Jyväskylä on siirtynyt koronan leviämisalueeksi – kaupunki varautuu etupainotteisesti myös virusmuunnokseen.

Jyväskylässä koronatilanne on heikentynyt ja tartunnanjäljitys toimii nyt äärirajoilla. Koronan ilmaantuvuusluku viimeiseltä kahdelta viikolta on korkeimmillaan koko epidemian alkamisen jälkeen ollen 233,7 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Vaikka kuluneella viikolla tartuntojen määrä (160 tartuntaa) väheni hieman viikon 46 tasosta (211 tartuntaa), on jäljitystyössä merkittäviä viiveitä. Huolta herättää myös uusi virusmuunnos.
Koronatartuntoja esiintyy tällä hetkellä kaiken ikäisillä asukkailla. Lähestyvä lomakausi lisää asukkaiden liikkumista ja nostaa samalla riskiä taudin siirtymisestä riskiryhmän potilaisiin sekä laitoshoidon yksiköihin. Mikäli epidemioita syntyy lomakaudella, sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön riittävyyttä ei voida taata.
– Jäljityksessä on viiveitä ja samaan aikaan kaupunginsairaalassamme hoidettujen potilaiden määrä on kasvanut. Nähtävillä on, että tartuntamäärien pysyessä korkealla sairaalahoidon määrän kasvuun on varauduttava. Pahimmillaan suurin kuormitus osuu joulun aikaan, jolloin meillä on muutenkin lomien vuoksi vähemmän henkilöstöä käytössä. Nyt tehdäänkin toimenpiteitä, jotta tartuntamäärät saadaan vähenemään ja siten varmistetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuus vuodenvaihteen aikaan, totesi tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä.

Käsmän mukaan toimenpiteillä varaudutaan uuden virusmuunnoksen omikronin mahdolliseen leviämiseen Suomessa.
– Uusi virusmuunnos on huolestuttava, sillä ensitietojen mukaan se voi kiertää rokotteiden tai sairastamisen kautta saatua immuniteettia. Vielä emme kuitenkaan tiedä sitä, millaisen taudinkuvan virusmuunnos aiheuttaa, Käsmä kuvasi.
Tietoa virusmuunnoksen vakavuudesta odotellaan tulevien kahden viikon aikana. Mikäli nykyiset rokotteet suojaavat myös virusmuunnoksen osalta väestöä vakavalta taudilta, tulee rokotuskattavuutta edistää kaikin keinoin. Kolmansien rokotteiden antaminen ja väestön rokotuskattavuuden nostaminen edellyttää sitä, että henkilöstöä on riittävästi saatavilla, eikä sitä jouduta sitomaan tartunnanjäljityksen tai sairaalapotilaiden hoitoon.  
– Jotta henkilöstöä riittää hoitamaan sairastuneita ja suojaamaan väestöä rokotteilla, on taudin ilmaantuvuus nyt painettava mahdollisimman alas ja varmistettava sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintakyky väestön suojaamiseksi, Käsmä alleviivasi poikkeusolojen johtoryhmässä.

Leviämisalueeksi siirtyminen tulee todennäköisesti tarkoittamaan rajoituksia ravintola- ja tapahtumatoimintaan. Ravintolatoiminnan osalta mahdollisista rajoituksista päättää valtioneuvosto. Tapahtumia koskevista rajoituksista päättää Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.
Kaupunki tiedottaa mahdollisesta koronapassin käytöstä omissa palveluissaan, jos valtioneuvosto tai aluehallintovirasto antaa määräyksiä koronapassin käyttöä koskien.

Jyväskylän kaupunki jatkaa toistaiseksi voimassa olevaa maskisuositusta yli 12-vuotiaiden osalta kaikissa julkisissa tiloissa sekä joukkoliikenteessä.
– Kun lomakausi alkaa ja tavataan riskiryhmiin kuuluvia läheisiä, maskien käytöstä tulee pitää kiinni myös yksityisissä tiloissa. Muutenkin tapaamisten aikana tulee muistaa koronaohjeet, Ilkka Käsmä suositteli.
Kouluissa maskeja suositellaan käytettävän 6. vuosiluokasta alkaen. Kouluja ohjeistetaan lisäksi porrastamaan ruokailuja ja minimoimaan ryhmien väliset kontaktit.
Kaupunki muuttaa itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia Paviljongissa siten, ettei yleisöä vastaanoteta tilaisuuteen vaan juhlallisuuksia voi seurata videolähetyksen kautta. Samalla kaupunki peruu itsenäisyyspäivän kutsuvierastilaisuuden. Ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet, kuten itsenäisyyspäivän seppeltenlasku sankarihaudoilla ja uudenvuoden ilotulitus, järjestetään. Ulkotiloissakin suositellaan turvavälien pitämistä sekä maskien käyttöä.
Mikäli tautitilanne heikkenee edelleen, tilaisuuksien järjestämistä arvioidaan uudelleen. Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksista tiedotetaan yksityiskohtaisemmin tämän päivän aikana.