Korpilahden yhtenäiskoulussa valmistaudutaan taas helmikuisiin First Lego leaguen aluekarsintoihin, joista voi edetä SM-kisoihin. Viime keväänä korpilahtelaisjoukkue voitti Suomen mestaruuden.

– First Lego leaguen kilpailuissa on kolme osa-aluetta. Robotin rakentamisen, ohjelmoinnin ja robotin suorittamien tehtävien lisäksi arvioidaan tiedeprojekti, sekä sitä, miten joukkue toimii yhdessä ja tukee muita, niin oman joukkueen jäseniä kuin muitakin joukkueita, yhtenäiskoulun joukkueiden ohjaajana toimiva Henri Orell kertoo.

– Tarkoituksena on, että kaikki joukkueen jäsenet osallistuvat ja jokaisella on jonkinnäköinen rooli. Tiedeprojekti tehdään vuosittain vaihtuvasta teemasta, tänä vuonna se liittyy energiaan. Joukkueet keksivät jonkin oman ratkaisun johonkin ongelmaan ja esittelevät ideansa tuomaristolle.

Robotit rakennetaan legoista, se takaa kaikille joukkueille samat lähtökohdat. Robotti saa olla minkä näköinen tahansa, mutta sen pitää pystyä suorittamaan tiettyjä, ennalta annettuja tehtäviä. Turnauksissa robotit suorittavat kahdessa ja puolessa minuutissa annetuista tehtävistä niin monta kuin pystyvät.

– Robottia ei ohjata kauko-ohjaimella, vaan se liikkuu autonomisesti pelialustalla, Orell kertoo.

– Robotteja voidaan ohjelmoida ihan oikeilla ohjelmointikielillä, vaikka alustana ovat legot.

First Lego league -turnaukset on tarkoitettu 9 – 16 -vuotiaille. Korpilahden yhtenäiskoulussa turnauksiin valmistaudutaan alakoulun puolella viidennellä ja kuudennella luokalla robotiikan ja ohjelmoinnin valinnaisaineryhmässä, yläkoulun puolella kutsukerhossa.

–  Yläkoululaiset osallistuvat pitkillä välitunneilla ja vapaa-ajallaan, Orell kertoo.

– Tällä hetkellä valinnaisaineryhmässä on 25 alakoululaista, yläkoululaisia on mukana kerhossa kymmenkunta. Noin 30 – 35 oppilasta meillä on ollut tässä mukana vuosittain, monet aloittavat viidennellä luokalla ja ovat mukana ysiluokkalaisiksi, kuten viime vuoden Suomen mestaritkin.

Korpilahden yhtenäiskoulussa First Lego league on ohjelmassa nyt kuudetta vuotta. SM-kisoihin koulun joukkueita on osallistunut kaksi kertaa.

– Korona vähän sotki tätäkin, korona-aikana osallistuimme SM-kisoihin etänä. Suomen mestarit olisivat päässeet EM-kisoihin, mutta sen taas sotki Venäjän hyökkäys Ukrainaan; EM-kisat piti pitää Pietarissa, mutta kun Venäjä aloitti sodan, ei Pietarissa kisoja järjestetty, Orell kertoo.

Korpilahden Lionsklubi on tukenut yhtenäiskoulun robotiikkatoimintaa lahjoittamalla kaksi robottia.

– Aluekarsintojen järjestämisessä yhteistyökumppanina on Jyväskylän yliopisto, koululle toiminnan rahoitus tulee Jyväskylän kaupungilta, koska tämä on osa koulutoimintaa. Maailmalla on yleistä, että teollisuusyritykset tai yliopistot tukevat joukkueita, Orell kertoo.

 

First Lego league on kansainvälistä toimintaa. Turnauksia järjestetään Orellin mukaan 110 maassa ja toiminnassa on mukana noin 700 000 lasta.

– First on amerikkalainen säätiö, jonka tavoitteena on saada enemmän nuoria, ja etenkin nuoria naisia, teknologia-aloille. Ohjelmia on eri-ikäisille, tämä Lego league on niistä yksi, Orell toteaa ja kertoo, että toiminta on pyörinyt maailmalla viitisentoista vuotta.

– Etelä-Suomeen tämä tuli hieman aikaisemmin kuin meille, Orell toteaa.

– Itse lähdin tähän mukaan, kun pidän siitä, miten tämä kehittää teknis-loogista ajattelua ja avaruudellista hahmottamista. Tämä tuo paljon lisää sellaista, mitä muuten olisi vaikea sisällyttää opetukseen.

Seuraavat Keski-Suomen aluekarsinnat pidetään 13. helmikuuta. Aluekarsinnoista parhaat joukkueet pääsevät SM-kisoihin, jotka pidetään maalis-huhtikuussa Vantaan Metropolia-ammattikorkeakoulussa.

– En osaa vielä sanoa, montako joukkuetta meiltä pääsee mukaan aluekarsintoihin. Se riippuu siitä, paljonko aluekarsintoihin halukkaita joukkueita on yhteensä, Orell sanoo.

– Yleensä meiltä on ollut aluekarsinnoissa kahdesta neljään joukkuetta. Joukkueessa voi olla 2 – 10 henkeä, käytännössä 3 – 5 henkeä on hyvä joukkueen koko.

Tiina Lamminaho