– ”Nyt pitää jaksaa noudattaa suosituksia, ettei tilanne keikahda uudelleen”

Jyväskylässä koronatartuntojen määrä on kääntynyt annettujen suositusten myötä selkeään laskuun. Viime viikolla (viikko 49) tartuntoja ilmeni yhteensä 56 kappaletta. Edeltävällä viikolla (viikko 48) uusia tartuntoja ilmeni yhteensä 96.

Viikon 48 lopulla Jyväskylän kaupunki antoi tartuntatilanteesta johtuen alueelleen uusia suosituksia mm. yksityisten kokoontumisten osallistujamääristä, toisen asteen ja korkeakoulujen siirtymisestä etäopetukseen sekä aikuisten sisäliikunnan supistamisesta. Myös laajaa maskisuositusta jatkettiin.

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä käytiin läpi tartuntatilanne suositusten antamisen jälkeen. Tartuntojen määrän vähenemisen lisäksi todettiin, että nuorten keskuudessa (16-25 vuotta) tartuntoja ilmeni seurantaviikolla vain 6 kappaletta ja tauti siirtyi selkeämmin työikäisten keskuuteen. Suurin osa tartunnoista ilmeni kuitenkin jo karanteenissa olevien keskuudessa, joten uusia laajoja altistumisia ja siten karanteeneja ei viime viikolla Jyväskylässä asetettu.

Nyt alkava toinen seurantaviikko näyttää tartuntatilanteen todellisen suunnan. Tälle aamua uusia tartuntoja on ilmennyt 8.

– Suositusten antamisen jälkeen katukuvassa ja ostoskeskuksissa on näkynyt poikkeuksellisen laajasti maskeja ja turvavälejä pidetään nyt hyvin. Joulua ajatellen suunta näyttää oikealta. Muistutan kuitenkin, että nyt jos koskaan tulee jaksaa noudattaa suosituksia ja varmistaa näin, ettei tilanne keikahda uudelleen huonompaan suuntaan, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä muistutti.

Tilanteen seuranta jatkuu tiiviinä Jyväskylässä

Poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin, että mikäli tartunnat jatkavat tämän viikon ajan laskuaan ja nuorten keskuudessa olevien tartuntojen määrä ei lähde uudelleen nousemaan, toisen asteen ja korkeakoulujen etäopiskelusuositus purkautuu Jyväskylässä 13.12.2020. Muut suositukset ovat edelleen voimassa vähintään 21.12.2020 asti.

Jos tilanne lähtee toisen seurantaviikon aikana heikkenemään, kaupungilla on valmius jatkaa etäopetusta koskevaa suositusta sekä mm. sulkea omia harrastustilojaan asukkaiden välisten kontaktien vähentämiseksi.

– Kaupunki keskusteli viime viikolla sosiaali- ja terveysministeriön kanssa koronatilanteesta. Kiitosta tuli siitä, että olemme jo kiihtymisvaiheessa ottaneet laajasti käyttöön erilaisia suosituksia ja rajoituksia tilanteen pitämiseksi hallinnassa. Kävimme läpi myös suunnitelmat siitä, miten toimimme, jos tilanne Jyväskylässä heikkenee. Tuolloin rajoitamme vielä laajemmin harrastustoimintaa ja suljemme mm. uimahallit sekä annamme tiukempia suosituksia kokoontumisten osalta, kaupunginjohtaja Timo Koivisto tiivisti poikkeusolojen johtoryhmässä.

Kaupunki jatkaakin nyt tiiviisti koronatilanteen seurantaa alueellaan. Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmän ylimääräinen kokous pidetään perjantaina 11.12.2020. Kokouksessa käsitellään mm. toisen asteen ja korkeakoulujen etäopetussuositus ja tarvittaessa harrastuksia koskevat linjaukset.

Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset koronatilanteesta johtuen ovat luettavissa kaupungin verkkosivuilta: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat