Aki Vanhala vaihtamassa talvipyöriä asiakkaan autoon.

Talveen kannattaa varautua muutoinkin kuin renkaiden vaihdolla

Syksyn kääntyessä talveksi muuttuviin keliolosuhteisiin kannattaa varautua muutoinkin kuin pelkästään vaihtamalla talvirenkaat. Ne ovat toki turvallisen talviautoilun kulmakivi ja siksi niiden kunto tulee tarkistaa ennen renkaiden vaihtoa.

Talvirenkaiden vaatimukset
Talvirenkaat voivat olla joko nastallisia tai nastattomia. Nastattomina käytettäväksi tarkoitettuja talvirenkaita kutsutaan usein myös ”kitkarenkaiksi”. Liikenneturvan sivuilla kerrotaan, että henkilö- ja pakettiauton renkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden on oltava talvirenkaiden pakollisena käyttöaikana vähintään 3 millimetriä. Tarkista että nastarenkaissa on nastat tallella.

Lumisella ja sohjoisella kelillä renkaan pitoon vaikuttaa ensisijaisesti kuviointi ja kumin kitkaominaisuudet. Renkaan pito on huonoimmillaan märällä sileällä jäällä. Näitä keliolosuhteita on suomalaisille tarjolla koko talven. Jäällä renkaan pitoa parantavat nastat. Jos henkilö- tai pakettiautossa käyttää nastoitettuja nastarenkaita, tulee nastat olla kaikissa pyörissä, eikä nastojen lukumäärän ero saa eri pyörien välillä olla enempää kuin 25 prosenttia.

Talvirenkaita on käytettävä joulukuusta helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Nastarenkailla saa toki ajaa keliolosuhteiden vaatiessa.

Talvi tuppaa yllättämään autoilijat joka vuosi. Sääennusteita kannattaa tarkkailla ja varata aika renkaiden vaihtoon ajoissa. Vaikka AutoVanhalalla varaudutaan rengasruljanssiin täydellä miehityksellä ja päivää pidentämällä, ajoissa varattu aika helpottaa kaikkien arkea.

Ovatko akku ja valot kunnossa?
Auton syyshuoltoon kuuluu akun kunnon tarkastus. Nykyajan akut eivät turhia varoittele, vaan virta voi loppua kesken matkan.
Kesän jäljiltä autosta tulee tarkistaa myös valot, jotta näkymä on hyvä syyspimeillä eläinonnettomuusriskin ollessa korkeimmillaan.

Tuulilasin sisäpinta puhtaaksi
Likainen tuulilasin sisäpinta saattaa tuoda ikävän yllätyksen pakkasten saapuessa. Likainen pinta haittaa näkyvyyttä erityisesti pimeällä ajaessa sekä nyt syksyllä kun aurinko paistaa matalalta.

Ilman- ja polttoainesuodattimet vaihtoon
Autoissa on kahdenlaisia ilmansuodattimia; ne puhdistavat ilmaa, joka tulee matkustamoon ja moottoriin. Jos matkustamon raitisilmansuodatin on kesän jäljiltä tukossa, auto huurustuu helposti säiden viilentyessä. Moottorin ilmansuodatin takaa moottorin toimimisen täydellä teholla ja estää epäpuhtauksien pääsyn moottoriin. Varsinkin dieselautoissa olisi järkevää vaihtaa myös polttoainesuodattimet ennen talven tuloa.

Nesteet ja tuulilasinpyyhkijät
Tarkasta jäähdytysnesteen pakkaskestävyys, varmista, että lasinpesuneste kestää pakkasta. Tuulilasin pyyhkijöiden on syytä olla kunnossa veden ja loskan lentäessä.

Varaa aika autosi syyshuollolle ja renkaiden vaihtoon!
Autonomi – AutoVanhala, puh 0400 546 486
Email: vanhala@autovanhala.com

Tikkasentie 2
41800 Korpilahti