Jyväskylässä koronatartuntojen määrä on jouluviikon jälkeen lähtenyt jälleen kasvamaan. Viime viikolla tartuntoja todettiin 64 kappaletta, kun jouluviikolla (viikko 52) tartuntamäärä oli 48. Viime viikolla tartunnan alkulähde saatiin selvitettyä 61 prosentissa tartunnoista. Tartuntojen ilmaantuvuusluku viikon 53 lopussa kuluneelta 14 vuorokaudelta oli 72,7 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Kaupunki jatkaa etäopetussuositusta toiselle asteelle ja korkeakouluihin tammi- ja helmikuun ajan.

Tänään kokoontuneessa Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin, että kaupunki antaa toiselle asteelle ja korkeakouluihin suosituksen aloittaa kevätlukukauden opetuksen etäopetuksessa. Suositus on voimassa helmikuun loppuun asti. Suositus ei koske erityistä tukea vaativia oppilaita.

Suosituksen noudattamisesta ja opetusjärjestelyistä tehdään varsinaiset päätökset oppilaitoksissa. Oppilaitokset arvioivat etäopetuksen laajuuden ottaen huomioon muun muassa ylioppilaskirjoitukset sekä niihin valmistautumisen.

Jyväskylän kaupunki aloitti henkilöstönsä rokotukset tänään – etätyösuositusta jatketaan.

Poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin myös, että kaupunki aloitti henkilöstönsä rokottamisen tänään 4.1. Ensimmäisessä vaiheessa rokotetaan kaupunginsairaalan osaston 4:n eli infektio-osaston henkilöstöä sekä terveysasemien infektiovastaanottojen henkilöstöä. Ensimmäisessä vaiheessa rokotteita voidaan antaa 100 työntekijälle. Rokotteiden toinen annos annetaan heille kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta.

Poikkeusolojen johtoryhmä muistuttaa kaupungin henkilöstöä ja esimiehiä siitä, että työpaikoilla tulee jatkaa työntekoa nykyisten koronaohjeiden mukaisesti. Esimiehet kertaavat ja käyvät henkilöstön kanssa läpi työyhteisökohtaisesti ohjeet koronatartuntojen estämiseksi – olennaista on lähikontaktien välttäminen ja turvavälit, käsi- ja yskimishygienia sekä hengityssuojainten käyttö. Esimies päivittää kaupungin koronariskien arvioinnin oman työyhteisön osalta aina tarvittaessa ja käy sen läpi henkilöstön kanssa.

Kaupunki varautuu siihen, että tulevilla viikoilla henkilöstön rokottamiseen saadaan lisärokotteita, joiden määrät vielä tarkentuvat.

Poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin lisäksi, että kaupunki antaa omalle henkilökunnalleen suosituksen jatkaa toistaiseksi etätöissä kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Malli myötäilee sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtiovarainministeriön 23.12.2020 antamaa valtakunnallista etätyösuositusta. Etätyösuosituksen voimassaolon jatkoa kaupungilla tarkastellaan uudelleen 31.5.2021 mennessä.

Koronatestiin hakeuduttava lomakauden jälkeen vähistäkin oireista.

Kaupungin tavoitteena on, että väestöä päästäisiin rokottamaan helmi-maaliskuussa. Jyväskylän kaupunki vastaa yhteistoiminta-alueensa eli Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten väestön rokottamisesta, ja rokottaminen aloitetaan yli 80-vuotiaista. Rokotuksista on koostettu tietoa kaupungin verkkosivuille osoitteeseen https://www.jyvaskyla.fi/terveys/terveysasemat/rokotukset/koronavirusrokotukset-jyvaskylan-hankasalmen-ja-uuraisten-vaestolle.

Jotta tartuntojen määrä pystytään pitämään hallinnassa, pitää Jyväskylän kaupunki voimassa kaikki suositukset ainakin 17.1.2021 asti. Niiden jatkoa pohditaan seuraavan kerran ensi maanantaina 11.1. olevassa poikkeusolojen johtoryhmässä. Poikkeusolojen johtoryhmä kannustaa edelleen väestöä suositusten noudattamiseen. Voimassa olevat suositukset löytyvät osoitteesta https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat.

Koronatesteissä on käyty edelleen vähemmän kuin joulua edeltäneellä viikolla. Vasta kuluvalla viikolla alkaa muodostua kuva siitä, paljonko matkoilta sekä joulun ja uudenvuoden kokoontumisista tartuntoja Jyväskylässä lopulta ilmenee. Terveydenhuolto muistuttaakin, että nyt on tärkeää, että pienistäkin oireista käydään testeissä. Näin mahdolliset tartunnat saadaan tietoon ja altistuneet voidaan asettaa oikea-aikaisesti karanteeniin.

Oirearvion voi tehdä Omaolo-palvelussa. Palvelun kautta voi myös varata suoraan ajan näytteenottoon. Palvelu löytyy osoitteesta www.omaolo.fi. Puhelimella ajan voi varata numerosta 014 266 0133 (ma–pe klo 8–16, la–su klo 9–15).

Kaupungin näytteenottopiste sijaitsee Killerin hevosurheilukeskuksen ravikatsomorakennuksessa osoitteessa Vesangantie 24. Paikalle ajetaan Vesangantien ja Raviraitin risteyksestä, josta löytyy opastus perille. Näytteitä otetaan arkisin kello 8–20 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä kello 8–15.

Jos henkilö ei pääse kulkemaan Killerille, tulee aika varata puhelimella numerosta 014 266 0133, jolloin näytteenottoon voidaan ohjata myös muille eri puolella kaupunkia toimiville sopimuskumppaneille.