Tuoreen maaseutubarometrin mukaan neljännes isoissa kaupungeissa asuvista haluaisi asua maaseudulla, maaseudulla asuvista sen sijaan vain alle kymmenen prosenttia haluaisi muuttaa kaupunkiin. 28-vuotias Maria Pietilä on aina halunnut asua maalla.
– En ole oikeastaan koskaan halunnut muuttaa pois Korpilahdelta, en edes teini-iässä. Maaseutu on aina tuntunut omimmalta paikalta asua, Pietilä toteaa. Vanhempiensa luota Painaalta hän muutti ensin Leustuun ja nyt kahdeksan vuoden jälkeen takaisin kotitilalleen.
– Teimme sukupolvenvaihdoksen vuodenvaihteessa ja nyt lokakuussa muutin Leustusta tähän entiseen kotitalooni. Vanhempani muuttivat naapuritaloon, Maria Pietilä kertoo.
Kotitilan töihin Maria Pietilä on tutustunut pienestä pitäen.
– Olen ollut töissä mukana isän kanssa ja minulle on ollut oikeastaan koko ajan itsestään selvää, että haluan jatkaa tilalla. Olen opiskellut metsäalaa, maataloudesta täytyy varmaan käydä jotain kursseja myöhemmin. Olin palkkatöissä, mutta nyt jäin kokonaan yrittäjäksi tähän tilalle; vuorotyön ja tilan hoidon yhdistäminen alkoi käydä raskaaksi, Pietilä sanoo.
– Onhan tämä sitovaa, mutta ei viljanviljely ja metsänhoito toki samalla tavalla sido kuin eläinten hoito. Kun olen kesän kiinni peltohommissa, matkustan sitten sen vastapainoksi yksikseni ulkomaille.

Maaseudulla Maria Pietilä nauttii omasta rauhasta ja omasta vapaudesta.
– Se rauhoittaa mieltä, kun on poissa hälinästä, Pietilä toteaa.
– Ja onhan Korpilahdella hienot maisemat. Täältä on myös helppo mennä käymään Jyväskylässä, Jämsässä tai Tampereella. Välimatkat ovat tietysti pitkiä ja auto pitää olla, jotta pääsee kulkemaan. Ja se huono puoli maalla asumisessa on, että kaikki kaupungissa asuvat tuttavat eivät uskalla tulla kylään, etenkään talvella. Tämähän nyt on ihan ysitien varrella, mutta Leustussa asuin pikkutien varrella, ja moni sanoi, ettei uskalla lähteä ajamaan sinne talvella pimeällä. Muutenkin pimeyttä pelätään ja minultakin kysellään, miten uskallan olla yksin täällä syrjässä. Toisaalta sen ymmärtää, mutta minulle se on ehkä se paras juttu.
Pietilän koulukavereista suurin osa on muuttanut pois Korpilahdelta.
– Joitain harvoja on jäänyt. Moni on muuttanut Jyväskylään ja muihin kaupunkeihin. Eihän kaikilla tietysti ole ollut mahdollisuuttakaan jäädä, Pietilä toteaa.
– Nyt viime aikoina on tuntunut, että maaseutu on taas löydetty ja luonto on tullut lähemmäksi, korona-aikakin on varmaan vaikuttanut. Some-maailmasta olen ollut aistivinani, että maalla asuminen onkin nyt hieno juttu. Ennen se oli jotenkin vähän noloa, mutta nyt sitä pidetään siistinä. Ehkä se on pikku hiljaa nouseva trendi, nythän luomutuotteet ja omavaraisuuskin kiinnostavat monia. Ja täällähän sitä pystyy vaikka kasvattamaan omat perunansa. Sehän olisi ihan positiivista, jos mentäisiin siihen suuntaan.
Tiina Lamminaho
kuvateksti:
Maria Pietilä on aina halunnut asua maalla. Nyt hän asuu kotitilallaan ja nauttii maaseudun rauhasta.