Jyväskylässä asetetaan tänään karanteeniin 140 koronatartunnalle altistunutta henkilöä – tartuntaketjut ovat tiedossa.

Jyväskylässä on tänään tiistaina vahvistettu kahdeksan uutta koronatartuntaa. Karanteeniin asetetaan tänään noin 140 henkeä, ja kaikki altistuneet ohjataan koronavirustestaukseen. Kaikkiin altistuneisiin ollaan yhteydessä tämän päivän aikana terveydenhuollosta.

Maanantain ja tiistain aikana Jyväskylässä on todettu yhteensä 19 uutta tartuntaa ja karanteeniin on asetettu yhteensä lähes 400 henkilöä. Kuluneen kahden viikon aikana tartuntoja on ilmennyt 34. Jyväskylä vastaa myös Hankasalmen ja Uuraisten terveyspalveluista. Karanteeniin asetettujen joukossa on myös yksittäisiä Hankasalmen asukkaita.

Tilanne on vakava, mutta hallinnassa

Jyväskylän tilanne on kokonaisuudessaan vakava. Tilanne on kuitenkin hallinnassa, sillä kaikkien tartuntaketjujen alkuperä on tiedossa ja laajat karanteenit on pystytty kohdentamaan niihin henkilöihin, jotka ovat olleet kontaktissa tartunnan saaneiden kanssa.

Uusia tartuntoja epäillään laajojen karanteenien vuoksi vielä ilmaantuvan lähipäivinä. Terveydenhuoltoon on lisätty jäljityshoitajia, jotka selvittävät nopeasti tartunnan saaneiden kontaktit ja arvioivat uusien karanteenien tarvetta tilanteen eläessä.

Rajoitustoimenpiteitä laajennetaan, mikäli tilanne muuttuu hallitsemattomaksi

Jyväskylä on toteuttanut jo useita suojatoimenpiteitä riskiryhmien suojaamiseksi. Viime viikolla ikääntyneiden ja vammaisten asumispalveluissa kiristettiin jälleen vierailurajoituksia siten, että omaisia voi tavata vain ulkoilmassa. Samalla kiristettiin kaupunginsairaalan vierailurajoituksia. Lisäksi ikääntyneiden ja vammaispalveluiden henkilökunnalle asetettiin maskipakko asumisyksiköihin sekä kotihoitoon. Vammaispalveluiden ja ikääntyneiden palveluiden ryhmätoimintaa (työ- ja päiväkeskukset) supistettiin.

– Uusia rajoitustoimenpiteitä arvioidaan ja otetaan käyttöön, jos tilanne Jyväskylässä heikkenee. Meillä on valmius tarkastella mm. tapahtumien ja esimerkiksi harrastustoiminnan rajoituksia, jos tartuntaketjut lähtevät leviämään hallitsemattomasti. Nyt kun tartuntaketjut ovat vielä hyvin terveydenhuollon tiedossa, lähdemme siitä, että toiminnot pidetään mahdollisimman normaaleina. Muutoksia tehdään kuitenkin tarvittaessa nopeasti, jotta asukkaiden terveys ja turvallisuus voidaan varmistaa, kaupunginjohtaja Timo Koivisto toteaa.

Kaupunginjohtaja vetoaa jyväskyläläisiin asukkaisiin, jotta uusilta rajoitustoimenpiteiltä vältytään.

– Pallo on nyt meillä jokaisella ja oma käytöksemme ratkaisee sen, miten tilanne Jyväskylässä etenee ja joudutaanko uusia rajoitustoimenpiteitä ottamaan käyttöön. Asukkaiden tuleekin muistaa huolehtia tiiviisti käsihygieniasta, käyttää suositusten mukaisesti maskeja joukkoliikenteessä, säilyttää turvavälit myös joukkotapahtumissa sekä sairastaa pienetkin flunssat kotona, kaupunginjohtaja Timo Koivisto muistuttaa.

Kaupunki muistuttaa myös, että koronatestiin pitää hakeutua, jos on vähänkään koronaan viittaavia oireita.

– Testiin pääsee nyt vuorokaudessa ja käymme päivittäin tiukkaa neuvottelua Jyväskylän kaupungin näytteitä analysoivan FimLabin kanssa nopeuttaaksemme laboratorionäytteiden tulosten saantia. Koska pullonkaula on nyt selkeästi siellä, selvitämme aktiivisesti yhteistyön mahdollisuuksia yksityisten toimijoiden kanssa, jotta tilanne voidaan ratkaista. Parhaillaan yksityiseltä saadaan tuloksia vuorokauden aikana ja se on kokonaisuudessaan tavoitteemme kaikessa näytteenotossa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä toteaa.

Korona-ohjeet väestölle

Mikäli epäilee saaneensa koronavirustartunnan, tulee ensin olla yhteydessä kaupungin terveydenhuoltoon verkossa Omaolo.fi-palvelun kautta tai soittamalla neuvontanumeroon 014 266 0133 (ma–pe klo 8–16 ja la–su klo 9–15 ja muina aikoina numeroon 116 117). Siellä arvioidaan näytteenoton tarpeellisuus ja ohjataan asiakas näytteenottoon.

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama ilmainen sovellus, jonka avulla saa tiedon, jos on sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Koronavilkun voi ladata puhelimeen osoitteista https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.thl.koronahaavi (Android) ja https://apps.apple.com/fi/app/id1520576224 (iOS).