Jyväskylässä koronatartunnat ovat kääntyneet merkittävään nousuun. Viime viikolla tartunnoissa nähtiin viikkokohtainen ennätys (337 tartuntaa). Määrä kasvoi merkittävästi viikon 49 tasosta, jolloin Jyväskylässä todettiin 192 tartuntaa. Ilmaantuvuusluku viimeiseltä 14 vuorokaudelta nousi jo 340,6 tartuntaan 100 000 asukasta kohden.
Tartuntojen alkuperästä pystyttiin selvittämään noin 63%. Jyväskylässä tartuntoja aiheuttaa delta-virus, joka jyllää erityisesti rokottamattomien ympärillä. Omikron-virusmuunnoksesta on jo havaintoja, mutta täydellä voimalla se ei ole vielä Jyväskylään iskenyt. Tartunnan jäljitys on Jyväskylässä ruuhkautunut pahoin ja esimerkiksi koulu- ja päiväkotialtistusten jäljityksessä on tehty muutoksia karanteenimääräysten osalta.
– Tartunnat ovat Jyväskylässä jyrkässä nousussa. Käytännössä tartunnan voi saada kaupungissa suojautumatta mistä tahansa, eikä tartunnanjäljityksen keinoin tilannetta enää saada hallintaan, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä totesi.
Koronajäljityksessä priorisoidaan nyt sairastuneen perheenjäsenet ja samassa taloudessa yöpyneet. Kouluissa, päiväkodeissa ja harrastusryhmissä mahdollisesti altistuneille ei aseteta karanteeneja, mutta rehtori, päiväkodin johtaja tai ryhmän johtaja tiedottaa ryhmälleen tilanteesta, jossa ryhmässä on ollut tartunnan saanut henkilö. Näin paikalla olleet tietävät oireiden ilmetessä hakeutua testiin.
– Koska rokotukset on pidettävä nyt täydellä teholla käynnissä ja testausta lisättävä, emme pysty siirtämään enempää väkeä jäljitykseen. Näin ollen olemme tehneet jäljityksessä priorisointeja, jotka korostavat myös perheiden vastuuta. Päivähoitoon, kouluun, työpaikoille tai harrastuksiin ei tällä hetkellä saa mennä vähäistenkään oireiden kanssa. Yhteinen vastuu korostuu ja siitä on nyt pidettävä kiinni, Käsmä alleviivasi.
Terveydenhuolto priorisoi myös riskiryhmien altistukset. Siten esimerkiksi hoitolaitoksissa oleviin tartuntatapauksiin puututaan välittömästi ja karanteenit asetetaan laajasti.
– Joulun aikaan jokaisen tulee miettiä omia vierailuitaan riskiryhmiin kuuluvien luona. Jos oireita on, riskiryhmäläisiä ei tule tavata. Ja terveinäkin on hyvä pitää välimatkaa sekä käyttää maskeja, Käsmä muistutti.
Rokotuksia viedään eteenpäin täydellä teholla
Rokotuksia viedään Jyväskylässä eteenpäin nyt täydellä teholla, jotta 3. rokotetta saadaan annettua riskiryhmäläisille mahdollisimman laajasti ennen kuin kahden rokotteen suojaa kiertävä omikron-virusmuunnos ehtii saada enemmän tilaa kaupungissa.
– Omikronin ja lomakauden myötä tartuntamäärät voivat nousta vielä aivan uudelle tasolle ja meidän fokus on nyt siinä, että rokotteita saadaan jaettua mahdollisimman laajasti, Käsmä tiivisti.
Kaupunki arvioi, että riskiryhmien rokottaminen saadaan valmiiksi tammikuun puoleen väliin mennessä. Tämän jälkeen käynnistyy 3. rokotusten antaminen alle 60-vuotiaille perusterveille asukkaille ikäryhmien mukaisessa järjestyksessä.
Arvio on, että Killerillä ja Kuokkalassa pystytään antamaan jopa 8 000 – 10 000 rokotetta viikossa, jos resursseja saadaan merkittävästi lisättyä. Parhaillaan lasketaan henkilöstöresurssin riittävyyttä ilta- ja viikonloppurokotuksiin. Apuun kutsutaan mm. neuvola- ja kouluterveydenhuollon henkilöstöä. Lisäksi yksityisiltä palveluntarjoajilta on tiedusteltu kiinnostusta vuokrata henkilöstöä rokottamiseen ja työterveydeltä mahdollisuuksia rokottaa asiakkaitaan.
– Rokotukset ovat ainoa keino pitää meidän terveydenhuolto pystyssä ja varmistaa, että hoitoa voidaan tarjota kaikille sitä tarvitseville. En siis oikeastaan enää vetoa hakemaan rokotetta vaan kehotan vahvasti. Kyse ei ole vain omasta terveydestä vaan myös ympärillä olevien terveydestä ja siksi tähän kehotukseen olisi syytä suhtautua vakavasti, Käsmä alleviivasi poikkeusolojen johtoryhmän kokouksessa.
Poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja Timo Koivisto vahvisti viestiä.
– Jos ei terveydellistä syistä ole estettä rokotuksen ottamiseen, niin nyt on viimeinen hetki kantaa yhteistä vastuuta ja toimia. Ensimmäisen ja toisen rokotteen saa ilman ajanvarausta Killerin ja Kuokkalan rokotuspisteiltä ja sinne on syytä suunnata vielä ennen joululomia, mikäli 1. tai 2. rokote vielä uupuu.
Valtakunnallista linjausta rajoitusten jatkosta odotetaan
Jyväskylän kaupunki odottaa maan hallituksen mahdollisia linjauksia koronarajoituksista ja on valmis kokoontumaan poikkeusolojen johtoryhmän ja tarvittaessa myös kaupunginhallituksen toimesta vielä ennen joululomia tai lomakauden aikaan.
Kaupunki pitää voimassa kaikki nykyiset suositukset ja rajoitukset. Maskisuositus jatkuu kaikilla yli 12-vuotiailla ja niiden käyttöä suositellaan vahvasti koko kaupungin alueella.
Jyväskylässä voimassa olevat rajoitukset: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat