Jyväskylän kaupungin joukkotestauksen tulokset ovat valmistuneet ja tartunnan saaneet on tavoitettu.

Jyväskylässä on torstaina 28.1. ilmoitettu 16 uutta tartuntaa kello 17.00 mennessä. Karanteeniin on asetettu yhteensä reilusti yli 1000 asukasta. Tilanne on kokonaisuudessaan kuitenkin Jyväskylässä rauhoittunut.

Maanantaina 25.1. tehdyn joukkotestauksen tulokset ovat nyt valmistuneet. Joukkotestauksen taustalla oli 21.1. tapahtunut ravintola-altistuminen opiskelijatapahtumassa. Tapahtumaan osallistui kaupungin saamien tietojen mukaan noin 150 henkilöä. Tartuntoja tapahtumaan osallistuneiden keskuudessa ilmeni lopulta lähes 100.

– Koska tartuntamäärä on näin suuri, kaupunki selvittää yksityisen palveluntuottajan avulla, onko kyseessä muuntovirus. Karanteenit on kuitenkin jo tässä kohdassa asetettu mahdollisimman laaja-alaisesti, jotta mahdollinen muuntoviruskin saadaan pysäytettyä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoo.

Terveydenhuollon jäljitys on tavoittanut kaikki positiivisen tuloksen saaneet. Jäljittäjät ovat tavoittaneet myös suurimman osan tartunnalle altistuneista määräten heidät karanteeniin. Karanteenimääräysten yhteydessä kaupunki ohjeistaa, että testeihin tulee nyt hakeutua pienistäkin oireista.

– Jäljitys sujui yllättävän nopeasti ja tehokkaasti, sillä terveydenhuolto sai laajasti apua yliopistolta, ylioppilaskunnalta ja opiskelijoiden edustajilta. Terveydenhuolto on erittäin kiitollinen saamastaan avusta ja tehdystä yhteistyöstä, Ilkka Käsmä kiittää.

Kaupungissa on turvallista liikkua suosituksia noudattaen

Kaupungille on tullut paljon kyselyitä siitä, onko kaupungissa tiettyjä tiloja tai paikkoja, joita nyt tulisi välttää.

– Jäljityksessä on arvioitu tarkasti kaikkien tartunnan saaneiden liikkeet viime päiviltä, ja jäljityksessä ei ole ilmennyt mitään tiettyjä paikkoja, joita nyt tulisi välttää. Kaupungissa on turvallista liikkua ja asioida, kun noudatetaan voimassa olevia suosituksia maskien käytöstä ja turvaväleistä, Ilkka Käsmä rauhoittelee.

Lisäksi Jyväskylän kaupunki välittää asukkailleen vahvan viestin siitä, että opiskelijoita ei tule syyllistää tapahtuneesta.

– Valtaosa opiskelijoista on toiminut kaupungin ohjeiden ja suositusten mukaisesti ja joustanut etäopetusolosuhteissa. Nyt kyseessä on yksittäistapaus, josta ei pidä lähteä syyllistämään ketään, kaupunginjohtaja Timo Koivisto sekä tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä alleviivaavat.

Tartunnoista huolissaan oleville opiskelijoille tarjotaan matalan kynnyksen testejä lauantaina 30.1.

Kaupunki järjestää terveydestään huolestuneille opiskelijoille tulevana lauantaina kaksi matalan kynnyksen testauspaikkaa. Paikat ja ajat ovat:

– Myllyjärven testauspiste la 30.1. kello 10–12 osoitteessa Roninmäentie 1 A ja
– Ristonmaan testauspiste la 30.1. kello 13–14 osoitteessa Savontaipaleentie 6

Ulkopuolisia kaupunki muistuttaa siitä, että kyseessä on terveydenhuoltoon liittyvä palvelupiste, jonne ei toivota ylimääräistä yleisöä tai kuvaajia paikalle.