Korpilahden alueen seurakuntavaaliehdokkaista kaksi valittiin kirkkovaltuustoon. Valituiksi tulivat kirkonkylällä asuva Jussi Nokelainen (kesk. ja sit.) sekä Helinä Lähdesluoma (Vihreä kirkko – tulkaa kaikki) Tikkalasta.

Vihreät niityt – Tulkaa kaikki –valitsijayhdistys oli seurakuntavaalien suurien voittaja Jyväskylässä. Vihreät lisäsi paikkamääränsä valtuustossa yhdestä neljään.

Yhden edustajan lisää sai Sydän vasemmalla -valitsijayhdistys, ja samalla sen paikkamäärä tuplaantui. Samoin kävi nuorten listan kanssa. Myrskylyhty-nimellä tällä kertaa liikkeellä olleet nuoret ja partiolaiset saivat uuteen valtuustoon yhden sijasta kaksi paikkaa.

Kokoomus menetti vaaleissa kaksi paikkaa ja Keskusta sekä SDP kummatkin yhden. Seurakuntaväen sekä Kristillisten perusarvojen puolesta –valitsijayhdistyksen paikkaluku säilyi entisellään.

Nykyisellä valtuustokaudella suurimmat ryhmät ovat olleet Keskusta ja Kokoomus kumpikin yhdeksällä edustajallaan. Tulevalla kaudella suurin ryhmä on Keskusta, joka sai nyt kahdeksan paikkaa. Kokoomus ja Seurakuntaväki saivat molemmat seitsemän paikkaa, SDP kuusi, Vihreät neljä, Kristillisten perusarvojen puolesta kolme sekä Sydän vasemmalla ja Myrskylyhty kaksi paikkaa kumpainenkin.

Seurakuntavaalien äänestysaktiivisuus oli Jyväskylässä edellisiä vaaleja vilkkaampaa. Äänestysprosentti oli 13,5, kun se vuoden 2014 vaaleissa oli 11,9.

Vaalihuoneistot sulkeutuivat klo 20. Tänään eli varsinaisena vaalipäivänä äänestämässä kävi 3 505 jyväskyläläistä. Ennakkoääniä annettiin 6 879.

Valtuuston keski-ikä laskee

Jyväskylän kirkkovaltuuston keski-ikä laskee tulevalle kaudella viidellä vuodella nykyisestä. Uusien valtuutettujen keski-ikä on 51 vuotta. Tilanne oli sama 2010 vaaleilla valitussa valtuustossa, mutta viime vaaleissa keski-ikä nousi 56 vuoteen.

Valtuuston nuorin on 19-vuotias lukiolainen Siiri Muhonen (SDP ja sit.) Huhtasuolta. Iäkkäin on puolestaan Kortepohjassa asuva 77-vuotias Matti Eerola. Hän on vaikuttanut kirkkovaltuustossa pitkään.

Uudessa valtuustossa valta siirtyy miehiltä naisille, kun naisia valittiin 22 ja miehiä 17. Sukupuolijakauma on viime vaaleissa vaihdellut niin, että nais- ja miesenemmistöt ovat vuorotelleet. Vuoden 2010 vaaleissa naisia valittiin selkeä enemmistö, 59 prosenttia. Neljä vuotta sitten asetelma kääntyi miesten eduksi prosentein 51-49. Seuraavat neljä vuotta naisia on valtuustossa 56 ja miehiä 44 prosenttia.

Jyväskyläläiset äänestivät seurakuntavaalien äänikuningattareksi 67-vuotiaan Raija Pekkarisen (Keskusta ja sit.). Pekkarinen sai vaaleissa 324 ääntä. Yli 300 äänen rajapyykin pääsivät viime vaalien äänikuningas Heikki Tynkkynen (Keskusta ja sit.) 316 äänellä, sekä Eero Katainen (Kristillisten perusarvojen puolesta) 310 äänellä.

Vertauslukujen suhteessa kärkikolmikoksi muodostui Raija Pekkarinen, 247 ääntä saanut Raija Sipinen (Kokoomus ja sit.) sekä 252 saanut Mauri Tervonen. Uutena valtuustoon noussut Tervonen jäi hiljattain eläkkeelle Huhtasuon aluekappalaisen virasta.

Nyt valituista valtuutetuista 19 on uusia, vanhoista valtuutetuista 20 säilytti paikkansa.