Jyväskylän koronatartuntojen kokonaistilanne on rauhoittunut sen verran, että osa rajoituksista on voitu purkaa. Kaupungin koronatilanne on kuitenkin edelleen aktiivinen. Tautia on esiintynyt viime aikoina erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa. Jatkotartuntoja on sitten ollut tämän jälkeen lasten perheissä. Varhaiskasvatusikäisiltä löytyi viikolla 6 yhteensä 10 tartuntaa.

Varhaiskasvatuksen henkilöstöllä on ollut suositus käyttää kasvomaskia tai -visiiriä työssä jo viime syksystä alkaen. Maanantaista 15.2. alkaen varhaiskasvatuksen henkilöstöä on velvoitettu käyttämään toistaiseksi maskia tai visiiriä työtehtävissä. Kyse on henkilöstön suojaamisesta.

-Jotta tartuntaketjut ja altistumiset voidaan rajata mahdollisimman pieneksi ja työntekijöille tarjottua turvallinen työympäristö, otetaan uusia turvallisuutta edistäviä käytänteitä käyttöön matalalla kynnyksellä, toteaa tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Työnantajalla on työturvallisuuslain mukainen velvollisuus turvata henkilöstönsä terveyttä ja järjestää turvalliset työolosuhteet. Henkilökunnan maskien käytöllä pystytään turvaamaan työntekijöiden turvallisuus epidemiatilanteessa ja mahdollisessa korona-altistumistilanteessa säästyvät karanteenilta. Näin turvataan varhaiskasvatuksen toteutuminen ja lapsille turvallinen oppimisympäristö tutun henkilöstön kanssa.

-Lapset ovat tottuneet siihen, että aikuiset käyttävät maskeja tai visiiriä. Kun työntekijä havaitsee, että lapsi reagoi jossain tilanteessa maskiin tai visiiriin, työntekijä ottaa tilanteessa huomioon lapsen tarpeet ja tunteet. On myös tärkeää, että aikuinen puhuu lapselle lähietäisyydeltä, mikä on mahdollista, kun toimitaan pienissä ryhmissä, sanoo palvelujohtaja Tarja Ahlqvist varhaiskasvatuspalveluista.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn liittyviä käytänteitä, kuten käsienpesun merkitystä tai oikeita yskimiskäytänteitä, käydään lasten kanssa läpi lapsen ikätason mukaisesti.