Koronapandemian ja valtiovallan rajoitustoimien vaikutukset tuntuvat laajasti myös korpilahtelaisissa yrityksissä.
Juhla- ja pitopalveluyrittäjä Armi Ungan kalenteri tyhjeni, kun valmiuslait otettiin käyttöön ja yli 10 henkilön kokoontumiset kiellettiin.
-Suurin osa varatuista tilaisuuksista onneksi siirrettiin myöhempään ajankohtaan, eikä peruttu kokonaan.
Unga kertoo olleensa ensin kauhistunut ja ahdistunut.
-Kyllä siinä yrittäjällä itkukin tuli. Asiat alkoivat kuitenkin järjestymään ja kaupungin kanssa on sovittu esimerkiksi vuokranmaksusta. Uutena palveluna aloitamme ruokapakettien myynnin esimerkiksi pääsiäiseksi.
Satamakapteeni on lopettanut lounastarjoilun, kun ravintolat määrättiin suljettavaksi.
-Myymme ulos pitsoja, keittoja ja kiusauksia, Janne Isotalo kertoo.
Ruokatakomon yrittäjä Soile Sunell puolestaan perusti kioskityyppisen myymälän, mistä saa ostaa ulos erilaisia ruoka-annoksia. Neste Korpilahti päätti sulkea keittiön kokonaan.
Vaarunhovin varauskalenteri on kokenut muutoksia kevään ja alkukesän suhteen.
– Juhlia on siirretty eteenpäin, jopa seuraavalle vuodelle. Nyt odottelemme, miltä kesä näyttää koronavirustilanteen suhteen. Mikäli kesäkuulle varattuja häitä ei pystytä pitämään, niillekin on jo varapäivät katsottuna, Tiia Leván kertoo.
-Omia tilaisuuksiamme olemme joutuneet perumaan, kuten huhtikuun naisten unelmaviikonlopun. Myös yritystilaisuuksia on siirretty joko syksyyn tai ensi vuoden puolelle. Elo- ja syyskuun tilaisuuksia ei ole toistaiseksi muuteltu.
Vaikka Vaarunhovi on hiljentynyt asiakkaista, yrittäjäpariskunnalla on kuitenkin tekemistä riittänyt.
-Talon maalausta ja paikkojen kohentelua piti tehdä keväällä muutenkin, joten kyllä tässä on tekemistä ollut.
KK-Monifysion asiakaskäynneistä iso osa tyssäsi, kun Jyväskylän kaupunki kielsi ulkopuolisten henkilöiden vierailut erilaisissa hoitolaitoksissa.
-KELA:n sopimusasiakkaista osa käy edelleen hoidossa, mutta vain pieni osa normaalista asiakasmäärästä. Ja on tietysti niitä, jotka käyvät meillä muutoin hoidossa, mutta nekin käynnit ovat luonnollisesti vähentyneet, Kristiina Kytönen kertoo.
KK-Monifysion työntekijä on lomautettuna ja tekee töitä päivän viikossa.
-Kuluja on ollut pakko painaa alas, jotta tästä selvitään. Olen ollut yrittäjänä 24 vuotta, eikä aiemmin ole tarvinnut lomauttaa ketään.
Hemmottelupuoti Orkidean Elina Hopponen sulki liikkeensä reilu viikko sitten.
-Asiakkaat vähenivät. Päätökseen vaikutti myös se, että kuulun itse riskiryhmään hiljattain todetun astman takia. Kosmetologin työssä joudut väkisin olemaan asiakasta lähellä. Täyttä turvaa ei ole, vaikka käyttäisi kasvomaskiakin. Yritän pitää jotain tuotemyyntiä yllä esimerkiksi nettisivujen kautta.
Viime torstaina Hopponen konsultoi erästä Keravalla karanteenissa olevaa asiakastaan puhelimitse ja kuvien avulla.
-Onnistui se ihoanalyysin tekeminen etänäkin, Hopponen nauraa.

Ihmisten linnottautuminen koteihinsa on merkinnyt yhdelle korpilahtelaisyritykselle lisätyötä. Komppa-Seppälän tilalla purkitetaan särkeä kiivaaseen tahtiin.
-Kysyntä nousi jo ennen koronaakin ja säilykkeiden hamstraaminen lisäsi sitä entisestään. Todella työllistävä vaikutus tällä on meille ollut, Marja Komppa kertoo.
Tilalle on otettu uusia työntekijöitä.
-Haasteita ovat tuoneet erilaisten tavaroiden toimitusvaikeudet, kuten purkinkansien tai tarrapaperien.
Mehiläisten hoidon osalta tilanne on vielä auki. Tila on jo pitkään työllistänyt saman ulkomailta tulevan porukan mehiläisten hoitoon. He olisivat tulossa Suomeen toukokuun alussa.
-Kasvatamme myös kuningattaria ja siihen työhön tarvitsemme kokeneempaa väkeä, Komppa sanoo.
Maarit Nurminen