Lähellä tuotettujen elintarvikkeiden ja vaikkapa leipomusten myyntiin tarkoitettu Korpilahden seudun REKO-lähituotepiiri on toiminut vajaan vuoden.
Facebookiin viime vuoden marraskuussa ryhmän perustanut Niina Vilén kertoo, että toiminta on vakiintunutta.
-Ryhmässä on jäseniä noin 570 ja jäsenmäärä kasvaa koko ajan. Tuottajia on ollut toiminnassa mukana parikymmentä. Yhteen jakoon osallistuu keskimäärin kymmenkunta tuottajaa. Joillakin tuottajilla toiminta on kausiluontoista.
Lähiruokapiiri toimii siten, että tuottajat avaavat tuotteitaan myyntiin Facebook-ryhmässä ja asiakkaat tekevät tilauksensa sitä kautta. Säännöllisesti ostavia ja aktiivisia asiakkaita piirissä on ollut muutamia kymmeniä.
Lähteenmäen luomutilaa Putkilahdessa pyörittävä Kyösti Koskinen sanoo Korpilahden ryhmän olevan aktiivinen.
-Käyn myös Muuramessa ja Jyväskylässä. Kaupungissa asiakkaita tietysti on, mutta kyllä tämä suositumpaa toimintaa kuluttajien keskuudessa on Korpilahdella kuin Muuramessa.
Korpilahden seudun REKO-lähituotepiirissä myydään säännöllisesti muun muassa perunoita, juureksia, lampaan ja naudanlihaa, viljatuotteita, marjoja, kalaa ja kananmunia.
Tuotteet tulevat pääsääntöisesti Korpilahdelta ja lähikunnista. Marjojen myyjä saapuu Korpilahdelle Pielavedeltä.

Kyösti Koskinen myy suurimman osan sadosta reko-piireissä.
-Meidän viljelymme on pienimuotoista, joten tällainen myyntikanava sopii hyvin. Jotkut asiakkaat käyvät hakemassa tuotteita myös suoraan tilalta.
Viime kesänä Lähteenmäen tilalla oli viljelyksessä muun muassa perunaa, porkkanaa, sipuleita, punajuurta ja palsternakkaa.
-Perunaa on monta eri lajiketta. Viljelemme esimerkiksi Norjan punaista, joka on vanha, suomalainen perunalajike. Sen viljely jäi tähän tilalle tavallaan isäni perintönä. Useampi asiakas on todennut saaneensa kyseistä perunaa viimeksi mummolassa. Lajike ei ole kovin satoisa, mutta siihen ei tule tauteja ja se kestää kellarissa hyvänä heinäkuulle saakka. Lajike on käymässä harvinaiseksi, koska suurempi satoiset lajikkeet ovat vallanneet viljelyalat.
Koskinen sanoo, että luomuviljely sopii hyvin perunalle ja juureksille.
-Kyllä sen mausta erottaa.
Tänä kesänä tilalla viljeltiin ensimmäistä kertaa luomuruista. Myynnissä on ollut tilalla jauhettuja jauhoja. Osta tilalta -päivään keitimme uutispuuron, jota maistatimme asiakkailla. Entisaikaan uutispuuro oli tärkeä kohokohta sadonkorjuun aikaan.
Koskinen sanoo, että lähiruuan arvostus on ollut nouseva trendi jo jonkin aikaa.
-Kysyntä on selkeästi kasvamassa. Siksi mekin kokeilemme uusia lajikkeita ja kuuntelemme asiakkaiden toiveita.
Kyösti Koskinen on viljellyt kotitilaansa sen jälkeen, kun palasi Putkilahteen asumaan.
-Isä harrasti viljelyä ja möi tuotteita torilla. Näitä perinteitä on talossa siis jo 50 vuoden takaa.

Korpilahden seudun REKO-lähituotepiirillä on jakopäivä joka toinen torstai. Talviaikaan jako tapahtuu satamassa, Höyry-gallerian viereisellä parkkipaikalla. Mikäli Facebook ei ole käytössä, tilauksen seuraavalle kerralle voi tulla tekemään satamaan suoraan tuottajalta. Reko-jako on huomenna torstaina kello 16-16.30 ja kello 19-19.20.
Maarit Nurminen