Jyväskylän kaupunki on valmis ottamaan käytöön järeitä aseita koronavirustilanteen pysyttämiseksi rauhallisena kaupungissa. Viikonloppuna piti kaupungissa järjestää Amazing Race -opiskelijatapahtuma, mutta kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä valmistautuu kieltämään tapahtuman.
Syynä on opiskelijoiden keskuudessa ilmenneet tartuntatapaukset sekä laajat karanteenit Jyväskylässä ja muissa opiskelukaupungeissa. Asiasta tehdään päätökset tänään iltapäivällä Jyväskylän yksilöasiainjaostossa.

Jyväskylässä koronatartunnat ovat jatkanee kasvuaan ja tautia esiintyy nyt erityisesti nuorten keskuudessa.

– Tartunnan saaneista nuorista lähes kaikki ovat olleet hyvin lieväoireisia. Huolenamme onkin, että nuorten keskuudessa on merkittävästi sellaisia henkilöitä, jotka kantavat tautia. Laajan opiskelijatapahtuman järjestäminen aiheuttaa merkittävän riskin siitä, että tauti lähtee leviämään ympäri Suomea, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kuvaa.

Tilannetta käsiteltiin tänä aamuna Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä. Vaikka päivittäisiä tartuntoja ei ole ollut viime viikkoon verrattavissa määrin, sunnuntaista lähtien tällekin viikolle on tilastoitu Jyväskylässä 12 uutta tartuntaa. Tartunnoista valtaosa on ollut nuorilla henkilöillä ja tartuntalähteiden epäillään liittyvän ilta- ja yöelämään. Aiempaan tilanteeseen nähden tilanne on muuttunut vakavammaksi, sillä valtaosa tartuntaketjuista on täysin tuntemattomia.

– Ilta- ja yöaikaan liikuttaessa turvavälit tuppaavat nuorten keskuudessa unohtumaan, vaikka ravintolat niistä muistuttavat ja yrittävät pitää kiinni. Tartuntatautilain mukaisesti nopeita toimenpiteitä tulee tehdä paikallistasolla ja niiden ryhmien keskuudessa, joilla toimenpiteillä arvioidaan aidosti olevan vaikutusta taudin leviämiseen. Tässä tapauksessa ehtojen nähdään nyt selkeästi täyttyvän ja siksi poikkeusolojen johtoryhmä päätyi kieltämisen kannalle, kaupunginjohtaja Timo Koivisto toteaa.

Poikkeusolojen johtoryhmässä käytettiin yhtenä mittarina taudin ilmaantuvuutta 15-22-vuotiaiden jyväskyläläisten keskuudessa. Tällä hetkellä nuorten luku Jyväskylässä nousee 53 tartuntaan 100 000 asukasta kohden. Vertailulukuna voi käyttää maan hallituksen määräämää ilmaantuvuuslukua Suomeen matkustettaessa (25 tartuntaa 100 000 asukasta kohti), joka on yli puolet pienempi kuin jyväskyläisten nuorten keskuudessa tällä hetkellä on.

– Tilanne on erittäin valitettava Amazing Racen tapahtuman järjestäjien ja osallistujien osalta. Kaupunki on pahoillaan tilanteesta ja haluaa painottaa, että tapahtumajärjestäjän kanssa tehty yhteistyö oli sujuvaa ja heidän turvallisuussuunnitelmansa oli tehty kattavasti. Riski tartuntojen leviämiseen oli kuitenkin liian suuri nuorten keskuudessa ja siksi voimakkaat toimenpiteet otetaan nyt käyttöön, Käsmä toteaa.

Tartuntatautilain 58 § määrää, että rajoitustoimenpiteitä yhden kunnan alueella voivat tehdä kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri sekä kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin. Jyväskylän kaupungilla toimielimenä toimii sosiaali- ja terveyslautakunnan yksilöasiainjaosto. Lain mukaan kunta voi päättää toimialueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Edellytyksenä on, että toimenpide on välttämätön yleisvaarallisen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen estämiseksi.

Jyväskylässä julkista tapahtumaa koskevan rajoitustoimenpiteen päättää yksilöasiainjaosto tartuntataudeista vastaavan lääkärin esityksestä. Päätös on valituskelpoinen, mutta se voidaan panna toimeen välittömästi.

Poikkeusolojen johtoryhmässä käytiin läpi myös muut Jyväskylässä viikonloppuna järjestettävät tapahtumat. Tyttöjen jalkapallon Hippo-turnaus, Muotipäivät sekä muut yksittäiset tapahtumat katsottiin turvallisiksi järjestää Aluehallintoviraston määräämiä turvallisuusohjeita noudattaen.

Lisäksi kaupunki on antanut omat ohjeensa koulumajoitusten käyttämiseen sekä suosittanut maskien käyttöä tilanteissa, joissa turvavälejä ei muuten voida varmistaa.