Koronatartuntojen määrä on Jyväskylässä kääntynyt useamman rauhallisen viikon jälkeen kasvuun. Uusia tartuntoja ilmeni viime viikolla (viikko 11) 77 kappaletta. Edellisellä viikolla (viikko 10) uusia tartuntoja ilmeni yhteensä 46 kappaletta. Viikolla 9 tartuntoja oli yhteensä 44 kappaletta ja viikolla 8 yhteensä 45.
Ilmaantuvuusluku kaupungissa on kuluneelta 14 vuorokaudelta 80 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Otetuista koronanäytteistä positiivisia on 3,5%. Tartuntojen alkuperästä pystytään selvittämään lähes 80%. Sairaalahoidon tarpeessa ei ole tapahtunut kasvua. Jyväskylä on edelleen koronan kiihtymisvaiheessa.
Jyväskylässä on havaittu kuluneella viikolla useampia muuntoviruksen aiheuttamia tartuntoja, mutta ainakaan toistaiseksi ne eivät ole aiheuttaneet merkittävän laajoja tartuntaketjuja. Koronajäljityksessä on tehty kohdennettua testausta tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi ja karanteeniin on asetettu satoja henkilöitä tartuntaketjujen pysäyttämiseksi.
Tilanne on kaupungissa kuitenkin kääntynyt jälleen aavistuksen heikompaan suuntaan ja terveydenhuolto muistuttaakin maskien käytön tärkeydestä joukkoliikenteessä, väkijoukoissa ja julkisissa tiloissa sekä työpaikoilla. Myös rokotettujen tulee käyttää edelleen maskeja.
– Maskisuositus koskee myös työpaikkoja ja työpaikoilla tapahtuvia sisäisiä tapaamisia. Työnantajien pitää huolehtia siitä, että maskeja käytetään kaikissa sosiaalisissa tilanteissa. Työpaikoilla tapahtuvat altistumiset voivat nopeasti koskea laajaa joukkoa ja tartunnat leviävät työpaikoilta myös muihin kuntiin. Siksi työpaikoilla on pidettävä tiukka linja maskien käytössä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä alleviivasi.
Esimerkkinä Käsmä käytti kaupan alan työpaikkoja.
– Kaupoissa tavataan päivittäin erittäin laajoja asiakasjoukkoja. Mutta koska suojautuminen on hoidettu ohjeiden mukaisesti, ei tartuntoja ole jäljitetty työpaikoille. Vastuullisesta asenteesta on syytä oppia myös muualla, Käsmä totesi.

Lisäksi Käsmä muistutti, että laajempia tartuntaketjuja on jälleen jouduttu jäljittämään myös yksityistilaisuuksiin.
– Jotta tilanne saadaan pidettyä hallinnassa, kaikki kotibileet, ystävien tapaamiset, laajat kokoontumiset ja muut vapaa-ajan tapaamiset tulee toteuttaa suositusten mukaisesti. Enintään 6 henkilöä, maskien käyttö, turvavälit ja hyvä käsihygienia on syytä muistaa, jotta rokotuksia ehditään viedä eteenpäin ja päästään kesän aikana irtaantumaan rajoituksista ja suosituksista.

Rokotukset etenevät Jyväskylässä – AstraZenecan rokotukset tauolla
Koronarokotusten antaminen Jyväskylässä jatkuu kuluvalla viikolla muilla kuin AstraZenecan rokotteilla. AstraZenecan rokote asetettiin 19.3. käyttökieltoon koko Suomessa, kunnes sen turvallisuudesta saadaan lisätietoa. Rokotukset tulevan tästä huolimatta jatkumaan normaalisti, sillä AstraZenecan toimitusmäärät Jyväskylään ovat olleet sangen pieniä ja samaan aikaan Pfizer Biontechin rokotustoimitukset ovat kasvaneet.
Kyselyitä on tullut siitä, miten esimerkiksi rokotusaikojen peruuntumisesta johtuen käyttämättä jääneille rokotteille tapahtuu. Jyväskylässä ylimääräiseksi jääneet rokotteet viedään kaupunginsairaalan osastoille ja siellä rokotetaan riskiryhmiin kuuluvia ikääntyneitä henkilöitä rokotusjärjestysten mukaisesti.
– Ohituskaistaa ei siten ole, joten terveysasemille ei tule turhaan soitella ja kysellä jonotuslistan perään. Sellaista listaa kun ei Jyväskylässä ole, ylilääkäri Johanna Tuukkanen alleviivasi.

Poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu perjantaina 26.3. arvioimaan rajoitusten jatkoa Jyväskylässä
Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu kuluvan viikon perjantaina 26.3.2021 pohtimaan rajoitusten jatkoa kaupungissa huhtikuun aikana. Samalla arvioidaan nykyisten rajoitusten riittävyys, mikäli muuntovirukset jatkavat leviämistään.
Kaupunki seuraa lisäksi maan hallituksen koronatoimia ja kokoontuu tarvittaessa jo ennen perjantaita arvioimaan niiden sisältöjä, mikäli tarpeen on.