on lisäksi, että Helsingistä Jyväskylään 22.8. kello 10.25 lähteneellä Onnibussin vuorolla on matkustanut yksi koronavirusta kantava henkilö. Tämänhetkisen tiedon ja selvittelyn perusteella linja-autossa ei ole ollut lähikontakteja alle 2 metrin läheisyydellä viruksen kantajaan. Terveydenhuolto kuitenkin suosittaa, että mikäli olet matkustanut kyseisellä vuorolla ja olet hengitystieinfektio- tai vatsaoireinen, hakeudu koronatestiin olemalla yhteydessä omaan terveysasemaan tai tee oirearvio omaolo.fi-sivustolla.

Kaupunki vetoaa asukkaisiin: Turvamääräyksiä tulee noudattaa!

Jyväskylän kaupunki pitää tapausten nousua äärimmäisen huolestuttavana ja on valmis asettamaan uusia rajoitustoimenpiteitä ja -suosituksia asukkaille, mikäli tartuntojen määrä jatkaa nousua. Asukkaita kehotetaan noudattamaan tarkkuutta hyvän käsihygienian ja turvavälien suhteen sekä hakeutumaan lievissäkin oireissa koronatesteihin. Lisäksi terveydenhuolto muistuttaa, että sairastapauksissa tulee aina pysyä kotona ja välttää työpaikalle menoa tartuntaryppäiden syntymisen ehkäisemiseksi. Suositus on ladata nyt myös Koronavilkku-sovellus omaan puhelimeen.

– Tilanne Jyväskylässä on huolestuttava ja jokaisen asukkaan on nyt suhtauduttava siihen erityisellä vakavuudella. Omalla käytöksellämme vaikutamme nyt tartuntojen leviämiseen ja vain noudattamalla turvallisuusohjeita, voimme välttää laajojen rajoitustoimenpiteiden käyttöönoton, Ilkka Käsmä painottaa.

Mikäli epäilee saaneensa koronavirustartunnan, tulee ensin olla yhteydessä kaupungin terveydenhuoltoon verkossa Omaolo.fi-palvelun kautta tai soittamalla neuvontanumeroon 014 266 0133 (ma–pe klo 8–16 ja la–su klo 9–15 ja muina aikoina numeroon 116 117). Siellä arvioidaan näytteenoton tarpeellisuus ja ohjataan asiakas näytteenottoon.

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama ilmainen sovellus, jonka avulla saa tiedon, jos on sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Koronavilkun voi ladata puhelimeen osoitteista https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.thl.koronahaavi (Android) ja https://apps.apple.com/fi/app/id1520576224 (iOS).