Jyväskylän kaupunki tiedottaa:
Jyväskylän kaupungin perusopetuskoulut suljetaan maan hallituksen linjauksen mukaisesti keskiviikosta 18.3.2020 alkaen.

– Varhaiskasvatuspalvelut jatkuvat normaalisti

Jyväskylän kaupunki noudattaa maan hallituksen linjausta sulkea perusopetuksen koulut keskiviikosta 18.3.2020 alkaen 13.4.2020 asti. Jyväskylän kaupunki noudattaa maan hallituksen linjausta myös muihin sulkemisiin ja rajoituksiin liittyen, muun muassa museoiden, kansalaisopistojen ja kirjastojen suhteen. Näistä ja muista muutoksista tiedotetaan tarkemmin huomenna tiistaina.

Jyväskylän kaupunki on tehnyt päätöksiä ja linjauksia, jotka takaavat kaupungin toiminta- ja päätöksentekokyvyn tässä tilanteessa. Pyrkimys on kaikin keinoin turvata kaupunkilaisten turvallisuus.

– Olemme Jyväskylän kaupungissa hyvin varautuneet koulujen sulkemiseen ja meillä on hyvä valmius järjestää peruskoululaisille opetusta etänä mm. tietotekniikkaa ja Wilma-järjestelmää hyödyntäen, lupaa kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

– Muutoinkin Jyväskylässä on hyvä varautuminen koronavirustilanteen hoitamiseen ja palvelujen järjestämiseen. Olemme tänään tehneet päätöksiä, joilla varmistamme kaupungin päätöksenteko- ja toimintakyvyn tässä poikkeuksellisessa häiriötilanteessa. Nyt Jyväskylässä koronavirustilanne on vielä rauhallinen eikä epidemiatilanne ole vielä päällä. Potilaiden tartuntaketjut ovat terveydenhuollossa hyvin tiedossa. Tilannetta seurataan aktiivisesti ja terveydenhuolto kyllä ohjeistaa, jos tilanne oleellisesti muuttuu, rauhoittelee kaupunginjohtaja Koivisto.

Jyväskylän kaupunki antaa tiistaina 17.3. ohjeet opetusjärjestelyistä koulujen kiinniolon aikana. Lasten huoltajille ohjeita annetaan myös Wilma-viesteinä ja ohjeita päivitetään kaupungin ja perusopetuksen www-sivuille.

Varhaiskasvatuspalvelut jatkuvat normaalisti

Varhaiskasvatuspalvelut jatkuvat normaalisti ja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön lapsille järjestetään päivähoito myös poikkeuksellisissa tilanteissa. Varhaiskasvatuksen osalta kaupunki suosittaa lasten hoitamista kotona niille vanhemmille, jotka ovat kotona esimerkiksi hoitovapaalla, opiskelemassa tai työttömänä.

Terveysasemille mahdollisimman vähän turhia käyntejä

Jyväskylän kaupunki vetoa alueen työnantajiin. Pyyntöjä sairaslomatodistusten kirjoittamisesta tulee esimerkiksi tilanteissa, joissa on tultu kotiin ulkomaan matkalta ja halutaan saada työnantajalle todistus poissaolosta.

Ulkomaan matka ei kuitenkaan ole peruste sairaslomalle, eli todistuksia ei terveyspalveluissa voida kirjoittaa. Poissaolokäytännöistä ulkomaanmatkan jälkeen pitää sopia yksiselitteisesti jokaisella työpaikalla erikseen ja antaa ohjeet asiasta työntekijöille.

– Antakaa terveyspalveluiden keskittyä sairaiden hoitamiseen sairaslomatodistusten kirjoittamisen sijaan. Sopikaa työpaikallanne tai työterveytenne kanssa käytännöistä. Terveysasemien koronaneuvontapuhelinta ei sairaslomatodistuksilla saa tässä tilanteessa kuormittaa, vastaava lääkäri Ilkka Käsmä Jyväskylän kaupungilta alleviivaa.

Kaupunki tulee täsmentämään myös omia sairauslomakäytäntöjään, joista tiedotetaan kaupungin henkilöstölle erikseen.