Ajanvaraus koronarokotuksiin aukesi kaikille 55–59-vuotiaille.

Keskiviikkona 28.4. rokotusaikaa pääsevät varaamaan perusterveet 55-vuotiaat ja sitä vanhemmat jyväskyläläiset, uuraislaiset ja hankasalmelaiset. Jos riskiryhmään kuuluvalta vielä puuttuu ensirokotus, rokotusaika kannattaa varata nyt.
Erityisesti kaikkia riskiryhmäläisiä kannustetaan nyt varaamaan rokotusaikansa, sillä loppuviikosta nettivaraus aukeaa jälleen uusille ikäluokille. Myös perusterveiden 55 vuotta täyttäneiden on hyvä varata rokotusaikansa, ennen kuin samoja vuoroja alkavat klikkailla seuraavat ryhmät.
Ajanvarausoikeutta avataan yhä nuoremmille perusterveille
Tarkemmat tiedot eri-ikäisten meneillään olevista varausajoista löytää osoitteesta www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ajanvaraus sekä lehti-ilmoituksista.
– Perusterveiden rokotusvuorojen etenemisen tahtia ei pysty tarkkaan ennustamaan. Siihen vaikuttavat sekä rokotteiden saanti että edellisen varaajaryhmän toiminta. Siksi tilannetta kannattaa seurata nettisivuilla ja lehti-ilmoituksista. Työikäisille ei erillisiä tekstiviestikutsuja lähetetä, sanoo Jyväskylän, Uuraisten ja Hankasalmen koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.
Varausoikeus säilyy, vaikka et olisi toiminut ensi tilaisuuden tullen
Keneltäkään ei ajanvarausoikeus ole mennyt ohi, vaikka oman ikä- tai riskiryhmän varausvuoro olisi ollut jo aiemmin. Mikäli nettivaraus ei onnistu, voi ensirokotteelle varata ajan soittamalla numeroon 014 266 1472. Kakkosrokotuksen ajan saa ensikäynnillä.
– Mitä nopeammin rokotteen ottaa, sitä varhaisemmin saa hyvän suojan. Vaikka ensirokotteen jälkeenkin pitää suojautua maskilla, pestä ja desinfioida käsiä ja pitää turvaväliä, voi rokotettuna suunnata kesään helpottuneella mielellä: olet suojannut itsesi ja läheisesi niin hyvin kuin se nyt on mahdollista, Tuukkanen toteaa.
Vaikka Jyväskylässä koronan aiheuttamia rajoituksia jo asteittain höllennetään, Tuukkanen muistuttaa koronaviruksen globaalista leviämisestä. Jo Ruotsissa ja Virossa tilanne on huomattavasti heikompi, ja Intiankin koronakatastrofilla voi olla kauaskantoisia seurauksia.
– Maapallo on matkailun ja nopean liikkumisen takia kutistunut: virukset leviävät entistä nopeammin. Siksi yhdenkin valtion katastrofi koskee kaikkia, Tuukkanen muistuttaa.
Nuorimmille kakkosriskiryhmäläisille tarjotaan rokotusaika soittamalla
Kakkosriskiryhmään kuuluville 16–17-vuotiaille soitetaan ja tarjotaan rokotusaikoja terveyspalveluista, koska heillä ei välttämättä ole nettiajanvarauksen vaatimia pankkitunnuksia.
Korpilahdelle järjestetään 11.5. rokotuspäivä niille, joille keskustan rokotuspisteille pääsy ei onnistu ja jotka ikä- tai riskiryhmänsä puolesta ovat varaamiseen oikeutettuja. Ajat varataan soittamalla numeroon 014 266 1472.
Omat tiedot kannattaa laittaa ajan tasalle
Kun riskiryhmäläisille lähetettiin tekstiviestejä, osa sai viestin, vaikka ei kuulunut ryhmään ja osa jäi viestiä vaille. Koska poiminnat eivät koskaan ole täydellisiä ja tiedoissa voi olla virheitä, on puhelinajanvaraus palvellut tilanteiden selvittelyssä.
– Jos henkilöä on hoidettu vain yksityisellä tai työterveydessä, ei tieto diagnoosista välttämättä tule erikoissairaanhoidon tai kaupungin järjestelmiin. Silloin kutsu on voinut jäädä tulematta. Myös puhelinnumero on voinut vaihtaa omistajaa päivittymättä potilastietoihin, ja ajanvarauskutsu on voinut päätyä väärälle henkilölle, Tuukkanen kertoo.
Terveydenhuollon yhteydenottojen perille tulon varmistamiseksi kannattaa omat tiedot pitää ajan tasalla. Omakantaan tehdyt korjaukset eivät valitettavasti siirry paikalliseen järjestelmään. Päivityksen voi tehdä itse Hyvis.fi -portaalissa tai omalla terveysasemalla seuraavan kerran asioidessaan.
Jotkut ovat myös kertoneet saaneensa tekstarin aiheetta riskiryhmän joukossa. Monesti silloin henkilön tiedoista on kuitenkin löytynyt riskiryhmään vievä tekijä, esimerkiksi vuosien takainen astmaepäily, keskivaikea tai vaikea uniapnea tai sairaalloinen lihavuus.
– Rokotusaika kannattaa varata ja käyttää, vaikka sen saisi hiukan liian aikaisin: koko yli 16-vuotias väestöhän on joka tapauksessa tarkoitus rokottaa, Tuukkanen rohkaisee.