Jyväskylän syntymäpäivätapahtuma kuntalaisille 23.3. uudistuneessa kaupunginkirjastossa.

Jyväskylän kaupunki täyttää 182 vuotta perjantaina 22.3. Jyväskylän päivät -tapahtumakokonaisuus tarjoaa ohjelmaa kaikenikäisille.

Kaikille kuntalaisille avointa Jyväskylän päivät -tapahtumaa vietetään lauantaina 23.3. klo 10-15 Jyväskylän kaupungin pääkirjastossa (Vapaudenkatu 39-41). Vapaapääsyiseen tilaisuuteen on koottu ohjelmaa Hyvinvointia kulttuurista -teemalla.

Lauantaina on mahdollista kuulla luottamushenkilöiden Kulttuurista hyvinvointia -paneelikeskustelu ja tutustua omaan tahtiin esillä olevaan kaupungin palvelutarjontaan. Uudistuneen kirjaston lavalla nähdään kirjailijavieraita ja kuullaan urheilijoiden haastatteluja. Esittelyssä ovat myös Jyväskylän sydän -kulttuurihanke ja Alvar Aallon kohteet Jyväskylässä. Luvassa on musiikkiesityksiä, kuten Kypärämäen musiikkiluokkien kuoro ja Jyväskylä Sinfonian vaskikvartetti, minkä jälkeen on kapellimestari Ville Matvejeffin haastattelu. Lastenosastolla järjestetään ohjelmaa koko perheelle, mielekästä tekemistä löytyy kaupunkileikki-työpajasta, Minna Canth -sanataidetyöpajasta ja miniteatteriesityksistä.

– Uudistunut kaupunginkirjasto on oivallinen paikka kulttuuriteemaiselle yhteiselle päivälle. Kirjaston eri kerroksissa on mahdollisuus tutustua kaupungin ajankohtaisiin asioihin tai rentoutua liikuntasalissa. Paikkaa voi vaihtaa kiinnostuksen mukaan tai vain istua nauttimassa tunnelmasta. Ensimmäistä kertaa Jyväskylä-mitali, kaupungin korkein kunnianosoitus, jaetaan kaikille avoimessa tilaisuudessa. Jännitystäkin on siis ilmassa, kertoo viestintäjohtaja Helinä Mäenpää.

Jyväskylä-mitali jaetaan kaikille avoimessa kuntalaistilaisuudessa

Jyväskylä-mitalin saaja julkistetaan nyt ensimmäisen kerran avoimessa kuntalaistilaisuudessa Jyväskylän päivät -tapahtumassa kaupunginkirjastossa 23.3. klo 13.15. Kaupunginhallitus myöntää 1966 perustetun Jyväskylä-mitalin tunnustuksena erityisen merkittävistä ansioista Jyväskylän hyväksi.

Mitalin sääntöjen mukaan ansiokkaaksi toiminnaksi katsotaan:

  1. poikkeuksellisen mittava panos Jyväskylän kaupungin luottamusmiehenä, viranhaltijana tai työntekijänä
  2. yleistä tunnustusta saanut toiminta, joka poikkeuksellisella tavalla on edistänyt Jyväskylän kaupungin aineellista tai henkistä kehitystä
  3. teko, joka Jyväskylästä olevan tai syntyperäisen jyväskyläläisen suorittamana on tehnyt Jyväskylän nimeä tunnetuksi ja jolle annetaan erityinen arvo Jyväskylän kaupungin ulkopuolellakin.

Ensimmäinen Jyväskylä-mitali myönnettiin akateemikko Alvar Aallolle vuonna 1967. Vuonna 2018 mitali myönnettiin Jyväskylän Kenttäurheilijat ry:lle.

Kaupungin syntymäpäiväjuhlintaan kuuluvat viikon aikana myös kutsuvierastilaisuudet 5.-luokkalaisille ja menestyneille urheilijoille sekä Kulttuurikimara kakkukahveineen ikäihmisille päiväkeskuksissa ja ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä. Lauantaina 23.3. järjestetään myös opastettuja yleisökierroksia kaupungintalolla ja bussikierroksia Alvar Aalto -teemalla. Maksuttomien lippujen jako yleisökierroksille alkaa 14.3. klo 15 kaupunginkirjaston aulassa.