Keski-Suomen Pelastuslaitos tiedottaa, että maa-alueille on annettu tuulivaroitus  iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa voi olla jopa 20 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille — varoitus voimassa 4.6. 13:00 – 4.6. 23:30. Luoteistuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Seurauksiksi arvioidaan yleisesti tuulivahinkoja, paikoin myös yhtenäisiä vahinkoalueita. Paikallisesti voi esiintyä suurta raivaustarvetta, pitkiä sähkökatkoja sekä katkoja teleliikenteessä. http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset.

Metsäpalon vaara on kuivuudesta johtuen ilmeinen. Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti. Keski-Suomen maakunnan alueella yhdessä tuulen kanssa on maanantai-iltapäivästä alkaen poikkeuksellisen korkea syttymisriski. Kaikenlainen avotulen teko on edelleen ehdottomasti kielletty.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö haastaa kaikki alueen asukkaat ja alueella liikkuvat nyt vapaaehtoiseen #10H-haasteeseen kello 13 alkaen. Seuraavien 10 tunnin aikana toivon, ettei yksikään tupakantumppi lennä liikkuvasta ajoneuvosta maastoon. “Rälläköinti” ja muu kipinöitä tuottava ihmisen toiminta ulkosalla kannattaa nyt siirtää huomiseen. Samoin toiveena on, että turvetuotannossa ja metsätöissä noudatetaan kaikkia mahdollisia toiminnanharjoittajan antamia turvallisuusohjeita ja varaudutaan ryhtymään välittömiin alkusammutustoimiin.

Aihetunniste #10H-haaste käytössä twitterissä, jota toivotaan jaettavan mahdollisimman nopeasti ja laajasti maanantaina.

Pelastuslaitos seuraa puuska- ja metsäpalotilanteen kehittymistä tehostetusti. Kello 12 mennessä on tullut pelastuslaitoksen tietoon vasta yksi kaatunut puu Pihtiputaan Seläntauksentiellä. Puu on saatu jo raivattua pois tieltä. Sähkökatkojen määrä on alkanut kasvamaan. Koko Suomessa oli kello 12:16 yhteensä 3017 sähkötöntä asiakasta 31 kunnassa ja 7 yhtiöllä. Myös Keski-Suomessa on esiintynyt sähkökatkoja. www.sähkökatkokartta.fi/#/nyt