Jyväskylässä koronatartunnat jyrkässä nousussa ja tartunnanjäljitys ruuhkautunut – terveydenhuollon tilanne muuten rauhallinen

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui tänään toteamaan vallitsevan koronatilanteen: koronatartuntojen määrä on kääntynyt jyrkkään kasvuun. Viime viikolla eli viikolla 52 todettiin 684 tartuntaa, joka on epidemian korkein viikkokohtainen tartuntamäärä. Viikolla 51 tartuntoja ilmeni selvästi vähemmän eli 387 kappaletta.

Tartunnanjäljitys Jyväskylässä on ruuhkautunut, mutta terveydenhuollon tilanne on muuten rauhallinen. Viime viikolla koronanäytteistä positiivisia oli noin 30–40 prosenttia ja tartuntojen selvitysprosentti oli noin 60–70 prosenttia.

Tartuntojen lähteenä näyttävät olevan ennen kaikkea perheet ja joulunajan sekä välipäivien kokoontumiset. Näin ollen rajoitustoimien tiukentamiselle ei nähdä perusteita, sillä niillä ei voida vaikuttaa yksityisiin kokoontumisiin.

Yksilöiden käytös ratkaisevassa asemassa

Jyväskylään asetettiin viime viikolla tiukemmat kokoontumisrajoitukset yleisötilaisuuksiin. Rajoitusten mukaan kaupungissa ei voi järjestää yli 20 hengen joukkokokoontumisia. Myös ravintolatoimintaa koskevat tiukat rajoitukset.

Kaupunki seuraa nyt, saadaanko yleisötilaisuuksia koskevilla rajoituksilla, ravintolatoiminnan rajoituksilla ja kaupungin omilla yli 18-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvaa ryhmäliikuntaa koskevilla rajoituksilla muutosta aikaan. Tilannetta seurataan tiiviisti kuluvan viikon ajan.

– Yksilöiden käytös on nyt ratkaisevassa asemassa. Jos lomien jälkeen on yhtään koronaan viittaavia oireita, on syytä mennä matalalla kynnyksellä testiin. Töihin ja harrastuksiin ei saa mennä oireisena, vaan tartuntaketjut on otettava nyt haltuun sillä, että sairastetaan kotona ja käydään testeissä. Maskeja tulee lisäksi käyttää kaikissa kontakteissa, joissa tavataan uusia ihmisiä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä ohjeisti.

Mikäli tilanne jatkaa heikkenemistään, harrastustiloja koskevat tiukemmat rajoitukset, niiden ohittaminen koronapassilla niin sanotun matalan riskin tiloissa tai jopa tilojen sulkeminen viedään tarvittaessa 10.1.2021 kokoontuvan Keski-Suomen koronanyrkin ja edelleen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston arvioitavaksi. Näin arviointi ja rajoitukset voidaan tarvittaessa tehdä kerralla koko Keski-Suomen osalta.

– Rajoituksia on tarkoitus tarkastella kokonaisvaltaisesti siten, että esimerkiksi koronapassi edellytetään otettavan käyttöön yhtä aikaa sekä kuntien omissa liikuntatiloissa että yksityisillä toimijoilla. Viemällä asia Keski-Suomen yhteisen koronanyrkin arvioitavaksi voidaan myös tarkastella, onko muualla Keski-Suomessa tarvetta vastaaviin rajoituksiin ja tehdä yhtenäiset päätökset kerralla, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä totesi kokouksessa.

Koulut avataan normaalisti

Koulut avataan Jyväskylässä normaalisti lähiopetuksessa 10.1. Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa kiinnitetään alkuvuodesta erityistä huomiota siihen, että ryhmät eivät pääse sekoittumaan keskenään eikä laajoja altistuksia siten pääse tapahtumaan.

Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran 10.1.2022.

Kaupungin luottamuselinten kokoukset järjestetään etäkokouksina helmikuun loppuun asti. Aluevaalit järjestetään koronaturvallisin järjestelyin.

Maskisuositus jatkuu Jyväskylässä kaikkien yli 12-vuotiaiden osalta, yli 18-vuotiaiden ryhmäliikuntaa rajoitetaan kaupungin omissa sisäliikuntatiloissa ja kokoontumisrajoitus on aluehallintoviraston päätöksellä yleisötilaisuuksissa 20 henkilöä.

Jyväskylässä voimassa olevat rajoitukset voi lukea osoitteesta https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat.