Jyväskylän seurakunta aloittaa digitaaliset perhekerhot tällä viikolla. Perhekerhoja pidetään tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin aamupäivällä kymmenestä yhteentoista ja torstaisin iltapäivällä yhdestä kahteen digitaalisesti verkkokokouspalvelu Zoomin välityksellä. Alueseurakunnat vetävät perhekerhoja vuorotellen, Korpilahden, Säynätsalon ja Keltinmäen alueseurakuntien kerhopäivä on tiistaina.
– Korpilahtelaiset voivat osallistua myös muiden alueseurakuntien digitaalisiin perhekerhoihin, eli halutessaan perhekerhoon voi osallistua vaikka joka päivä tiistaista perjantaihin, Korpilahden alueseurakunnan lastenohjaaja Paula Paananen kertoo.
– Digitaalinen perhekerho tarjoaa satutuokioita, laulamista, jumppaa, leikkiä, hartaussisältöä ja aikaa jutusteluun, kuten seurakuntatalollakin pidettävä perhekerho. Jokainen työpari, joka digitaalista perhekerhoa vetää, suunnittelee varmasti vähän omanlaisensa sisällön. Mukana nettiperhekerhoja tekemässä ovat myös meidän muskariopettajat ja kasvatuksen papit.
Mukaan nettiperhekerhoon pääsee jyvaskylanseurakunta.fi/nettiperhekerho -osoitteesta löytyvän linkin kautta. Kerhot ovat avoimia kaikille ja niitä pidetään ainakin heinäkuun loppuun asti.
– Toivottavasti perhekerholaiset myös osallistuvat aktiivisesti. Keskusteluun osallistuminen ei kuitenkaan ole pakollista, eikä pidä pelätä, että olisi pakko olla itse äänessä. Perhekerhoa on lupa pelkästään seurata, ja laulaa ja leikkiä oman koneen äärellä, Paula Paananen sanoo.
– Korpilahden perhekerholaisille meillä on oma suljettu whatsapp-ryhmä, johon voi liittyä laittamalla minulle viestiä. Siinä Korpilahden perhekerholaiset voivat keskustella keskenään, kuten he keskustelevat perhekerhossa, ja mukaan voi laittaa kuviakin. Myös me lastenohjaajat laitamme ryhmään viestejä ja pieniä vinkkejä, mitä voisi tehdä kotona. Pääasia on kuitenkin yhteisöllisyys. Mukaan voi tulla, vaikka ei olisi käynytkään perhekerhossa, mutta kaipaa lapsiperheiden yhteiseen paikkaan.
Seurakunnan kerhot ovat olleet tauolla maaliskuun puolivälistä asti. Päiväkerholaisiin seurakunnasta on oltu yhteydessä kirjeitse.
– Olemme lähettäneet päiväkerholaisille ihan vanhanaikaisia, paperisia kerhokirjeitä viikoittain. Kirjeissä on ollut ideoita, mitä kotona voisi tehdä, askarteluvinkkejä ja välillä jotain askartelumateriaaliakin sekä Raamatun kertomuksia, Paula Paananen kertoo.
– Kirjeistä on tykätty ja meille on lähetetty videoita ja valokuvia siitä, mitä päiväkerholaiset ovat tehneet kotonaan. Pääsiäisen alla lähetimme kirjeen jokaiselle alakoululaiselle ja siitäkin saimme hyvää palautetta; nykyään ei juuri enää tule paperisia kirjeitä.
Myös alakoululaisten olkkaria pidetään Korpilahdella etänä, ainakin vielä toukokuun ajan. Kaikille alakoululaisille avoin Zoom-tapaaminen on torstai-iltapäivisin kahdesta kolmeen. Mukaan voi liittyä alueseurakunnan Facebookista löytyvällä kutsulinkillä.
– Tämä on Korpilahden alueseurakunnan oma juttu, eli paikalla ovat aina tutut oman alueseurakunnan työntekijät, Paula Paananen kertoo.
– Nettitapaamiseen voi tulla juttelemaan ja pelailemaan. Tarkoitus on viettää aikaa yhdessä, osallistujat saavat esittää myös toiveita tekemisestä samoin kuin silloin, kun ollaan fyysisesti paikalla.
Alueseurakunnan Facebookista löytyy myös kokkikerhon ohjaajien video, jossa tehdään texmex-salaattia.
Omatoimiulkoiluratoja Korpilahden alueseurakunta on rakentanut jo useampia. Kirkonkylällä oli kuvasuunnistusta ja kirkonmäellä pääsiäisen aikaan niin palmusunnuntain polku kuin pääsiäispolkukin. Nyt pääsee lintubongausradalle Valanteentien kivipappilan läheisyydessä.
– Rantametsikön polun varrella on kymmenen lintutaulua. Tauluissa on myös QR-koodit, joiden avulla pääsee kuuntelemaan tauluissa esiteltyjen lintujen ääninäytteitä, eli kannattaa siis ottaa älykännykkä mukaan. Toki radan voi kiertää myös ilman kännykkää, Paula Paananen sanoo.
– Polku alkaa parkkipaikan päässä olevan autotallin luota ja autotallin ovessa on ohjeet. Lintubongausrata on kaikille avoin, samoin kuin muutkin ulkoiluradat ovat olleet. Lintutaulut ovat paikoillaan toukokuun loppuun asti, Paula Paananen kertoo ja esittää samalla toiveen, että seurakuntalaiset ottaisivat yhteyttä ja kertoisivat omista toiveistaan korona-ajan toiminnaksi.
Tiina Lamminaho