Jyväskylä purkaa jälleen koronarajoituksia – omatoimikirjastot aukeavat ja koronapassi poistuu liikuntapaikoilta.

Jyväskylässä todettiin viime viikolla (viikko 5) 1323 uutta koronatartuntaa kun edeltävällä viikolla (viikko 4) uusia tartuntoja ilmeni 1503. Ilmaantuvuusluku viimeiseltä 14 vuorokaudelta on 1819,3 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Otetuista näytteistä positiivisia on 74 %. Todellinen tartuntamäärä on suurempi, sillä osa sairastaa tartunnan kotioloissa kotitestin tehtyään eikä siten kirjaudu kaupungin tilastoihin. Sairaalahoidon tarve on Jyväskylässä edelleen maltillinen.

Sairaalahoidon tarpeen pysyessä matalana, kaupunki poistaa rajoituksia palveluistaan. Omatoimikirjastot ja kirjastojen yleiset tilat voidaan jälleen avata asiakaskäyttöön ja koronapassi poistuu käytöstä kaupungin sisäliikuntapaikoilla.

Koronapassin poisto on jatkumo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston 3.2.2022 antamalle päätökselle, jonka mukaan sisätiloissa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voidaan järjestää 75 % osallistujamäärällä sekä hygieniaohjeita noudattaen.

– Näin ollen ei ole perusteltua pyytää koronapassia myöskään matalan riskin liikuntapaikoille, joita kaupungin sisäliikuntapaikat edustavat. Sen sijaan liikuntapaikoilla jatketaan muita turvatoimia ruuhkien välttämiseksi sekä hyvän hygienian varmistamiseksi, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä totesi kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä.

Lisäksi yksityistilaisuuksia koskeva osallistujamäärää koskeva suositus poistuu Jyväskylässä kokonaan. Aiemmin yksityistilaisuuksien osallistujasuositus oli 20 henkilöä.

Aikuisten ryhmäliikunnan rajoituksista pyritään eroon 14.2.2022 alkaen

Kaupunki tähtää toiminnassaan siihen, että myös aikuisten ryhmäliikuntaa koskevat rajoitukset voidaan poistaa kaupungin liikuntatiloissa yli 18-vuotiaiden osalta 14.2.2022 alkaen. Tämän jälkeen liikuntavuorot palaavat yli 18-vuotiaiden ryhmäliikunnan osalta normaaleiksi ja myös aikuisten ohjatut liikuntaryhmät aloittavat toimintansa.

Aiemmin tehty linjaus oli, että ko. harrastustoiminta olisi suljettuna 20.2.2022 asti, mutta sitä aikaistetaan maan hallituksen suositeltua, että alueelliset rajoitukset purettaisiin 14.2.2022 alkaen. Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu vielä 14.2.2022 kokoukseen ja tekee siellä lopullisen päätöksen tartuntatilanteen ja sairaalahoidon tarpeen pohjalta.

Kansalaisopistossa lähiopetuskurssit avattiin 4.2.2022 alkaen. Myös ryhmäliikunnan lähiopetuksen osalta kurssien avausta nopeutetaan, mikäli kaupungin liikuntapaikat avataan 14.2.2022.

Ensi viikon jälkeen voimaan jää siten kaupungin osalta enää laaja maskisuositus yli 12-vuotiaille sekä etätyösuositus, jota jatketaan helmikuun loppuun asti kaikissa niissä tehtävissä, joissa etätöiden tekeminen on mahdollista. Lisäksi palveluissa kiinnitetään huomiota terveysturvallisuuteen palveluiden luonteen mukaisesti.

Kaupungin voimassa olevat rajoitukset

• Kaupungin omat yli 18-vuotiaille suunnatut liikuntaryhmät ja aikuisten erityisliikunnan ryhmät on tarkoitus avata 14.2.2022. (Aiemmin rajoitus oli voimassa 20.2.2022 asti.)
• Kaupungin sisätiloissa yli 18-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta on tarkoitus avata 14.2.2022 alkaen. Vuonna 2003 syntyneiden (eli tänä vuonna 19 vuotta täyttävien) ja sitä nuorempien lasten ja nuorten harrastustoiminta jatkuu normaalisti ja viralliset sarjaottelut ja -pelit sallitaan (muu ottelu- ja kilpailutoiminta sekä leiritoiminta on myös tarkoitus avata 14.2.2022 alkaen).
• Ulkoliikunta kaupungin ulkoliikuntapaikoilla jatkuu normaalisti huomioiden terveysturvallisuusohjeet.
• Uimahalleissa, avoinna olevilla kuntosaleilla ja alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnassa ei enää edellytetä koronapassia.
• Museot ovat auki normaalisti.
• Kansalaisopiston kevätlukukauden ryhmäkurssien toteutus lähiopetuksena alkaa porrastetusti 4.2. alkaen. Ryhmäliikunnan kurssit yli 18-vuotiaiden osalta on tarkoitus avata 14.2.2022 alkaen.
• Kirjastojen yleisten tilojen ja omatoimikirjaston käytön rajoitukset poistuvat 7.2.2022 alkaen. Kirjasto tiedottaa tarkemmin, milloin ja miten palvelut avautuvat yleisölle.
• Jyväskylän kaupunginteatterin ja Sinfonian esitystoiminta voi jatkua Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston yleisörajoitukset huomioiden. Yksiköt tekevät itsenäiset päätökset toimintansa avaamisen ajankohdasta ja tiedottavat niistä erikseen.
• Yksityistilaisuuksissa ei ole enää voimassa suositusta osallistujamäärästä.
• Maskisuositus jatkuu laajana yli 12-vuotiaille.
• Etätyösuositus jatkuu Jyväskylässä laajana helmikuun loppuun asti kaikissa niissä työtehtävissä, joissa etätöiden tekeminen on mahdollista.
• Jyväskylän kaupungin toimielinten kokoukset järjestetään etäkokouksina helmikuun loppuun asti.

Jyväskylässä voimassa olevat rajoitukset: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat