Lahnamäen tilan historia ulottuu aina 1600-luvulle saakka. Vuosisatojen saatossa tilalla on viljelty, tuotettu maitoa ja viimeisimmäksi naudanlihaa.
Lahnamäen tilalla ovat vuodesta 2013 isännöineet ja emännöineet lapset Susanna ja Samuli Lahnamäki. Maatalousyhtymää hoidetaan yhdessä.
-Sivutoimisia viljelijöitä olemme kumpikin. Veljeni asuu Tampereella ja minun perheeni Saarijärven Lannevedellä, Susanna kertoo.
Susannan sydän sykkii suomalaiselle maaseudulle ja ruuan tuotannolle. Työpaikkakin on löytynyt Luonnonvarakeskuksesta. Siellä hän toimii AgriHubin koordinaattorina. Sulan maan aikana liikenevä vapaa-aika kuluu Korpilahdella ja Lahnamäellä.
Tänä kesänä Lahnamäen pelloilla on kasvanut talvivalkosipulia.
-Valkosipuli valikoitui viljelyyn Maataloustieteenpäivillä kavereita tavatessa ravintola Zetorissa Helsingissä. Kun ammattina on maatalous, sitä saa kaikenlaisia vaikutteita, Susanna nauraa.
Viljelykasvin valinnassa vaikutti tosin myös omakohtainen kokemus ruokakaupoissa.
-Kotimaista valkosipulia ei löydy oikein mistään. Valkosipulia viljellään meillä tässä mittakaavassa nyt ensimmäistä kesää ja sitä tullaan jatkamaan.
Siitäkin huolimatta, ettei valkosipuli ole helpoin kasvatettava.
-Valkosipuli vaatii hyvän maan, ravinteita ja vettä. Meillä oli käytössämme kevyt sadetus. Lahnamäessä pisin sateeton kausi kesti pari viikkoa. Vaikka tila on korkealla mäellä, vettä täällä on, sillä mäeltä löytyy seitsemän lähdettä. Valkosipuli on käsityövaltainen viljeltävä, eikä korjuuta kannata hoitaa koneilla. Viljelemme myös rehuhernettä ja nämä kaksi ovat pelloilla viljelykierrossa. Viljelyvalintoja ohjaa tietysti myös se, että toimimme osa-aikaisina viljelijöinä.
Lahnamäen valkosipulia on ollut myynnissä kirkonkylällä kaupassa.
-Menekki on ollut hyvää. Parhaillaan neuvottelemme yhden jyväskyläläisen ravintolan kanssa ja yksi pitopalveluyrittäjä on ottanut tuotteen käyttöönsä. Valkosipulia myydään myös Keski-Suomen ruoka -verkkokaupassa. Valkosipulia menee myös jatkojalostukseen.
Lahnamäen tila on mukana puolentoista viikon kuluttua järjestettävässä Osta tilalta -päivässä.
-Lähiruokatapahtumat ovat hienoja, kun asiakkaat pääsevät näkemään, mistä ruoka tulee ja miten sitä tuotetaan. Meidän valkosipulimme ovat myynnissä Syrjälän tilalla Muuramessa. Kiertämällä kaikki mukana olevat tilat, saa mukavan kierroksen Päijänteen ympärillä hienoissa maisemissa.
Susannalla on työnsä puolesta aitiopaikka muuttuvaan suomalaiseen maatalouteen. Hänen mielestään maassa tulee turvata elintarviketuotantoa ja kehittää suomalaista maataloutta.
Maarit Nurminen

Osta tilalta -päivä lauantaina 11.9.2021. klo 11-18 Haanpään kesäkahvila, Painaantie 60, Korpilahti
klo 12-15 Niittyahon maalaiskahvila, Niittuahontie 69, Muurame
klo 12-16 Ohelanaukee, Petäjävedentie 1345, Korpilahti
klo 11-16 Syrjälän tila, Syrjäläntie 63 (mukana myös Lahnamäentila), Muurame
klo 10-13 Rutalahden mylly. Lahdentilantie 40 (mukana myös Ylä-Tihtarin tila säävarauksin), Korpilahti