Lukuviikolla kiinnitettiin huomiota lukutaitoon, sillä yläkouluikäisten lukutaito on heikentynyt.

Korpilahden yhtenäiskoulussa vietettiin viime viikolla koko koulun yhteistä lukuviikkoa.
– Valitettavasti yläkouluikäisten lukutaito on heikentynyt ja se on huolestuttavaa. Jos haluamme, että Suomessa on edelleen koulutettua väkeä, lukutaitoa tarvitaan. Etenkään pojat eivät näe tarpeelliseksi kehittää lukutaitoaan, yläkoulun äidinkielenopettaja Marjut Ahola harmittelee.
– Mekaaninen lukutaito, joka opitaan ensimmäisellä luokalla, ei ole koko lukutaito, eikä pelkkä tekninen osaaminen riitä. Tarvitaan myös tekstin ymmärtämistä, arvioimista, suhteuttamista ja kriittisyyttä. Lukutaidon kehittämiseen ei ole muita keinoja kuin lukeminen, ja lukutaito kehittyy koko elämän ajan, Ahola sanoo.
– Lukemisella on monia hyviä vaikutuksia, aivotutkijatkin suosittelevat lukemista. Lukeminen vaikuttaa ajattelukykyyn ja lukemisen avulla muun muassa oppii ottamaan haltuunsa isompia kokonaisuuksia.
Lukuviikolla haluttiin kiinnittää huomiota lukutaidon tärkeyteen.
– Tavoitteena on, että oppilaat löytäisivät lukemisen ilon ja huomaisivat, miten monenlaista lukemista on tarjolla, Ahola toteaa.

Lukuviikon aikana joka päivä yksi oppitunti pyhitettiin lukemiselle.
– Lukujärjestyksestä riippumatta kaikki lukivat kello kymmenestä yhteentoista. Me opettajatkin saimme luvan lukea, Ahola kertoo.
– Monilla oppilailla oli oma kirja mukana ja koululla oli myös pisteitä, joista voi lainata lukemista.
Tarjolla oli myös kirjojen vaihtotori. Opettajien lempikirjoista oli järjestetty kilpailu, eli kirjat ja pieni selvitys siitä, miksi oli valinnut juuri kyseisen kirjan lempikirjakseen, olivat esillä vitriinissä ja oppilaat saivat arvata, mikä kirja on kenenkin opettajan lempikirja.
– Lukuhaaste meillä jatkuu hiihtolomaan asti. Luokat kilpailevat keskenään siitä, mikä luokka lukee korkeimman pinon kirjoja, Ahola kertoo.
– Meillä on valtavasti hyvää lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Kirjaston kirjavinkkaajat kiertävätkin luokissa esittelemässä nuortenkirjoja.

– Tiedän, että pitäisi lukea paljon, mutta sitä on kaikenlaista muutakin tekemistä niin paljon. Yritän kyllä lukea ja välillä luenkin monta tuntia peräkkäin, mutta sitten on pitkiä aikoja, etten lue ollenkaan, yhdeksäsluokkalainen Aino Järviniemi sanoo.
– On paljon kirjoja, joita haluaisin lukea, mutta en ole ehtinyt, esimerkiksi Seitsemän veljestä. Nyt olen lukenut 700-sivuista Kapteeni Sinikarhun 13 ja ½ elämää. Se on minulla vielä kesken, mutta aion kyllä lukea sen loppuun.
Lukuviikon Aino Järviniemi uskoo innostavan joitakin lukemaan.
– Ei varmasti kaikkia, mutta joitakin ehkä, kun viikon aikana on esitelty kirjoja ja näkee, että muutkin lukevat, Aino Järviniemi toteaa.
– Itsekin olen huomannut, että en ole aina pystynyt keskittymään lukemiseen, pienetkin äänet ovat häirinneet. Eli lukutaitoa pitää harjoitella enemmän.

Seitsemäsluokkalaiset Maria Tyni ja Elina Miinalainen kertovat lukevansa paljon, Maria Tyni neljä tai viisikin kirjaa viikossa, Elina Miinalainen kaksi kirjaa viikossa.
– Tykkään lukea illalla. Lukeminen rauhoittaa ja auttaa nukahtamaan, Maria Tyni kertoo.
Tytöt kertovat lukevansa eniten fantasiakirjallisuutta, Maria Tyni pitää myös jännityskirjallisuudesta.
– Aika helposti löytyy hyvää luettavaa. Kavereiden kanssa juttelemme jostain kirjoista, esimerkiksi Harry Pottereista. Lukuviikko on tosi kiva idea, Maria Tyni ja Elina Miinalainen toteavat.
Lukuviikkoa viettiin nyt ensimmäisen kerran, mutta Marjut Aholan mukaan siitä tehdään vuosittain toistuva.
– Tarkoitus olisi tehdä lukemista näkyväksi. Lukutaidon kehittäminenhän ei ole vain koulun asia, vaan sen pitäisi lähteä kotoa. Jos pienille lapsille ei lueta tai heidän kanssaan ei lueta, suhde lukemiseen jää aika ohueksi, Ahola toteaa.

Tiina Lamminaho