Jyväskylän koronatestauksessa viime viikolla ilmennyt suma on saatu puretuksi yhteistyössä Seppälääkärien, UpWeGon ja Killerillä toimivan kaupungin oman testauspisteen kanssa. Ruuhkien purkamista nopeutti yhteistyö yksityisten sopimuskumppaneiden kanssa.
– Seppälääkärit tuli Jyväskylän terveyspalveluiden pyynnöstä kolmanneksi testaajaksi, kun kaupungin vakituisesti käyttämät kaksi testauspaikkaa ruuhkautuivat. Kiitämme Seppälääkäreitä nopeasta reagoinnista, jolla tilanne saatiin normalisoitua, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kiittää.
Ongelmien taustalla oli kaupungin koronaneuvontaa muodostunut puheluruuhka. Ruuhkasta johtuen kaikille soittopyynnön jättäneille asukkaille ei ehditty soittaa takaisin samana päivänä. Takaisinsoittoa odotettaessa ja sen perille menoa varmistaessa osa asukkaista jätti soittopyynnön useita kertoja, joka kuormitti oirearviointia entisestään. Palvelua tuottaa kaupungille ostopalvelukumppani, sillä kaupungin oma henkilöstö on kiinnitettynä koronatestaukseen sekä rokottamiseen.
Puhelinpalvelusta vastaava ostopalvelutuottaja on lisännyt puhelinpalvelun resurssia, joten palvelut palaavat normaaliksi ja yhteistyö Seppälääkäreiden kanssa päättyy.
Maanantaista lähtien koronaan viittaavissa oireissa testeihin päästään tekemällä oirearvio Omaolo-palvelussa tai soittamalla kaupungin koronaneuvonnan numeroon. Testejä otetaan aiempaan tapaan kaupungin koronanäytteenottopisteellä Killerillä tai UpWeGon pistellä Jyväskylän keskustassa.
Testejä voi varata seuraavasti:
Ensisijaisesti tulee tehdä oirearvio Omaolo-palvelussa. Omaolo arvioi annettujen vastausten perusteella oireiden vakavuutta ja antaa ohjeet, miten tulee toimia. Lieväoireiselle perusterveelle henkilölle Omaolo tarjoaa suoraan testiaikaa, mutta samoilla oireilla esimerkiksi astmaatikko voi saada ohjeen ottaa yhteyttä neuvontanumeroon. Silloin terveydenhuollon ammattilainen tekee konetta perusteellisemmin oirearvion ja antaa toimintaohjeet.
Koronaoireista voi myös soittaa koronaneuvonnan numeroon ja odottaa takaisinsoittoa, jossa arvioidaan testauksen tarve. Neuvontanumero Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaille palvelee numerossa 014 266 0133 (ma-pe klo 8-16, la-su klo 9-15).
Kaikki, jotka ovat saapuneet maahan ulkomailta ja odottavat pääsyä tai ajanvarausta 72 tunnin näytteeseen, varaavat ajan verkkopalvelussa: Etusivu – Finentry