Jyväskylän kaupungin terveyspalveluissa on valmistauduttu koronavirusepäilyihin.
Jos asukas epäilee itsellään tartuntaa, hänen tulee ottaa yhteyttä omalle terveysasemilleen soittamalla ajanvaraukseen. Virka-ajan ulkopuolella otetaan yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 116 117.

Potilas haastatellaan puhelimessa ja mikäli alla olevat kriteerit täyttyvät, otetaan hänen yhteystietonsa talteen ja kehotetaan häntä olemaan kotona ja odottamaan lisäohjeita. Kriteerit ovat:
1. Potilaalla on kuumetauti (kuume yli 38°C), johon liittyy hengitystieinfektion oireita (yskä, hengitysvaikeus).

2. Potilas on oleskellut Manner-Kiinassa (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania), Etelä-Koreassa, Iranissa tai Italiassa alueilla Lombardia, Veneto, Piemonte ja Emilia-Romagna 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.

Tämän jälkeen perusterveydenhuollosta hoitava lääkäri soittaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin infektioylilääkärille. Infektiolääkäri antaa toimintaohjeet tilanteeseen ja terveysasemalta otetaan yhteyttä potilaaseen ja neuvotaan, miten hänen tulee toimia.

Jyväskylän kaupunki seuraa tilannetta aktiivisesti. Terveysasemilla ja kaupunginsairaalassa on olemassa selkeät suunnitelmat siitä, miten potilaita hoidetaan, jos tartuntoja Jyväskylässä, Hankasalmella tai Uuraisilla ilmenee.

Suojaa itsesi – muista hyvä käsihygienia
Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä parhaiten hyvällä käsihygienialla. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.
Muista myös suojata suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita tämän jälkeen käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.