Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on päivittänyt ohjeitaan niille, jotka epäilevät sairastavansa hengitystieinfektiota. Vaikka potilas epäilisi kyseessä olevan koronaviruksen aiheuttama infektio, Päivystysapuun tai omalle terveysasemalle ei lieväoireisten kannata enää soittaa. Kaikki koronavirusepäilyjä ei enää testata ja turhat soitot ruuhkauttavat numeroita. Kiireellistä hoitoa tarvitsevat saavat avun nopeammin, jos lievistä oireista ei soitella.

Henkilöt, jotka sairastuvat lieväoireiseen hengitystieinfektioon (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume), voivat jäädä rauhassa kotiin lepäämään (ovat he olleet ulkomailla tai eivät). Kotona pitää pysytellä, kunnes akuutit oireet (kuume, kurkkukipu ja lihassärky) lieventyvät. Hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita löydät mm. Terveyskylän nettisivuilta. https://www.terveyskyla.fi/keuhkotalo/tietoa-keuhkosairauksista/hengitystieinfektiot/itsehoito.

Jos koet, että et pärjää kotihoito-ohjein tai sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, voit ottaa yhteyttä puhelimitse terveysasemallesi tai Päivystysapuun 116 117. Puhelinyhteydenotto on välttämätön, jotta sairastunut ei levittäisi tautia terveysasemalla tai yhteispäivystyksessä.

Sairaanhoitopiiri on linjannut, että näytteenotossa keskitytään nyt ryhmiin, joiden kohdalla tartuntojen selvittäminen on kriittisintä. Tällaisia ovat:

· Henkilöt, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio.

· Terveyden- ja sosiaalihuollon henkilöstöön kuuluva, mikäli hänelle ilmaantuu lieviäkin hengitystieoireita 14 vuorokauden sisällä (joko oman tai läheisen) ulkomaan matkan jälkeen tai hän on ollut lähikontaktissa laboratoriokokein varmistetun koronavirustartunnan saaneen potilaan kanssa ennen oireiden alkua.

· Infektiolääkärin ohjeistuksen perusteella näytteet voidaan ottaa myös pitkäaikaishoidon ja hoivan asiakkailta tai asukkailta epidemiaepäilytilanteissa.

Keski-Suomen keskussairaalassa rajoitetaan osastoille tapahtuvia vierailuja: vain välttämättömät vierailut sallitaan

Koronavirustartunnoilta suojautumiseksi, Keski-Suomen keskussairaala alkoi rajoittamaan vierailuita eilen. Vain välttämättömät vierailut sallitaan.