Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti maanantaina, että Keski-Suomessa on todettu kolme koronavirustartuntaa. Jyväskylän kaupunki ennakoi, että väestön kyselyt ja huolenaiheet aiheesta lisääntyvät. Kaupunki käynnisti neuvontapuhelimen koronavirusasioista.
Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaat, jotka epäilevät koronavirustartuntaa tai haluavat kysyä tautiin liittyvissä asioissa, voivat soittaa jatkossa terveysasemien keskitettyyn puhelinneuvontaan numeroon 014 266 0133. Numerosta vastataan arkisin ma-to klo 8–16 ja perjantaisin klo 9–16. Muina aikoina soitetaan päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117.

Kaupungin puhelinnumerosta soitetaan takaisin jokaiselle soittopyynnön jättäneelle vielä saman päivän aikana. Puhelimessa annetaan tarkat ohjeet siitä, mihin tartuntaa epäilevät tulee saapua mahdollisiin laboratoriokokeisiin tai hoitoon.
On tärkeää, että potilas soittaa ensin ja saa henkilökohtaiset ohjeet saapumisestaan. Omalle terveysasemalle tai päivystykseen ei tule lähteä takaisinsoittoa odotellessa, sillä menemällä tiloihin altistaa myös muut terveysaseman asiakkaat tartunnalle.
– Oma numero otettiin käyttöön, jotta tunnistamme tartuntaepäilyt ja voimme soittaa hänelle mahdollisimman nopeasti takaisin. Potilas ohjeistetaan yksityiskohtaisesti siitä, miten ja millä hänen tulee saapua hoitoon. Näin varmistetaan se, ettei ylimääräiset henkilöt altistu mahdolliselle virukselle, kertoo Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.
Sähköinen ajanvaraus poistetaan koronaan mahdollisesti liittyvissä oirearvioissa (hengitystieinfektiot) nyt toistaiseksi käytöstä, jotta hoitoa tarvitsevan potilaan osalta voidaan aina varmistaa, ettei oireiden taustalla ole koronavirustartuntaa. Toimenpiteellä halutaan varmistaa se, ettei mahdollisesti tautia kantava henkilö saavu terveysaseman odotustiloihin tartuttamaan muita potilaita.
Neuvontapuhelimessa annetaan henkilökohtaiset ohjeet tartuntaepäilyissä.
Neuvontapuhelimeen soittava potilas haastatellaan ja mikäli alla olevat kriteerit täyttyvät, otetaan hänen yhteystietonsa talteen ja kehotetaan häntä olemaan kotona ja odottamaan lisäohjeita.

Kriteerit ovat:
1. Taudinkuva: Henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus
2. Altistumistiedot: henkilö on joko
a. Oleskellut Manner-Kiinassa (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania), Etelä-Koreassa, Iranissa, Italiassa, Itävallan Tirolin hiihtokeskuksissa tai Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai
b. Ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun COVID-19-tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.
Yllämainittujen epidemia-alueiden kriteerien lisäksi COVID-19-tutkimuksia tulee tehdä, jos potilaalla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio, jonka aiheuttaja ei ole selvillä. COVID-19-tutkimuksia tulee tehdä erityisen herkästi terveyden- ja sosiaalihuollon hoitohenkilökunnalle.