Oskari Tuovinen harrastaa amerikkalaista jalkapalloa.


Suuntana Super Bowl.

Nyt on koittanut taas se aika, jolloin vannoutunut jalkapallon seuraaja liimautuu hetkeksi television ääreen katsomaan yhtä maailman tunnetuimmista spektaakkeleista, Super Bowl LIV:tä. Helmikuun ensimmäisen sunnuntain yönä kohtaavat Miamissa Kansas City Chiefs ja San Francisco 49ers. Odotettavissa on kova ja viihteellinen vääntö himoitusta pystistä, katsojia tapahtumalla lienee taas sen noin 100 miljoonaa.

Harvempi kuitenkin tietää, että amerikkalaista jalkapalloa voi harrastaa myös täällä Keski-Suomessa. Jyväskylän Jaguars Juniors (U11 – U17) on amerikkalaisen jalkapallon seura Jyväskylästä. Meillä on hyvä tekemisen meininki ja taistelemme kärkisijoista nuorten SM- ja turnaussarjoissa.

Jenkkifutis on laji, jossa nuorten erilaisia ominaisuuksia arvostetaan. Laji sopii niin pitkille kuin lyhyille, pienemmille ja isommille eli jokainen on tervetullut mukaan sellaisena kuin on. Vain asenne ratkaisee.  Peleissä puolet pelaajista pelaavat yleensä pelkkää puolustusta ja vastaavasti toinen puoli pelkkää hyökkäystä, joten pelaajia tarvitaan paljon. Joukkueen koko 11 vs. 11 pelissä saisi ollakin melkein 30, joten peliaikaa riittää varmasti kaikille.

Valmentajat säätävät pelipaikkojen avulla joukkueen mahdollisimman toimivaksi. Nuorten sarjoissa kokemattomammat pelaajat laitetaan ensin paikoille, joissa he voivat hieman enemmän tarkkailla ja valita tilanteita. joihin osallistuvat, kun taas kokeneemmat pelaajat laitetaan hieman kovempiin paikkoihin kuten running backeiksi sekä quaterbackeiksi, joissa kolhuja ja mustelmia voi tulla vähän enemmän. Toisaalta pelaajan fyysiset ominaisuudet vaikuttavat myös paljon paikan valinnassa; nopeajalkaiset ketterät kaverit löytävät helposti itsensä pallon kiinniottajina (receiver) ja puolustuksen takakentältä (defense back), fyysiset jättiläiset kohtaavat toisensa linjassa (defense/offense lineman), vähän pienemmät atleetit ovat usein linebackereita linjan takana. Perinteinen sadanmetrin sprintteri –tyyppi on puolestaan monesti pallon kantaja (running back), sitä kun on niin vaikea saada kiinni. Hyökkäystä johtaa quaterbackin paikalta yleensä hyväkätinen, tarkkasilmäinen ja nopeaälyinen heittäjä. Puolustusta taas koordinoi alin puolustaja (strong / free safety).

Amerikkalainen jalkapallo on reaaliaikaista shakkia, jossa joukkueesta tulee pelaajiaan suurempi kokonaisuus. Kun jokainen tietää, kenet pitää blokata ja mihin suuntaan, avautuu väyliä nopeiden kavereiden kiitämiseen kohti maalialuetta. Tämä on tärkeää, koska joukkueella on aina neljä yritystä aikaa edetä 10 jaardin matkan verran. Jollei siinä onnistuta, pallo luovutetaan vastustajalle ja samaa jatketaan toiseen suuntaan. Yritys voi tapahtua myös heittämällä ja sillä saavutetaankin monesti näyttäviä ja pitkiä pelejä. Tärkeintä on kuitenkin se, ettei vastustaja arvaa, mitä seuraavaksi kokeillaan. Pisteitä saa joko kenttäpotkumaaleista tai kuljettamalla pallon maalialueelle (touchdown). Myös omamaali (safety) tuo pari pinnaa, ikävä kyllä vain vastustajalle. Toisaalta peli itsessään on täynnä 1 vs. 1 taisteluita ja oman pelipaikan onnistumisia, joten jokainen pelaaja saa onnistumisen tunteita ja tsemppaamisia joukkuekavereilta. Kaikki tietävät, ettei yksin pärjää kukaan.

Korpilahdella on pieni, mutta aktiivinen porukka, joka kulkee harjoittelemassa Jyväskylässä useana päivänä viikossa. Roope Korhonen (U15 Running Back) ja Eemeli Tuovinen (U15 Defense Back) tavoittelevat mitaleita viiden joukkueen SM sarjassa ja Onni Heinonen (U13/Y-U11 Lineman) ja Oskari Tuovinen (U11 Quaterback) pelaavat puolestaan ikäistensä turnaussarjaa. Harjoitukset koostuvat talvella laadukkaasta fysiikkaharjoittelusta kahdesti viikossa, yksistä taklausharjoituksista sekä 1-2 kertaa viikossa käydään joukkuepeliä ja kuvioita läpi. Kesällä harjoitellaan enemmän joukkuepelaamista. Harjoituksissa voi olla 3-4 valmentajaakin kerralla selittämässä ja neuvomassa pelaajille eri tekniikoita ja taktiikoita.

Jaguars Juniors etsii kokoajan lisää uusia nuoria kokeilemaan amerikkalaista jalkapalloa. Ensimmäisen vuoden ajan seura tarjoaa mahdollisuuden lainavarusteisiin, jotta kynnys aloittamiselle olisi mahdollisimman pieni. Kokeilemaan voi myös tulla monta kertaa ennen kuin tarvitsee päättää aloittaako todella aktiivisen harrastamisen. Mitä enemmän porukkaa tulee mukaan, sitä hauskempaa tekeminen on. Parasta ehdottomasti ovat pelimatkat ja leirit, joissa nähdään harrastajia eri puolelta Suomea jolloin henki ja meininki nousevat korkealle. Tässä lajissa kasvaa nuoren itseluottamus kohisemalla.

Mikäli juuri sinua kiinnostaisi kokeilla lajia, ota yhteys Vesa Peltolaan vesa.peltola@jaguaarit.com puh. 040 749 4493.

Joukkueen websivut löytyvät :
https://jkljaguars.fi