Vain rokotteiden niukkuus ja aikojen siirtely hidastavat koronarokotusten tahtia.
Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla on koronarokotteen ensiannoksen saanut jo yli 54 000 asukasta. Vauhtia jarruttavat vain rokotteiden niukkuus ja kakkosaikojen vaihtelu.
Tänään keskiviikkona nettiajanvaraus avautui kaikille 47-vuotiaille ja heitä vanhemmille. Varausoikeus on edelleen voimassa myös kaikilla sairauden vuoksi riskiryhmäläisillä.
Viikolla 21 ovat alustavan suunnitelman mukaan saamassa ajanvarausvuoron 45–46-vuotiaat ja sitä seuraavalla viikolla 40–44-vuotiaat. Viikkojen 21 ja 22 ajanvarauksen avautumispäivät tiedotetaan lähempänä, kun nähdään saapuvien rokotteiden määrä ja edellisen ikäluokan aktiivisuus.

Kakkosrokotuksen aikaa ei voi aikaistaa.
Viime päivinä moni on soittanut koronarokotusneuvontaan vaihtaakseen kakkosrokotukseen annettua aikaa. Esimerkiksi heinäkuun lomaviikoille osuvaa kakkosaikaa haluttaisiin aikaistaa, mutta se ei THL:n ohjeiden mukaan ole mahdollista. Aikaa voi siirtää vain eteenpäin, mutta silloin oman rokotussuojan täydentyminen lykkääntyy.
– Toivomme, että kaikki muut kuin sairastumisesta johtuvat aikataulumuutokset jätettäisiin tekemättä ja mökkimatkat ja muut reissut suunniteltaisiin niin, että annettu rokotusaika onnistuisi, vetoaa Jyväskylän, Uuraisten ja Hankasalmen koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Siirtely voi hidastaa rokotekattavuuden saavuttamista.
Tuukkasen mukaan rokotteiden varaaminen 12 viikon päässä häämöttävään kakkosrokotukseen suunnitellaan tarkasti. Muutokset vaikeuttavat toimintaa rokotusasemilla ja hidastavat kokonaistavoitteen saavuttamista.
On saatu myös tieteellistä näyttöä siitä, että 12 viikon rokoteväli antaa paremman suojan kuin lyhyempi annosväli. Tämän vuoksi rokoteväliä ei kannata lyhentää. Lisäksi rokotereaktiot, kuten kuumeilu tai jäsensärky, näyttäisivät jäävän lievemmiksi kuin alun perin suunnitellun kolmen viikon annosvälin jälkeen.
Rokotteiden jakelua on muutettu alkuperäisestä Keski-Suomen sisällä niin, että sairaanhoitopiirin kaikki kunnat etenisivät suunnilleen samaa tahtia. Myös valtakunnallisesti on jakelussa painotettu pahimpia epidemia-alueita.
Ajanvarauksen koronarokotukseen voi tehdä verkossa osoitteessa www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ajanvaraus tai puhelimitse numerossa 014 266 1472.