Jyväskylän kaupunki on päättänyt vauhdittaa koronarajoitusten purkua.

Jyväskylän koronatartuntojen määrä on pysynyt alhaisena. Viime viikolla (viikko 18) uusia tartuntoja ilmeni 6 kappaletta, kun aiemmalla viikolla (viikko 17) niitä oli 4. Ilmaantuvuusluku Jyväskylässä on 6,5 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Otetuista koronanäytteistä positiivisia on 0,3%. Lähes 40 % yli 16-vuotiaista asukkaista on Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla jo saanut ensirokotteen.
Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kävi rauhoittunutta koronatilannetta läpi ja totesi, että suositusten rajoittamista ja purkamista voidaan nopeuttaa ulkoliikunnan ja yksityisten tapaamisten osalta. Myös kirjastojen lukusalit, oleskelu- ja opiskelutilat sekä varattavat tilat voidaan avata turvavälejä noudattaen 17.5. alkaen. Omatoimikirjastoja ei vielä avata, sillä niiden turvallisuutta ei aukioloaikojen ulkopuolella voida valvoa.

Ulkoliikunta vapautuu 17.5. – yksityistilaisuuksien osallistujamäärä nousee 50 henkilöön.
Ensi maanantaista 17.5. lähtien ulkona tapahtuvan harrastustoiminnan osallistujamääriä koskevat rajoitukset poistuvat kokonaan. Tällä hetkellä Jyväskylän liikuntapaikoilla harrastajamäärä on rajattu 10 henkilöön. Ensi maanantaista lähtien aikuisten ja lasten ulkoliikunta on sallittu ilman osallistujamäärän ylärajaa turvallisuusohjeita noudattaen.
Aikuisten sisäliikunta jatkuu kaupungin palveluissa edelleen rajoitetusti. Kaupungin uimahallit ja kaupungin kuntosalit on avattu yleisölle 3.5. poikkeusjärjestelyin. Tänään pidetyssä kokouksessa linjattiin, että kävijämääriä voidaan kasvattaa hallitusti 17.5. alkaen. Liikuntapalveluiden tulee arvioida, miten määriä kasvatetaan siten, että turvavälit voidaan tiloissa edelleen varmistaa.
Kaupungin tavoitteena on avata sisäliikunnan harrastusmahdollisuuksia porrastetusti 1.6. alkaen. Sisätiloissa tapahtuva ryhmäliikunta on tarkoitus vapauttaa 1.7. alkaen, jos tartuntatilanne pysyy alhaalla ja rokotukset alueella etenevät suunnitelmien mukaisesti.

Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettävän ajalla 17.5.-30.5. enintään 50 henkilön osallistujamäärällä. Tällä hetkellä suositus on, että yksityistilaisuuksia, kuten syntymäpäiväjuhlia, vietetään enintään 10 hengen joukolla. Yksityistilaisuuksissa tulee kuitenkin muistaa turvallisuusohjeet turvaväleistä, hygieniasta ja maskien käytöstä. Suositusta tullaan tarkastelemaan 24.5.2021 olevassa poikkeusolojen johtoryhmän kokouksessa kesäkuun osalta. Asia on tuolloin ajankohtainen, sillä suositus koskee muun muassa kotona järjestettäviä ylioppilasjuhlia.
Kaupungille on tullut kysymyksiä myös tapahtumatoiminnan osalta. Kaupunki muistuttaa, että julkisia yleisötilaisuuksia ja -tapahtumia koskevan rajoituksen antaa Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto. Tällä hetkellä yleisötilaisuuksia voidaan järjestää enintään 20 henkilön osallistujamäärällä. Määräys on voimassa 17.5. asti. Uutta päätöstä toukokuun yleisömäärän osalta odotetaan Aluehallintovirastolta vielä loppuviikon aikana ja se päivitetään myös kaupungin verkkosivuille.

Maskisuositus jatkuu laajana
Poikkeusolojen johtoryhmässä alleviivattiin, että kaupungissa on voimassa edelleen maskisuositus yli 12-vuotiaille. Lisäksi tulee pitää edelleen kiinni turvaväleistä sekä muistaa hyvä käsihygienia.
– Hieman huolestuttavaa on se, että maskien käyttö on harventunut esimerkiksi kauppakeskuksissa. Jokaisen on tärkeä muistaa, ettei epidemia ole ohi, vaikka tilanne on nyt hyvä. Jatketaan siten porukalla maskien käyttöä, pidetään turvavälejä ja muistetaan pestä käsiä. Kun rokotukset etenevät, voidaan maskeista lopulta luopua, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä muistutti.
Jyväskylän kaupunki seuraa tartuntatilannetta ja tiedottaa aktiivisesti rajoitusten purkamisesta ja tarvittaessa rajoitusten tiukentamista poikkeusolojen johtoryhmästä. Seuraava tarkastelu rajoitusten ja suositusten osalta tehdään poikkeusolojen johtoryhmässä 24.5.2021.
Jyväskylässä voimassa olevat rajoitukset: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat