Jyväskylän kaupungin kirjastot palvelevat tilojen osalta supistetuin palveluin ainakin helmikuun loppuun. Kirjastot ovat avoinna, mutta kirjastojen tiloissa oleskelua on rajoitettu. Aineistoa saa lainaan kätevimmin tekemällä varauksen verkkokirjastossa, jonka jälkeen kirjastosta ilmoitetaan, kun varattu aineisto on noudettavissa. Näin nouto onnistuu lyhyellä pistäytymisellä kirjastolla. Lähes vastaava lainauskäytäntö oli käytössä jo myös keväällä. Varattavissa ja lainattavissa on koko Keski-kirjastojen aineisto mm. kirjoja, lehtiä, äänitteitä, nuotteja jopa liikuntavälineitä!
Maksutonta luettavaa löytää myös laajasta e-kirjastosta, jonka sisältöä on laajennettu merkit-tävästi. Palveluista löytyy neljän tuhannen e-kirjan ja äänikirjan valikoima sekä kotimaisia ja ulkomaisia aikakausilehtiä sähköisessä muodossa.
Pieni valikoima uutuuskirjoja ja muuta aineistoa on esillä kirjastoissa. Kokoelma- ja oleskeluti-lat ovat kuitenkin suljettuja ja kokoelmia ei pääse selaamaan kirjaston tiloissa. Kirjoja voi pa-lauttaa sekä kirjastoon että kirjaston palautusluukkuihin. Rajoitusten takia kirjastoissa ei ole tällä hetkellä omatoimisia aukioloaikoja ja kirjastoautot eivät liikennöi. Myös lehtienlukusalit ovat suljettuna.
Nyt on hyvä aika tutustua e-kirjaston monipuolisiin palveluihin
Kirjaston sähköinen aineisto kasvaa koko ajan. E-kirjastossa https://keski.finna.fi/Content/ekirjasto on tällä hetkellä neljäntuhannen suomenkielisen e-kirjan ja äänikirjan valikoima. Erityisesti äänikirjojen lainaus on kovassa kasvussa, viime vuonna e-äänikirjojen kuuntelu lisääntyi 40 %.
Suosituin kirjastokortilla käytettävä e-aineisto on tällä hetkellä kotimaisten aikakauslehtien palvelu eMagz. Palvelussa on tarjolla 74 lehteä, jota voi lukea ilmaiseksi, milloin ja missä vain. Lehtivalikoima laajeni vuoden alussa 24 uudella lehdellä. Uusina lehtinä 74 lehden joukossa ovat nyt mm. Maaseudun tulevaisuus, Apu, Erä ja Hyvä Terveys. Lehtiä pääsee lukemaan verkossa, kun sinulla on Keski-kirjastojen kirjastokortti sekä pin-koodi. Jos sinulla ei ole vielä PIN-koodia, sen saat sen normaalisti asioimalla kirjastossa. Nyt rajoitetun palvelun aikaan PIN-koodin saa myös puhelimitse, jolloin henkilöllisyys varmistetaan muutamalla lisäkysymyk-sellä. Ohjeet PIN-koodin hankkimiseen löytyvät osoitteesta: https://keski.finna.fi/Content/eohje.
Apua ja neuvontaa pulmaan kuin pulmaan
Kirjastojen henkilökunta on valjastettu etsimään aineistoa, opastamaan, neuvomaan ja palve-lemaan asiakkaita poikkeuksellisissa olosuhteissa. Kun fyysisiä kohtaamisia kirjaston asia-kaspalvelussa ja tiskillä on rajoitettu, henkilökunta palvelee asiakkaita nauhojen ja sermien takana kaikissa kirjastoon liittyvissä asioissa ja kysymyksissä hyödyntäen käytössä olevia kanavia. Näin esimerkiksi varausten tekeminen, sähköisten palvelujen käyttöönotto sekä lu-kuvinkit ja aineistoon tutustuminen onnistuvat edelleen tilanne huomioiden.
Neuvontaa palvelujen käyttöön on saatavana muun muassa Keski-kirjastojen nettisivul-la https://keski.finna.fi/ avautuvassa chatissa, perinteisemmin puhelimitse tai sähköpostilla ja sekä avoimina olevissa kirjastoissa rajoitukset huomioiden.
Kun normaali hyllyjen välissä etsiskely ei nyt onnistu, lukuneuvonta-palvelusta saa vinkkejä ja suosituksia uutta luettavaa etsiessä: https://keski.finna.fi/Feedback/Form/ReadingRequest.
Verkkokirjastossa on paljon vinkkejä kirjallisuudesta ja muistakin aineistoista. Se löytyy Keski-kirjastojen etusivulta Vinkit-valikon alla. Verkkokirjastosta löytyy linkit myös lastenosaston blogiin ja fantasia-aiheiseen podcastiin.
Valtakunnallisessa Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa https://www.kirjastot.fi/kysy vastaa-massa ovat myös Jyväskylän kirjastonhoitajat.
Kirjasto viestii palveluistaan myös facebookissa @jyvaskylankaupunginkirjasto sekä in-stagramissa @jklkirjasto.
Tietokoneita on kirjastoissa edelleen käytettävissä, mutta rajoitettu määrä. Pankki- ja virasto-asioiden hoito, tulostus, skannaus ja kopiointi onnistuvat kirjastoissa, mutta joskus voi joutua hetken odottamaan, koska koneita on käytössä normaalioloja vähemmän.